Upoznaj Sisačko-moslavačku županiju

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije nude vam opuštanje u netaknutoj prirodi, vraćanje vremena u neke viteške dane, opuštanje u ljekovitim vodama, uživanje u domaćim jelima i dobroj moslavačkoj kapljici.

Dolaskom u Sisačko-moslavačku županiju dotičete Moslavinu, Posavinu, Pounje, Slavoniju, Pokuplje, Turopolje, Banovinu i Kordun.

Smireni prostor Sisačko-moslavače županije u kojem je lako trajati podsjeća na rasuti vitraj iz kojeg izbija tajanstveni sjaj u kojem je pohranjena povijest generacija.


To je županija velikim dijelom priljubljena uz ogrtač moćnog Panonskog mora
, s prizemnicama sćućurenog poput uplašenih poljskih miševa; ali i županija koja se s nezamjetnom vertikalom ustremljuje ka nebu. Zelenoplava zipka Hrvatske u koju je ukoponirano šest gradova i trinaest općina prostire se južno od Zagreba. Područje je to djelomično močvarne ravnice nizinskog toka rijeka Save, Kupe, Odre, Lonje, Gline, Česme, Ilove i Une. Obrubljeno pitomim, šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, Moslavačke, Petrove i Zrinske gore s brežuljkastom Banovinom.

Turističke osobitosti Sisačko-moslavačke županije koja je vodeća u Hrvatskoj po broju zaštićenih područja i prva po proizvodnji obnovljivih izvora energije su: Park prirode Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština Vojne krajine i turskih ratova, osebujno svjetski vrijedno drveno graditeljstvo; sakralna arhitektura; bogata lovna i ribolovna područja; vrhunska gastronomska i vinska ponuda…

Staze kojima su donedavno prolazile samo divlje životinje i ratnici danas pohode sve brojniji turisti. Proslavljeni lik skitnice s pinklecom, onog što odlazi zato jer mora, i onog što dolazi istraživati ovdašnje zakutke, slikovitosti i tišine, danas je oboružan fotoaparatima, kamerama, vodičima, internet tehnologijom… ali jednako zatečen i udivljen pred nepoznatim krajem. Sisačko-moslavačka županija čaroban je kraj već po tome što još nisu izumrli ljudi koji se sjećaju kako je to kada mrak pada sa zalaskom sunca i pamte miris drva što sagorjeva u peći.

Sisačko-moslavačka županija prostor je koji djeluje na našu maštu; razigran, tajanstven, sadržajan, s najstarijim žutilom u fasadama kuća i zemljom pod kojom se još uvijek ljulja veliko Panonsko more. Dođeš li samo na tren u ovaj kraj vidjet ćeš svijet običan, ali dirljiv do ganuća. Teško da u Europi postoji ljepši kraj za odmor od svega. Trag noge stari je običaj obilježavanja mjesta gdje je čovjek bio –

Dobrodošli!

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/upoznaj-zupaniju#sigProId3ae8b8999d

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd