• 044 500 330

Vijesti

Dvadeset i četvrta sjednica Županijske skupštine, koja je pod predsjedanjem Ivanke Roksandić održana u prostoru hotela „Petrova gora“ u Topuskom počela je uobičajenim „Aktualnim satom“.

Aktualni sat 24. sjednice Županijske skupštine

Dvadeset i četvrta sjednica Županijske skupštine, koja je pod predsjedanjem Ivanke Roksandić održana u prostoru hotela „Petrova gora“ u Topuskom počela je uobičajenim „Aktualnim satom“.

Nezavisni vijećnik Milan Brigljević je pitao tko je odgovoran za nepravilnosti u nabavi zbog kojih je županijska opća bolnica u Sisku ostala bez 8,5 milijuna kuna.

Župan Ivo Žinić mu je odgovorio kako je riječ o administrativnom previdu u pripremi. Naime, u jednom dokumentu od podizvođača pronađena je jedna banalna greška, datum na jednom dokumentu i zbog toga je skinut navedeni iznos.

Brigljević je pitao i koja su dostignuća županijske vlasti u četiri godine mandata.

Župan je istaknuo samo neke od ostvarenih projekata, podsjetio kako je primjerice na početku njegova mandata Županija bila na začelju po korištenju sredstava EU, a intenziviranjem rada županijske razvojne agencije „povukli“ smo milijardu i 250 milijuna kuna iz europskih fondova. Naveo je i gradnju središnjeg paviljona sisačke bolnice, projekt gaming industrije, najbolju razvojnu agenciju, najbolji europski projekt u prošloj godini, počet će gradnja centra kompetencija, u zadnjih 6,5 godina Županija je pripremila 700 projekata. Spomenuo je i energetsku obnovu školskih zgrada i zgrada u NPB Popovača.

Mirjana Olujić (SDSS) pitala je jesu li u svim jedinicama lokalne samouprave na području Županije formirana povjerenstva za utvrđivanje štete od potresa na poljoprivrednim površinama.

Župan je rekao kako je potres na području SMŽ nanio velike štete u svim segmentima, pa i poljoprivredi. Podsjetio je kako je Vlada RH proglasila katastrofa za naše područje, a župan je proglasio stanje elementarne nepogode kako bi i poljoprivrednici mogli biti obeštećeni.
Povjerenstva za procjenu gradova i općina su već formirana, rekao je župan, za Glinu, Hrvatsku Kostajnicu, Kutinu, Popovaču, Majur, Donje Kukuruzare, Veliku Ludinu, Lipovljane, Dvor, Lekenik, Topusko i Gvozda. Petrinja je odmah nakon potresa imenovao povjerenstvo, a ostale jedinice imaju već formirana povjerenstva. Ta su povjerenstva dužna procijeniti štetu i načiniti jedan registar, te da će županijsko povjerenstvo u roku izvršiti procjenu štete.

Olujić je zatražila i informaciju o energetskoj obnovi zgrada NPB Popovača.

Župan je rekao kako je u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Ivan Barbot“ obnavljano pet objekata u vrijednosti od skoro 8,5 milijuna kuna. Radovi su završeni 31. ožujka i u tijeku je primopredaja i izrada energetskog certifikata za tri objekta.

Mijo Latin (HSS) pitao je koliko su koštali jumbo plakati s čestitkom za Uskrs.

Župan mu je odgovorio kako je riječ o uobičajenoj praksi čestitanja blagdana i kako Županija ima potpisan ugovor s oglašivačem, pa i ovi plakati predstavljaju nastavak te suradnje, bez dodatnih troškova za građane.

Latin je podsjetio i na razrješenje ravnatelja ŽUC-a i sudski postupak protiv njega. Prvostupanjskom odlukom ravnatelj je oslobođen odgovornosti. Pitao je i tko će biti odgovoran ako i drugostupanjska odluka bude oslobađajuća.

Župan je rekao kako su postupci pokrenuti ne po želji župana nego na uobičajen način. Sve sudske postupke za županiju vode odvjetnici, jer županija nema stručni tim koji bi je zastupao pred sudovima. Odbacio je kao netočnu Latinovu tvrdnju da isti odvjetnici zastupaju Županiju i Ivu Žinića kao privatnu osobu.

Adelina Ivković (Narodna stranka – Reformisti) pitala je župana koliko je zadovoljan aktivnostima vezanim za sanaciju šteta od potresa.

Župan je rekao kako ovdje mora ponovno zahvaliti svima koji su odmah priskočili u pomoć stradalom području i ljudima. To je doista nešto čime se Hrvatska može ponositi, rekao je.
Učinjeno je puno, veliki iskorak učinjen je formiranje Stožera na čijem je čelu ministar branitelja Tomo Medved. Financijska injekcija od sto milijuna kuna bila je „prva pomoć“ za sanaciju šteta. Ta se sredstva i danas koriste. Velika su sredstva uložena u sanaciju infrastrukture. Župan je rekao i kako je zadovoljan zakonom o obnovi grada Zagreba i Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Štete su, nastavio je, ogromne, procijenjene na 47 milijardi kuna. Posljedice će se otklanjati godinama. Ono što ne smijemo dopustiti je da budemo zaboravljeni.

Ivković je zamolila i dodatnu informaciju o školama koje su obnovljene.

Ukupno, od 53 škole, 9 je potpuno neupotrebljivo, imamo još 12 koje su oštećene, ali će biti sanirane. Županija je obnovila neke škole koje su bile manje oštećene: škola u Jabukovcu, OŠ Glina, OŠ Mate Lovraka Petrinja, područna škola Češko Selo.

Nezavisni vijećnik Petar Ćosić pitao je župana koji su njegovi argumenti protiv ustrojavanja objedinjenog županijskog Doma zdravlja, umjesto tri koje sada imamo.

Župan je odgovorio kako SMŽ ima tri doma zdravlja, što je sukladno zakonu. Ovakav sustav ima dobar dio hrvatskih županija. „Ja smatram da je ovaj model, koji imamo, dosta dobar. Naša županija je jedna od teritorijalno većih županija. Imamo nekoliko mikro-regija i to je moj osnovni argument. Ja sam zagovornik teze o decentralizaciji općenito. Ali, volio bih čuti što dobivamo time da imamo jedan, jedinstven Dom zdravlja. Ja bih Vašu ideju apsolutno prihvatio, ali ne vidim logiku. Što ćemo time dobiti? Ne vidim da to donosi kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu,“ rekao je župan Ivo Žinić i time zaključio Aktualni sat, zadnji u ovom sazivu Županijske skupštine.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd