• 044 500 330

Vijesti iz ustanova

Sisačko-moslavačka županija sustavno realizira projekte skrbi o starijim sugrađanima

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, Ružica Čakširan, tijekom gostovanja u programu Radio Siska, upoznala je javnost sa svim aktualnostima i pomacima na bolje u radu ustanove koju vodi.

„Uz veliku potporu Sisačko-moslavačke županije i našeg župana Ivana Celjaka uspjeli smo uistinu puno toga odraditi. Uredili smo Fizioterapiju kakvu ima, ne samo malo koji dom, nego i neki gradovi i prostori fizioterapije u sklopu bolnica. Zaista smo je suvremeno opremili, sa svim aparatima koji su u ovom trenutku potrebni. Uredili smo jedan veliki prostor, ima puno mjesta, zaposlili još dva fizioterapeuta, sad ih imamo tri, a zahvaljujući Županiji, nama svaki mjesec dolazi specijalist iz sisačke bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, koji u Domu pregledava naše korisnike i propiše terapiju, koju naši fizioterapeuti provode.“

Ravnateljica Čakširan je posebno naglasila dobru reakciju na pandemiju COVID-a, ostvaren je dobar rezultat i zahvaljujući striktnoj provedbi mjera zaštite, ali i visokoj procijepljenosti pacijenata.

I katastrofalni potres koji je pogodio velik dio SMŽ, ostavio je trag u djelovanju Doma.

Nekonstrukcijska obnova počela je 25. svibnja 2022. godine, trebalo je riješiti problem fasadne cigle koja je otpadala, što je ograničavalo djelatnost za korisnike.
„Uspjeli smo napraviti projekt na vrijeme, i do Božića uspjeli useliti sve sobe. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uložio je u ovaj projekt više od 8 milijuna kuna.“
Važno je napomenuti da se aktivnosti u Domu nisu prekidale, unatoč radovima.

„Zahvaljujući županu, koji je bio jako angažiran oko obnove, mi smo dobili jednu fasadnu oblogu, koja će bitno utjecati na cijenu grijanja. Naš je dom sada posve energetski obnovljen.“

Veliki je pomak nabolje i Odjel za demenciju, odnosno osobe oboljele od Alzheimera. Milijun i pol kuna sredstava EU je upotrijebljeno za uređenje tog odjela. Od početka kolovoza useljeni su prvi korisnici, njih 14. Sisačko-moslavačka županija je partner u ovom projektu i jedina je županija izvan grada Zagreba, koja ima takav odjel. Zbog velike potrebe, ravnateljica je u dogovoru sa županom Celjakom razradila projekt proširenja na još jedan objekt u gradu Sisku.

Proširenje kapaciteta temeljne djelatnosti Doma donosi i zgrada koju je SMŽ kupila u sisačkom naselju Caprag, a značit će smještaj za još stotinjak korisnika.
Drugi projekt u koji je sisački dom ušao je projekt Dnevnog centra u Novskoj, vrijedan 11 milijuna kuna. Ovaj projekt, otvoren 14. listopada, uključuje dnevni i cjelodnevni boravak, te dostavu hrane na kućne adrese. Uz Dnevni boravak, u planu je i gradnja doma, Grad Novska će se javiti na natječaj resornog ministarstva.

Sisačko-moslavačka županija financira adaptaciju Doma zdravlja u Kutini, čiji će jedan dio biti ispostava sisačkog doma za nekih 50 korisnika. Kutina će tako dobiti prvi javni dom za starije osobe. Riječ je o projektu o kojem se u Moslavini govori već 15 godina, a župan Ivan Celjak je pokrenuo njegovu realizaciju. Ta bi adaptacija trebala biti dovršena do sredine ove godine. Tamo postoji i prostor u kojem se može organizirati dnevni boravak.

U veljači će biti obilježeno 15 godina projekta Dnevni boravak 3+2, koji sufinanciraju Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak, te sami korisnici, koji participiraju u cijeni.
Kad se završe projekti u tijeku, a tu su i domovi u Petrinji i Glini, rekla je ravnateljica, SMŽ će biti jedina županija u Hrvatskoj s ovako dobrom pokrivenošću domova i dnevnih boravaka za starije osobe.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd