Službena mrežna stranica Sisačko-moslavačke županije

  • 044 500 000

Vijesti

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević je u subotu, 24. rujna 2022. godine, u parku ispred POU Kutina nazočila otvorenju Izložbe drveća, gljiva i lišajeva, odnosno početka Fungi festa - festivala gljiva u Kutini.

Festival gljiva u Kutini

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević je u subotu, 24. rujna 2022. godine, u parku ispred POU Kutina nazočila otvorenju Izložbe drveća, gljiva i lišajeva, odnosno početka Fungi festa - festivala gljiva u Kutini.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId988c3c536f

 

Predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije Marko Badrić je u petak, 23. rujna 2022. godine, u Areni „Dražen Petrović“ u Zagrebu nazočio svečanom otvaranju četvrtog Svjetskog prvenstva u mažoret-sportu.

Svjetsko prvenstvo u mažoret-sportu

Predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije Marko Badrić je u petak, 23. rujna 2022. godine, u Areni „Dražen Petrović“ u Zagrebu nazočio svečanom otvaranju četvrtog Svjetskog prvenstva u mažoret-sportu.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId5ff44a6703

Sisačko-moslavačka županija osim što cjelovito obnavlja zdravstvene i obrazovne ustanove kao i ustanove socijalne skrbi cjelovito obnavlja i zgrade javne i društvene namjene kojih je vlasnik ili koje je koristila prije razornog potresa. Jedna od tih je i zgrada u centru Sisku, u Ulici kralja Tomislava 5 koju su prije potresa koristile udruge proistekle iz Domovinskog rata i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Podružnica Sisak.  Župan Ivan Celjak, odgovarajući na vijećničko pitanje na Aktualnom satu 10. sjednice Županijske skupštine izvijestio je da radovi na zgradi u Tomislavovoj ulici napreduju dobrom dinamikom i da je zadovoljan što je Sisačko-moslavačka županija vrlo brzo uspjela pokrenuti cjelovitu obnovu radi potreba za njenim korištenjem i sigurnosti svih prolaznika koji se svakodnevno kreću uz nju.   Vrijednost ovih radova je 9,7 milijuna kuna, a dovršetak radova očekuje se do kraja ove godine. Nakon dovršetka ovog projekta zgradu će koristiti udruge proistekle iz Domovinskog rata koje će imati potpuno novi prostor za svoj rad. U jednom dijelu uredit će se prostor za psihosocijalnu terapiju hrvatskih branitelja kao i prostorije Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije s memorijalnim postavom Domovinskog rata.

Županija obnavlja zgradu u centru Siska u koju će vratiti braniteljske udruge i otvoriti Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije s memorijalnim postavom Domovinskog rata

Sisačko-moslavačka županija osim što cjelovito obnavlja zdravstvene i obrazovne ustanove kao i ustanove socijalne skrbi cjelovito obnavlja i zgrade javne i društvene namjene kojih je vlasnik ili koje je koristila prije razornog potresa.
Jedna od tih je i zgrada u centru Sisku, u Ulici kralja Tomislava 5 koju su prije potresa koristile udruge proistekle iz Domovinskog rata i Ministarstvo hrvatskih branitelja, Podružnica Sisak.

Župan Ivan Celjak, odgovarajući na vijećničko pitanje na Aktualnom satu 10. sjednice Županijske skupštine izvijestio je da radovi na zgradi u Tomislavovoj ulici napreduju dobrom dinamikom i da je zadovoljan što je Sisačko-moslavačka županija vrlo brzo uspjela pokrenuti cjelovitu obnovu radi potreba za njenim korištenjem i sigurnosti svih prolaznika koji se svakodnevno kreću uz nju.

Vrijednost ovih radova je 9,7 milijuna kuna, a dovršetak radova očekuje se do kraja ove godine.
Nakon dovršetka ovog projekta zgradu će koristiti udruge proistekle iz Domovinskog rata koje će imati potpuno novi prostor za svoj rad. U jednom dijelu uredit će se prostor za psihosocijalnu terapiju hrvatskih branitelja kao i prostorije Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije s memorijalnim postavom Domovinskog rata.

Na 10. sjednici Županijske skupštine predstavljeno je izvješće o radu župana Ivana Celjaka u prvih 6 mjeseci ove godine.

RAD ŽUPANA IVANA CELJAKA OD 1. SIJEČNJA DO 30. LIPNJA 2022. GODINE

Na 10. sjednici Županijske skupštine, održanoj u četvrtak, 22. rujna 2022. godine, predstavljeno je izvješće o radu župana Ivana Celjaka u prvih 6 mjeseci ove godine.

Župan je i u ovom razdoblju nastavio menadžerski pristup upravljanja županijskim financijama, odnosno nastavio je trend koji je u financije uveo preuzimanjem dužnosti 8. lipnja 2021. godine. Transparentan i odgovoran način upravljanja doveo je do gotovo nevjerojatnog rezultata, anuliranja proračunskog manjka od 51,5 milijuna kuna u samo 6 mjeseci.

OBNOVA – APSOLUTNI PRIORITET

Obnova je apsolutni prioritet županijske uprave i u prvih 6 mjeseci 2022. budući je važno da stanovništvo ima adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb, te bolje uvjete obrazovanja, unatoč katastrofalnim potresima koji su zadesili SMŽ.

Županija je u godinu dana mandata župana Celjaka obnovila 40 objekata javne namjene s područja zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.
na vrijeme su pripremljena i prijavljena 43 projekta vezano uz obnovu sredstvima iz Fonda solidarnosti EU. Trenutno županijska uprava ima otvorenih 39 gradilišta.

POTPORA RAZVOJU GOSPODARSTVA

Župan Celjak je, nakon temeljite analize i brojnih sastanaka s gospodarstvenicima, inicirao niz gospodarskih mjera kojima se pokreće gospodarstvo, posebice ono potresom zahvaćenog područja.
Ponajprije je to program sufinanciranja kamate kreditnih linija HBOR-a i to onih usmjerenih na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinanciraju se i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a, što u konačnici omogućuje 0 % kamate.

Sisačko-moslavačka županija kroz svoju Razvojnu agenciju SIMORA ima centar za usluge na jednom mjestu, u sklopu kojega pruža pomoć potencijalnim ulagačima i postojećim poduzetnicima. Kroz projekte koje SIMORA zajedno sa Županijom pokreće ili provodi, zaposli se gotovo 300 osoba svake godine.
Subvencije tradicijskim i umjetničkim obrtima imaju za cilj očuvanje i razvoj tradicijskih obrta. Župan je donio odluku o dodjeli ove subvencije za 32 obrtnika u ukupnom iznosu od 200 000 kuna, a u cilju da ovu mjeru još unaprijedi održao je radni sastanak s korisnicima subvencija.
Kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji doprinose stvaranju novih obrta i mikro trgovačkih društava, kao i opstojnost postojećih.

POTICANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Županija nastoji poticajnim mjerama pojačati konkurentnost postojećih poljoprivrednih proizvođača i pomoći novima u pokretanju proizvodnje, kao i povećati dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih proizvođača. Korisnici županijskih poticaja isključivo su poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem poljoprivrednih kultura, držanjem i uzgojem stoke i proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda.

OBRAZOVANJE – UVJET OPSTANKA I OSTANKA

Ugovorena je izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukciju Srednje škole Petrinja i izgradnju nove zgrade Ekonomske škole Sisak. Riječ je o projektima financiranim iz zajma Svjetske banke. Ukupna vrijednost investicija procjenjuje se na 105 milijuna kuna.

Inicijativom župana Celjaka pokrenuto je uređenje visokog potkrovlja OŠ Dragutina Tadijanović Petrinja, prostor ustupljen na korištenju petrinjskom odsjeku Učiteljskog fakulteta, čime su studenti vraćeni u Petrinju.

Organizirana je nastava za učenike čije su škole stradale u potresu i to na način da su djeca i dalje ostala na području domicilnih jedinica lokalne samouprave.
Početkom godine otvoren je Učenički dom Srednje škole Novska. Osigurana su sredstva za rad pomoćnika u nastavi, kao i za učeničke i studentske stipendije.
Župan je donio i odluku o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći od 5 000 kn svim studentima s prebivalištem na području SMŽ koji redovito upišu studij na području Županije.

ZDRAVSTVO U SIGURNIM OBJEKTIMA

Organizacija rada zdravstvenog sustava ostvarena je uz brojna ulaganja: Odjel za pulmologiju, dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi preseljen je u modularni objekt u Mošćenici, Ambulanta u Jabukovcu smještena je u modularni objekt, Zavod za hitnu medicinu, prostor u Petrinji privremeno je preseljen u objekt u Ulici Vlatka Mačeka u Petrinji, a prostor u Glini u Područnu školu Gornji Viduševac, Zavod za javno zdravstvo SMŽ, prostor u Petrinji privremeno je preseljen u objekt u Ulici Vlatka Mačeka, ambulante Doma zdravlja Sisak preseljene su prostore SMŽ, a ambulante u Žažini su obnovljene. Za glinsku ispostavu Doma zdravlja uređen je zamjenski objekt.

SMJEŠTAJ I PREHRANA STRADALIMA OD POTRESA

Sisačko-moslavačka županija se, iako to nije u njenoj nadležnosti, uključila u proces privremenog smještaja osoba čiji su domovi oštećeni u potresu. Inicijativom župana Celjaka uređeni su stanovi na području Siska, Petrinje, Topuskog, Novske i Popovače i kroz javne pozive dodijeljeni ugroženim obiteljima.

Županija je preuzela i obvezu prehrane stanovnika čiji su domovi stradali u potresu. Isporučitelji ove usluge odabrani su nakon provedenog postupka javne nabave. Riječ je o svakodnevnoj prehrani za 1610 osoba.

ULAGANJA U OBRAZOVNU INFRASTRUKTURU

U izvještajnom razdoblju na koje se odnosi izvješće počeli su radovi na sanaciji krovišta Srednje škole Novska, a prijavljen je projekt obnove triju igrališta u sklopu OŠ Gvozd. Sisačko-moslavačka županija je kroz Razvojnu agenciju SIMORA aktivno sudjelovala u formiranju projektnih prijedloga za Fond za pravednu tranziciju. Županija je predložila nekoliko projekata, od kojih je za dva projektna dokumentacija već u izradi: Majstorska škola u Sisku i Gaming kampus u Novskoj.

 

POTPORE UDRUGAMA CIVILNOG DRUŠTVA

Župan Ivan Celjak je potpisao 110 ugovora o sufinanciranju različitih programa i projekata udruga, kao što su manifestacije udruga u kulturi, likovne djelatnosti, kazališne, muzejsko-galerijske i arhivske djelatnosti, manifestacije koje promiču kulturu mladih i međunarodnu kulturnu suradnju. Ukupna vrijednost sklopljenih ugovora je 600 000 kn.

Župan je potpisao i ugovore o sufinanciranju djelatnosti Crvenog križa, te pučkih kuhinja Caritasa i Merhameta.

BRIGA O STARIJIM SUGRAĐANIMA

Dom za starije i nemoćne osobe Sisak u suradnji sa SMŽ prijavio projekt Živim(o) s Alzheimerom na javni poziv Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici u sklopu Europskog socijalnog fonda, a odobrena su im i sredstva za provedbu Dnevnog centra za starije osobe u Novskoj.
Dom za starije osobe Glina u partnerstvu sa SMŽ i Gradom Glina podnio je prijavu za projekt Uključi se, a Centar za socijalnu skrb Sisak projekt „Mobilni timovi u zajednici.
Županija je partner Centru za rehabilitaciju Komarevo na projektu „Razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

PRAVA HRVATSKIH BRANITELJA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

Osiguravanje kvalitetnog i pravodobnog obavljanja poslova iz ovog djelokruga rada omogućeno je kroz otvorenost i transparentnost u radu te pristupačnosti službenika svim strankama prilikom pružanja usluga i ostvarivanja njihovih prava.
Sustavno su provođeni programi zaštite ratnih vojnih invalida, mirnodopskih vojnih invalida, civilnih invalida rata, sudionika rata i članova njihovih obitelji.
Županija brine i o pravima stradalih pirotehničara i članova njihovih obitelji, kao i o ostvarivanju prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PRIHVATILA IZVJEŠĆE O RADU ŽUPANA IVANA CELJAKA U PRVIH ŠEST MJESECI OVE GODINE

Župan Ivan Celjak je u prvih šest mjeseci 2022. godine održao 428 radnih sastanaka sa sugovornicima od državnog vrha, lokalne samouprave, gospodarstva, obrazovanja, vjerskih zajednica, žurnih službi, građanima i predstavnicima medija, stoji uz ostalo u Izvješću o radu župana Celjaka, koje je Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije prihvatila na svojoj 10. sjednici, održanoj u sisačkom hotelu „Panonija“.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId7a44abb2d7

Na Aktualnom satu 10. sjednice Županijske skupštine župan Ivan Celjak, odgovarajući na vijećničko pitanje, upoznao je javnost sa stanjem obnove zdravstvenih ustanova.

NAKON OBNOVE ZGRADA ZDRAVSTVENIH USTANOVA I NOVE OPREME STANOVNICI ŽUPANIJE DOBIT ĆE PUNO KVALITETNIJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Na Aktualnom satu 10. sjednice Županijske skupštine župan Ivan Celjak, odgovarajući na vijećničko pitanje, upoznao je javnost sa stanjem obnove zdravstvenih ustanova.
Županija je preuzela obvezu i odgovornost za potpunu obnovu zgrada u zdravstvenom sustavu, te je kao osnivač Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, Domova zdravlja kao i drugih zdravstvenih ustanova na području Sisačko-moslavačke županije osigurala uvjete za rad medicinskog osoblja kako bi što kvalitetnije obavljali svoj posao odnosno da pacijenti, korisnici zdravstvene zaštite primaju što kvalitetnije usluge.
Osigurani su čvrsti, stabilni i sigurni prostori za ambulante DZ Sisak, kao i za ambulante DZ u Glini i Zavoda za hitnu medicinu u Glini i Petrinji, modularni objekt za Odjel pulmologije i palijativne skrbi u Mošćenici, zamjenski objekt za ambulantu u Jabukovcu. Obnovljena je ambulanta u Žažini, zgrade kirurgije, oftalmologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, venerologije i dermatologije OB dr. Ivo Pedišić Sisak, 6 zgrada NPB dr. Ivan Barbot u Popovači, te zgrada Zavoda za hitnu medicinu u Sisku.
Ulaganjem velikih napora Županija je na vrijeme pripremila svu potrebnu dokumentaciju za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti tako da su u tijeku i radovi na obnovi zgrade Nove interne OB dr. Ivo Pedišić Sisak, zgrade Doma zdravlja u Glini i ambulante u Jabukovcu. Radovi su u tijeku na Domu zdravlja u Petrinji.
Ovih dana kreće obnova i zgrada OB dr. Ivo Pedišić Sisak i to pulmologije i palijativne skrbi u Petrinji, zgrade Stare interne i zgrade pedijatrije u Sisku kao i objekti Jodnog u Sisku.
Vezano za obnovu zgrada ne radi se samo o krečenju i farbanju zidova nego se doslovno radi o potpuno novim zgradama. Na postojećim zgradama ostaju samo zidovi a rade se nove vodovodne instalacije, elektroinstalacije, odvodnja, novi pregradni zidovi…….
Nakon obnove, samo zgrada Nove interne će biti kapaciteta oko 60-tak bolničkih kreveta u jednosobnim ili dvosobnim sobama sa vlastitim sanitarnim čvorom.
Sisak dobiva potpuno novi bolnički kompleks od izgrađene zgrade Središnjeg paviljona odnosno objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice, potpuno nove zgrade Nove i Stare interne, pedijatrije, obnovljene kirurgije.
Također je nabavljena i vrijedna oprema od modernog mobilnog RTG uređaja što je posebno važno kod liječenja COVID pacijenata, novog 4D UZV za srce koje će podići standard liječenja kardioloških bolesnika, na Odjelu pedijatrije nabavljen je novi pokretni inkubator, na Odjelu neurologije novi UZV uređaji i brojni drugi uređaji.
Konačni cilj je da Sisak dobije novu modernu bolnicu i opremu s nadstandardnom uslugom za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije.
Župan Ivan Celjak tom prigodom se još jednom zahvalio svim medicinskim i nemedicinskim djelatnicima i naglasio da je zdravstveni sustav u ovim izazovnim okolnostima funkcionirao upravo radi njih.
„To su ljudi koji vole svoj posao i koji se s ljubavlju odnose prema korisnicima zdravstvene zaštite, zaključio je župan Celjak.
Na održanoj 10. sjednici Županijske skupštine prihvaćene su Odluke o obnovi zgrade Lječilišta Topusko- zgrada Kinematograf kao i zgrade društva Top Terme.
Nakon dugo godina, to su prva konkretna ulaganja u zgrade koje vape ne samo za vanjskom obnovom već i za unutarnjim uređenjem. Do sada je obnovljena zgrada Petrova gora koji projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti gotovo 16 milijuna kuna.
Kako bi Topusko bilo konkurentno u dijelu kontinentalnog turizma ova ulaganja su nužna kao i ulaganja u proširenje sadržaja i to od novih bazena, sadržaja za djecu, wellnessa i ostalog. Topusko je važna turistička destinacija, a cilj je da u budućnosti bude i najatraktivnija destinacija kontinentalne Hrvatske

 

Centar za žene Adela u suradnji s CZSS Sisak i Policijskom upravom Sisačko-moslavačkom organizirao je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Centar za žene Adela u suradnji s CZSS Sisak i Policijskom upravom Sisačko-moslavačkom organizirao je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Javna akcija održana je na tržnici Kontroba u Sisku, a uz podjelu promotivnih letaka i drugog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, građanima je na raspolaganju za razgovor bio i stručni tim. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočila je i Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIda4ddc7a791

Zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić je u četvrtak, 22. rujna 2022. godine, na otvorenom prostoru pored sisačkog Kazališta 21 pratila program Festivala bošnjačke kulture i kuhinje, koji je organizirala Bošnjačka nacionalna zajednica grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Festival bošnjačke kulture i kuhinje

Zamjenica župana iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić je u četvrtak, 22. rujna 2022. godine, na otvorenom prostoru pored sisačkog Kazališta 21 pratila program Festivala bošnjačke kulture i kuhinje, koji je organizirala Bošnjačka nacionalna zajednica grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId2dc0e795e4

Župan Ivan Celjak je u srijedu, 21. rujna 2022. godine, u prigodi obilježavanja Dana općine Dvor – Međunarodnog dana mira sa suradnicima obišao područje ove općine.

Dan općine Dvor, župan obišao dovršene radove na cestama

Župan Ivan Celjak je u srijedu, 21. rujna 2022. godine, u prigodi obilježavanja Dana općine Dvor – Međunarodnog dana mira sa suradnicima obišao područje ove općine.
Svoj je boravak župan započeo sudjelovanjem u preventivno-zdravstvenoj akciji Sisačko-moslavačke županije i županijskog Doma zdravlja „Živi zdravo“, koja je provedena u prostoru Knjižnice i čitaonice Dvor. Tijekom ove akcije svim zainteresiranim stanovnicima omogućeno je mjerenje krvnog tlaka, razine šećera u krvi i izračun indeksa tjelesne mase uz savjete zdravstvenog osoblja i podjelu edukativnih materijala.
„Važno je stalno upozoravati na očuvanje zdravlja, na prevenciju, kada govorimo i o šećernoj bolesti, o krvožilnim bolestima. Međutim, nećemo se zaustaviti na ovoj akciji, već ćemo osigurati i za sve stanovnike općine Dvor, grada Hrvatske Kostajnice i općine Gvozd preglede u klinici Vuk Vrhovac, dakle specijalističke preglede dijabetologa,“ rekao je župan Celjak. Dodao je kako je za područje općine Dvor, u suradnji s općinama Majur, Sunja, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari i gradom Hrvatska Kostajnica, dogovorena usluga fizikalne medicine i rehabilitacije na području općine Majur za sve stanovnike starije od 65 godina. Osiguran je i prijevoz za sve od mjesta stanovanja do Majura.

Velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu

Župan Celjak je obišao i dovršene radove na cesti u naselju Javornik, jednu od lokacija velikih ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području Dvora.
Tijekom 2022. godine na području Općine Dvor izvedeni su radovi izvanrednog održavanja cesta u vrijednosti 2,95 milijuna kn. Sredstva za radove osigurala je Županijska uprava za ceste SMŽ i Općina Dvor u omjeru 50:50.
Radovi su izvedeni na lokalnim cestama u naseljima Javornik, Stanić Polje i Goluževac u ukupnoj duljini od 3,7 km. U sklopu radova izvedena je sanacija kolničkog zastora asfaltiranjem kolnika, skidanje postojećih bankina, izrada bankine kamenim materijalom, izrada nosivog sloja od mehanički stabiliziranog kamenog materijala, strojno orezivanje grmlja, živice i šiblja te drugi potrebni radovi.
U 2022. godini bit će završena i sanacija asfaltnih kolnika lokalnih cesta kojima upravlja Županijska uprava za ceste SMŽ i to ceste Bansko Vrpolje, Jovac i Hrtić.
Sredstva za sanaciju ovih cesta osigurana su iz Fonda solidarnosti, na koji je uz suglasnost Županijske uprave za ceste kandidirala Općina Dvor. Vrijednost radova je 4,2 milijuna kuna.
Ukupna duljina sanacijom obuhvaćenih cesta je 7,8 km, a završetak radova očekuje se krajem 2022. godine.

Tijekom današnjeg obilaska područja Dvora župan Celjak je nazočio i otvaranju cjevovoda Hrvatska Kostajnica-Kozibrod. Izgradnjom ovog vodovoda osigurat će se pitka voda za šest naselja Općine Dvor (Kozibrod, Divuša, Golubovac Divuški, Unčani, Struga Banska i Zamlača) te će biti stvoreni preduvjeti za širenje vodovodne mreže prema ostalim naseljima na tom području.

Svečana sjednica Općinskog vijeća

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima nazočio i svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dvor, koja je održana u Domu kulture u Dvoru. Čestitajući Dan općine, župan je uz ostalo rekao: „Moram reći da smo svi pod dojmom svih ovih projekata koji su realizirani, koji su u realizaciji i koji će biti realizirani na području općine Dvor. To su projekti u vrijednosti od preko 30 milijuna kuna,“ rekao je župan, dodajući kako tako velik broj vrijednih projekata nije lako realizirati. Za takvu realizaciju potrebno je imati prije svega ljubav, volju i snagu i naravno suradnju svih razina: Općine. Županije i Vlade RH. Župan je odgovorio i na pitanje koje je sam postavio: „Je li to dovoljno? Ne, nije i nikad neće biti dovoljno. Uvijek ćemo raditi više, uvijek ćemo se truditi više da unaprijedimo kvalitetu života svakog našeg stanovnika. Mi ovdje, u našem predivnom Pounju, predivnoj Banovini poboljšati kvalitetu života svih naših stanovnika. To znači ulaganje u komunalnu infrastrukturu, u cestovnu infrastrukturu.“
Spomenuvši vodovod, župan je posebno zahvalio Hrvatskim vodama i njihovim aktivnostima ne samo u Dvoru, nego i na području cijele Sisačko-moslavačke županije. Hrvatske vode trenutno ulažu 200 milijuna kn u projekte na području SMŽ.
Župan je ukratko iznio dio onoga što je učinjeno u godinu dana mandata u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kao posljedica potresa učenici nisu pohađali nastavu u čvrstim, stabilnim objektima, oštećeni su domovi umirovljenika, zgrade bolnice, domova zdravlja. „U vrlo kratkom razdoblju od samo tri mjeseca uspjeli smo osigurati da svi učenici s područja Gline, Siska, Petrinje pohađaju nastavu na području svojih gradova.“ U Petrinji su sve škole bile oštećene, ali je jedan dio saniran, pronađeni su zamjenski objekti. U Sisku je iseljena županijska uprava i zgrada prenamijenjena za potrebe Gimnazije u mjesec dana. Važno je bilo zadržati učenike u rodnim gradovima, rekao je župan, jer bi upisivanje u drugim gradovima značilo i iseljavanje čitavih obitelji.
„Uvijek govorim da je najbolja mjera demografske politike dobra plaća. Stabilno radno mjesto, dobra plaća, osigurat će ostanak naših ljudi na području SMŽ, na području Dvora. Isto tako bit će motiv mladim ljudima da zasnivaju obitelji i da imaju što veći broj djece. U tom smislu ulažemo u zdravstvo, u obrazovanje, u gospodarstvo,“ rekao je župan i podsjetio kako je Županija osigurala beskamatne kredite za mikro, malo, srednje poduzetništvo, za poljoprivrednike i OPG-ove. U ovoj godini imamo preko 35 milijuna kuna uloženih u gospodarstvo na ovaj način, rekao je župan i pozvao sve da iskoriste tu mogućnost.
Na kraju svog obraćanja župan Ivan Celjak je rekao: „Želim da u svakom trenutku svaki stanovnik općine Dvor zna da su ovdje za njih i Sisačko-moslavačka županija i Vlada Republike Hrvatske!“

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId6419f16aef

 

Župan Ivan Celjak je o stanju obrane od poplave na području Županije, nakon velike količine padalina i naglog porasta vodostaja rijeke Kupe, u utorak, 20. rujna 2022. godine, za Hrvatski radio rekao: „Kod nas je situacija stabilna.

Sisačko-moslavačka županija se u prvom valu uspješno obranila od poplave

Župan Ivan Celjak je o stanju obrane od poplave na području Županije, nakon velike količine padalina i naglog porasta vodostaja rijeke Kupe, u utorak, 20. rujna 2022. godine, za Hrvatski radio rekao: „Kod nas je situacija stabilna. Izvanredne mjere obrane od poplava kod nas su proglašene još 30. prosinca 2020. godine i otada su aktivnosti Hrvatskih voda u kontinuitetu. Nažalost, strašan potres koji nas je snašao oštetio je i nekoliko nasipa i trenutno Hrvatske vode izvode radove na sanaciji nasipa, upravo na te tri kritične točke za koje smo procijenili postavljene su boks-barijere, međutim voda je došla tek deset centimetara do boks-barijera. Noćas je voda stagnirala, jutros je za jedan centimetar niža i očekujemo pad za dva do tri centimetra tijekom dana. Dakle, kod nas za sada, na sreću, hvala Bogu i hvala aktivnostima Hrvatskih voda, nema nikakve opasnosti niti za živote ljudi, niti za imovinu.
Kod nas su postavljene boks-barijere puno ranije. Zadnjih dana su postavljene na području Petrinje, kod Krnice, kod Bresta i na području Siska kod Hrastelnice. Postavljeno je otprilike 600 m boks-barijera koje su punjene pijeskom.
Katastrofalni je potres oštetio mnoge objekte, isto tako i vodne građevine. Naravno da je za sve te objekte bilo potrebno izraditi projektnu dokumentaciju, krenuti u radove i za sada, što se tiče aktivnosti Hrvatskih voda, mi smo zadovoljni (dinamikom izvođenja radova). Otprilike imamo oko 200 milijuna kuna vrijednosti radova na području SMŽ, poglavito na području Petrinje i Siska.
Nažalost, posljednjih dana smo imali ekstremne kiše. Nakon suše došle su ekstremne kiše, palo je zaista jako puno vode. Vodeni val je bio takve visine da smo ga mogli primiti i boks-barijere su izdržale i siguran sam da ćemo i aktivnostima Hrvatskih voda, a ako bude potrebno, uključivanjem županijskog Stožera obaviti sve što je potrebno da bi naši građani i dalje bili sigurni.“

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdc31fbc9662

U utorak, 20. rujna 2022. godine, u Kneževom Dvoru u Dubrovniku, održan je donacijski koncert u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pijanistice Naire Asatryan. Na koncertu su izvedene skladbe Schumanna, Schuberta i Chopina, a sav prihod od ulaznica je namijenjen Osnovnoj školi Glina.

Donacijski koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra

U utorak, 20. rujna 2022. godine, u Kneževom Dvoru u Dubrovniku, održan je donacijski koncert u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i pijanistice Naire Asatryan. Na koncertu su izvedene skladbe Schumanna, Schuberta i Chopina, a sav prihod od ulaznica je namijenjen Osnovnoj školi Glina.

Ovo je velika humana gesta pijanistice, orkestra i Dubrovčana za pomoć jednoj od škola stradalih u potresu.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId9843d83c52

Zamjenik župana Mihael Jurić je u ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine, sudjelovao u obilasku nasipa na području  Siska i Petrinje, na kojima traju radovi na sanaciji šteta koje su pretrpjeli u potresu. Nakon obilaska, zamjenik župana Jurić se, na mostu u Brestu Pokupskom, naselju na području grada Petrinje, zajedno s ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite Damirom Trutom, petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes i voditeljicom obrane od poplava Tatjanom Dovranić-Kardaš, obratio novinarima.

SMŽ spremno dočekuje vodni val koji dolazi Kupom

Zamjenik župana Mihael Jurić je u ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine, sudjelovao u obilasku nasipa na području  Siska i Petrinje, na kojima traju radovi na sanaciji šteta koje su pretrpjeli u potresu. Nakon obilaska, zamjenik župana Jurić se, na mostu u Brestu Pokupskom, naselju na području grada Petrinje, zajedno s ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite Damirom Trutom, petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes i voditeljicom obrane od poplava Tatjanom Dovranić-Kardaš, obratio novinarima.

Obzirom na najavljeni vodni val, koji dolazi Kupom, Hrvatske Vode su odmah započele izdizati nasipe na dionicama na kojima je u tijeku sanaciji posljedica potresa, rekla je Tatjana Dovranić-Kardaš i dodala: „Mi smo u protekla tri dana napravili oko 600 m  privremenih nasipa od boks-barijera, kako bi zaštitili područje od eventualnog izlijevanja rijeke Kupe i rijeke Save. Očekujemo vrh vodnog vala na području Petrinje tijekom kasnopopodnevnih i noćnih sati. Možemo očekivati porast vodostaja od maksimalno tridesetak centimetara.“ Svi su radovi dovršeni i tijekom dana samo traje nadzor sustava.

„Danas smo se ovdje našli da bi nadgledali stanje pripremljenosti za prihvat vodenog vala koji ide Kupom iz pravca Karlovca. Jučer smo vidjeli kakvo je stanje u samom Karlovcu. Popraćeno je kroz Zagrebačku županiju,“ rekao je Damir Trut, koji je dodao kako su obišli i područje općine Lekenik, te sagledali sve pripreme. Kako sada stvari stoje sve bi trebalo ostati na razini aktivnosti Hrvatskih voda. Ipak, sve su dodatne snage u pripravnosti, pa ako bi se nešto iskompliciralo, moguća je brza intervencija. Trut je rekao kako mu je drago da će ovaj vodeni val proći Kupom do Save, koja je srećom niska, bez većih problema.

I vatrogasna postrojba i stožer civilne zaštite grada Petrinje su još od petka u punoj pripravnosti, rekla je gradonačelnica Komes. Pripremili su se za najekstremnije uvjete i u suradnji su s Hrvatskim vodama spremno čekaju vodeni val.

Zamjenik župana Mihael Jurić je rekao: „Ono što je bitno je da neće biti ugroze sigurnosti stanovništva. Treba smiriti situaciju, bez obzira na ogromne količine padalina, nekih 150 litara po m2, situacija je pod kontrolom. Trebamo napomenuti da Hrvatske vode na području SMŽ imaju ogromna ulaganja u nasipe koji su imali štete zbog potresa.“ Poručio je stanovništvu da su stručne službe odradile sve potrebno i da će biti sve u redu.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdb6afe92dd6

Zamjenik župana Mihael Jurić je u nedjelju, 18. rujna 2022. godine, sudjelovao u obilježavanju 27. obljetnice vojne operacije „Una 95“, koju je i ove godine organizirala Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije.

27. obljetnica vojne operacije „Una 95“

Zamjenik župana Mihael Jurić je u nedjelju, 18. rujna 2022. godine, sudjelovao u obilježavanju 27. obljetnice vojne operacije „Una 95“, koju je i ove godine organizirala Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi Sisačko-moslavačke županije. Izaslanik Predsjednika RH bio je umirovljeni general-pukovnik Zvonko Peternel, a izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda bio je državni tajnik Špiro Janović.
Obilježbi su nazočili i glavni inspektor obrane, general-pukovnik Drago Matanović, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid, predstavnici gardijskih mehaniziranih brigada, PU sisačko-moslavačke i predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata..
Izaslanstva su odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj Dubici i kod spomen-ploče poginulim „Gromovima“ u Dvoru. Sveta misa za poginule, umrle i nestale „Gromove“ i sve hrvatske branitelje održana je u crkvi Sv. Petra i Pavla u Dvoru.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdcaa779d20b

Vijećnik u Županijskoj skupštini Mario Markić i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić su u nedjelju, 18. rujna 2022. godine, u OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće u Budaševu (Sisak), nazočili 26. Smotri tamburaških sastava i orkestara Sisačko-moslavačke županije.

26. Smotra tamburaških sastava i orkestara SMŽ

Vijećnik u Županijskoj skupštini Mario Markić i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić su u nedjelju, 18. rujna 2022. godine, u
OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće u Budaševu (Sisak), nazočili 26. Smotri tamburaških sastava i orkestara Sisačko-moslavačke županije.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId49cf7bfe12

 

Župan Ivan Celjak je u subotu, 17. srpnja 2022. godine nazočio otvorenju prvog "Banovina gastro fest Topusko 2022." koji se održao u prostoru otvorenih bazena u Topuskom.

Banovina gastro fest Topusko 2022.

Župan Ivan Celjak je u subotu, 17. srpnja 2022. godine nazočio otvorenju prvog "Banovina gastro fest Topusko 2022." koji se održao u prostoru otvorenih bazena u Topuskom.

"Banovina gastro fest Topusko 2022." završni je događaj manifestacije “Kraljice jezera”, jednog od tri sponzorirana projekta Hrvatske i Županijske turističke zajednice u svrhu promoviranja kulturnih, prirodnih i povijesnih vrijednosti Općine Topusko s ciljem privlačenja što više turista na područje Banovine.

Na prvom "Banovina gastro festu Topusko 2022." sudjelovali su obrtnici iz devetnaest Udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske. Obrtnici su pripremili i predstavili gastro ponudu iz svojih krajeva te ih dijelili posjetiteljima.

Jedan od ciljeva ovoga događanja je da postane tradicionalan te bude završnica Ljeta u Topuskom, a sam projekt će pridonesi svemu onome što Lječilište, Top-Terme, Turistička zajednica Općine Topusko, Općina Topusko i Sisačko-moslavačka županija čine kako bi Topusko opet postalo najprepoznatljivija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIde302a8b679

Biciklijada Dijabetičkog društva Sisak

Dijabetičko društvo Sisak je nastavilo svoju tradiciju i u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti organiziralo 8. Biciklijadu. Start biciklijade je trebao biti ispred Gradske tržnice Sisak, a dionica se trebala voziti do Martinske Ves s ciljem na kupalištu Zibel gdje je okupljene pozdravio župan Ivan Celjak.
Zbog lošeg vremena, biciklijada se na žalost nije vozila.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdb3a5a36ebf

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević je, kao izaslanica župana Ivana Celjaka, u subotu, 17. rujna 2022. godine, u Krapu je nazočila manifestaciji "Dani graditeljske baštine u Krapju".

Dani graditeljske baštine u Krapju 2022

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević je, kao izaslanica župana Ivana Celjaka, u subotu, 17. rujna 2022. godine, u Krapu je nazočila manifestaciji "Dani graditeljske baštine u Krapju".

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIde714c361fa

Kod spomen-obilježja u Šašnoj Gredi kod Siska, na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, obilježena je u petak, 16. rujna 2022. godine, 31. obljetnica tragične smrti Marijana Celjaka.

31. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata Marijana Celjaka

Kod spomen-obilježja u Šašnoj Gredi kod Siska, na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, obilježena je u petak, 16. rujna 2022. godine, 31. obljetnica tragične smrti Marijana Celjaka. Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvodio je zamjenik župana Mihael Jurić, uz kojega su bile pročelnice u županijskoj upravi Sanja Mioković i Alenka Ljubešić. Nakon odavanja počasti u Šašnoj Gredi sudionici obilježbe su odali počast hrvatskim braniteljima i kod spomen-obilježja u Topolovcu.

Marijan Celjak rođen je 1. svibnja 1957. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je zaposlenik sisačke termoelektrane i predvodio je organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Marijan Celjak bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.
Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Upravo stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.
Marijan Celjak je pregovarao i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.
Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdb5a3002fa7

Župan Ivan Celjak, zajedno sa suradnicima, susreo se s predstavnicima Svjetske banke, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovom prilikom obišle su se lokacije projekata koje Sisačko-moslavačka županija provodi ili priprema, a koje se mogu financirati putem zajma Svjetske Banke.

Susret s predstavnicima Svjetske banke i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Župan Ivan Celjak, zajedno sa suradnicima, susreo se s predstavnicima Svjetske banke, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovom prilikom obišle su se lokacije projekata koje Sisačko-moslavačka županija provodi ili priprema, a koje se mogu financirati putem zajma Svjetske Banke.

Obilazak je započeo obilaskom dvaju škola koje se grade zajmom Svjetske Banke i to Srednje škole Petrinja te Ekonomske škole Sisak, a nastavljen je na drugim lokacijama unutar naše županije gdje su predstavljeni projekti koje Sisačko-moslavačka županija priprema.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId00a499f1fe

Zamjenik župana Mihael Jurić je u petak, 16. rujna 2022. godine,  u Petrinji nazočio središnjoj manifestaciji Dana sjećanja 1991.-2022.

Petrinja: Dani sjećanja 1991.-2022.

Zamjenik župana Mihael Jurić je u petak, 16. rujna 2022. godine, u Petrinji nazočio središnjoj manifestaciji Dana sjećanja 1991.-2022.
Svetu misu zadušnicu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata u gradu Petrinji predvodio je u župnoj crkvi S. Lovre sisački biskup Vlado Košić. izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda bio je Špiro Janović. Zbog loših vremenskih prilika ove je godine izostala tradicionalna Kolona sjećanja od crkve Sv. Lovre do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, gdje su izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast svim žrtvama iz Domovinskog rata na području grada Petrinja.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdc9344e9651

U organizaciji Hrvatsko-nizozemskog društva KroNland i Industrijsko-obrtničke škole Sisak, u četvrtak 15. rujna 2022. godine, u Holandskoj kuću u Sisku je održana prezentacija projekta Transflorium.

Prezentacija projekta Transflorium

U organizaciji Hrvatsko-nizozemskog društva KroNland i Industrijsko-obrtničke škole Sisak, u četvrtak 15. rujna 2022. godine, u Holandskoj kuću u Sisku je održana prezentacija projekta Transflorium.

Riječ je o povezivanju strukovnih škola Sisačko-moslavačke županije i Da Vinci škole iz Dordrechta iz Nizozemske u svrhu izgradnje "idealne parcele" od 1000 kvadratnih metara, tj. gradnja održivih i energetski učinkovitih malih i Wikkel kuća po nizozemskom modelu s ciljem edukacije učenika i mogućnosti samozapošljavanja.

Prezentaciji je nazočila Sonja Čatić, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo.

Župan Ivan Celjak sa suradnicima održao je u srijedu, 14. rujna 2022. godine, radni sastanak s predstavnicima HGK-Županijske komore Sisak, Obrtničke komore SMŽ i korisnicima kreditne linije HBOR-a za 2022. godinu.

Županija subvencionira poduzetničke kredite u vrijednosti investicija od 35,6 milijuna kuna

Župan Ivan Celjak sa suradnicima održao je u srijedu, 14. rujna 2022. godine, radni sastanak s predstavnicima HGK-Županijske komore Sisak, Obrtničke komore SMŽ i korisnicima kreditne linije HBOR-a za 2022. godinu.

Sisačko-moslavačka županija, uz ostale poticajne mjere za gospodarstvo, provodi program „HBOR-subvencija kredita“ koji je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva: trgovačkim društvima, obrtima, fizičkim osobama koje samostalno obavljaju djelatnost, OPG-ovima, zadrugama i profitnim ustanovama koje ulažu na području Sisačko – moslavačke županije, neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu.

Ovom kreditnom linijom odobreni krediti odnose se na projekte mladih poduzetnika, žena i početnika, investicije privatnog sektora odnosno obrtna sredstva.

Na sve odobrene kredite Županija subvencionira kamatnu stopu fiksno za cijelo vrijeme trajanja kredita tijekom razdoblja korištenja, počeka i otplate tako da je za poduzetnike kamatna stopa 0%. Kako na HBOR kreditnu liniju Županija će subvencionirati i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.

Ukupan planirani iznos sredstava subvencija Sisačko-moslavačke županije po programima  iznosi  1,5 milijuna  kuna.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdb363e0eab4
                                                                             

Na danas održanom radnom sastanku župan Ivan Celjak razgovarao je s poduzetnicima korisnicima kreditne linije kako bi se izravno upoznao s pozitivnim stvarima njihova rada kao i problemima koji im otežavaju poslovanje.

„U ovoj godini odobren je 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od  35,6 milijuna kuna. To su značajne investicije poduzetnika na području Sisačko-moslavačke županije. Putem beskamatnih kredita cilj nam je omogućiti razvoj poslovanja postojećih poduzetnika, obrtnika što u konačnici znači otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje dobre plaće. Dobre plaće su nam najvažnije za ostanak ljudi na području naše Županije. Isto tako ako mladi ljudi imaju dobra mjesečna primanja, ako imaju sigurno radno mjesto odlučit će se i na zasnivanje obitelji“, rekao je župan Celjak i dodao kako je zadovoljan pozitivnim pokazateljima uspješnosti mjera koje prema poduzetnicima provodi Sisačko-moslavačka županija.

Krunoslava Kosina-Milutinović, project managerica u američkoj kompaniji Applied Ceramics d.o.o., koja se bavi proizvodnjom materijala i komponenti potrošnih za poluvodičku industriju, naglasila je da zbog rasta potražnje za poluvodičima u svijetu odlučili su se na treći veliki investicijski ciklus u 16 godina trajanja svog rada i razvoja. Zahvaljujući među inim povoljnoj kreditnoj liniji HBOR-a i Sisačko-moslavačke županije, zaključili su taj ciklus u roku od godinu dana. Applied Ceramics planira povećanje proizvodnje, te prihoda od prodaje za 39 % do kraja 2023. godine. To znači porast izvoza i minimalno 20 novih radnih mjesta. Trenutno zapošljavaju 176 radnika. Radi se o investiciji u kojoj je 600 000 eura vlastitih učešća te 1,5 milijuna eura subvencioniranih od Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

„Kreditna linija subvencionirana od Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj znači podršku i vjetar u leđa postojećim poduzetnicima i obrtnicima na području Sisačko-moslavačke županije, znači zadržavanje postojećih radnih mjesta što je jako bitno za ovo područje i ono što je još bitnije otvaranje novih radnih mjesta“, zaključila je u ime svih poduzetnika Kosina-Milutinović.

Zamjenik župana Mihael Jurić je u srijedu, 14. rujna 2022. godine, u prostoru Doma obrtnika u Sisku nazočio radnom sastanku na kojem je predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti

Zamjenik župana Mihael Jurić je u srijedu, 14. rujna 2022. godine, u prostoru Doma obrtnika u Sisku nazočio radnom sastanku na kojem je predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.
Dom za starije Glina je partner na projektu „Organiziranje psihosocijalne podrške za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i njihove njegovatelje – edukacije, savjetovanja i SOS telefon“.
Ovaj jednogodišnji projekt je financiran od strane Ministarstva zdravstva.
Dio projekta odnosi se na edukaciju stanovnika Sisačko-moslavačke županije, posebno s područja Gline, Petrinje i okolice koji su najviše stradali u potresu, o promjenama u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na Alzheimerovu bolest, na „10 ranih znakova“, na koje moraju obratiti pažnju ako ih primijete u svojoj okolini (obitelji, poslu, među prijateljima), jer dijagnosticiranjem bolesti, koje za posljedicu imaju demenciju u ranoj fazi i primjena adekvatne terapije zaustavlja progresiju bolesti na neko vrijeme čime omogućuje bolju prilagodbu obitelji i podiže razinu kvalitete života osobi s demencijom i njenim njegovateljima, a time i cijeloj zajednici.
Kako bi pomogao u ranom otkrivanju bolesti, HUAB još od 2018. godine provodi projekt „istraživanje kognitivnih sposobnosti građana starijih od 60 godina“ u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.
Ove godine bi se projekt po prvi puta provodio u Sisačko- moslavačkoj županiji.
Sastanku, na kojem su projekt predstavili izvršni potpredsjednik Tomislav Huić i tajnica Udruge Tajana Dajčić, su nazočili predstavnici domova zdravlja, gradova Petrinje i Gline, kao i pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.
Zamjenik župana Jurić je iskazao potporu Sisačko-moslavačke županije, kao i operativnu pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta, posebno važnog za našu županiju, u kojoj je visok postotak starijih stanovnika, koji su pak kao i svi stanovnici Županije izloženi stresu, još od Domovinskog rata, do pandemije i katastrofalnog potresa.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdef365eded9

Župan Ivan Celjak je u utorak, 13. rujna 2022. godine, sa suradnicima obišao  radove na obnovi zgrade Nove interne u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

Županija obnavlja i Novu internu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak

Župan Ivan Celjak je u utorak, 13. rujna 2022. godine, sa suradnicima obišao radove na obnovi zgrade Nove interne u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Prioritet ove županijske uprave je osiguranje adekvatnih i kvalitetnih uvjeta za pružanje zdravstvene skrbi svim žiteljima Sisačko-moslavačke županije, pa i šire, stoga se uz dosad obnovljene objekte i organizaciju rada domova zdravlja aktivno pristupilo obnovi i Bolnice u Sisku.
Zgrada Nove interne sagrađena je 1974. godine i u potresu je stradao njen konstruktivni i nekonstruktivni dio. Objekt se sastoji od prizemlja i 4 kata, bruto površine 2921,5 m2, a njemu će biti smješten dio Odjela za infektologiju, Odjel za kardiologiju i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom.
Župan Ivan Celjak je naglasio: „Vrlo smo aktivni po pitanju obnove u našoj nadležnosti i na području grada Siska. U tijeku je cjelovita obnova zgrade Nove interne u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Vrijednost radova je preko 44 milijuna kuna. Očekujemo dovršetak radova do svibnja iduće godine. Trenutno se uklanjaju zidovi, uklanjaju se elektroinstalacije, vodovodne instalacije, a nakon ovih radova ide izgradnja novih zidova, izmjena stolarije, proširenje dizala i naravno, ojačanje konstruktivnih elemenata. Zadovoljni smo dinamikom radova kada govorimo o zdravstvenom sustavu SMŽ. Uskoro očekujemo i dovršetak projekta za zgradu Stare interne u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Pri kraju je projekt za zgradu Pedijatrije i očekujemo, najkasnije početkom studenog, početak radova i na tim objektima.“
Radovi obnove u tijeku su i na drugim objektima u zdravstvu, i to Domu zdravlja u Glini i Domu zdravlja Petrinja, lokacija Jabukovac.

Traje obnova i drugih objekata na području Siska

Župan je spomenuo i ostale napore koje Županija, u okviru svoje nadležnosti i mogućnosti, ulaže u obnovu i poboljšanje uvjeta života: „Osim zdravstvenog sustava na području grada Siska obnavljamo i zgradu vojarne u Lađarskoj ulici, zatim prvi Učenički dom-staru zgradu Strukovne škole, obnavlja se i Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, obnavlja se zgrada u Tomislavovoj ulici, poznata kao Zgrada udruga, u kojoj će biti smješten i Kulturno-povijesni centar SMŽ. U tijeku je potpisivanje ugovora za izvođenje radova cjelovite obnove na zgradi Gimnazije Sisak, u tijeku su radovi cjelovite obnove na zgradi Srednje škole Viktorovac. Nastojimo da ta obnova bude što kvalitetnije izvedena i da radovi budu završeni što prije.“

Po dovršetku obnove imat ćemo zapravo novi, sigurniji i kvalitetniji bolnički sustav

„Što se tiče našeg bolničkog sustava, nakon obnove možemo reći da ćemo dobiti novu bolnicu, jer ćemo obnoviti i zgradu Nove interne, Stare interne i zgradu Pedijatrije, uz novoizgrađeni središnji paviljon,“ naglasio je župan Celjak, dodajući: „Bit će obnovljena i zgrada Pulmologije, odnosno Palijative u Petrinji s proširenim kapacitetima. Obnovit ćemo i zgradu Jodnog, tako da sa sigurnošću možemo reći da ćemo nakon ove obnove imati novi bolnički sustav s kvalitetnijom uslugom za sve korisnike zdravstvene zaštite i naravno, ti uvjeti će biti kvalitetniji i za zdravstvene djelatnike, kojima ćemo na taj način olakšati rad i omogućiti da pružaju svima što kvalitetniju zdravstvenu skrb.“

„Radovi su krenuli u mjesecu kolovozu, vidite da su u punom zamahu. Trenutno smo u razgradnji svih zidova, olakšanja postojećih konstrukcija. Rekonstrukcija je dosta zahtjevna i u biti svodi se na to da dobivate čvršći i jači objekt nego da se radi novi,“ rekao je Mario Pranjić, direktor Venka gradnje, izvođača radova na sisačkoj bolnici.

 Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, dr. Tomislav Dujmenović više je nego zadovoljan rezultatima dobre suradnje sa Sisačko-moslavačkom županijom: „Moram ovdje reći jednu vrlo značajnu rečenicu, da je naša bolnica opstala poslije katastrofe. Uspjela je i radi. Došli smo do današnjeg dana, kada je već naveliko započeta kompletna rekonstrukcija i sanacija naših zgrada, ali sve to zahvaljujući stalnoj suradnji i komunikaciji i koordinaciji i stalnoj pomoći od strane naše Vlade, našeg ministarstva i od strane našeg župana.
Prije nekoliko dana ja sam zahvalio ravnateljima zagrebačkih klinika na pomoći, a ovu bih priliku iskoristio da zahvalim našem županu na svoj pomoći. Uz nas je bio tijekom cijelog ovog potresa. Bio nam je na pomoći što se tiče opreme i što se tiče zgrada, on se zajedno s nama cijelo vrijeme bori i stoga ovu priliku koristim da kažem: Dragi župane, veliko hvala u ime svih naših žitelja, svih djelatnika i svih naših bolesnika.“

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProId5d44d8b883

 

Župan Ivan Celjak je u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, u Hrvatskoj Kostajnicinazočio odavanju počasti kod spomen-ploče Proboja, mjesta odakle je 12. rujna 1991. godine krenula povorka hrvatskih vojnika, policajaca i civila koji su odlučili preuzeti ogromni rizik i odbijajući predaju, kroz neprijateljske položaje poći na put prema Hrvatskoj Dubici i slobodi, teritoriju pod nadzorom hrvatskih snaga.

Obljetnica organiziranog proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice

Župan Ivan Celjak je u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, u Hrvatskoj Kostajnici nazočio odavanju počasti kod spomen-ploče proboja, mjesta odakle je 12. rujna 1991. godine krenula povorka hrvatskih vojnika, policajaca i civila koji su odlučili preuzeti ogromni rizik i odbijajući predaju, kroz neprijateljske položaje poći na put prema Hrvatskoj Dubici i slobodi, teritoriju pod nadzorom hrvatskih snaga.
Agonija opsade Hrvatske Kostajnice počela je još krajem lipnja 1991. godine. Prema riječima sudionika rata u Hrvatskoj Kostajnici, ona je „padala“ dva puta. Prvi put krajem srpnja, 1991. godine pod nejasnim okolnostima, kada je već za dan, dva vraćena pod kontrolu hrvatske vojske.
Konačan pad dogodio se 12. rujna kada je prvo palo brdo ”Djed” na kojem je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde. Srpska vojska odvela ih je na cestu kod željezničkog kolodvora, potrpala u kamione i odvezla u selo Kukuruzari. Strpali su ih u društveni dom, a nakon dan-dva odveli u logor u Glinu.
Paralelno s ovim zbivanjem, u ranim večernjim satima oko 300 branitelja, stiješnjeno sa svih strana, bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su predali oružje. Bila je to mučna predaja. Zatvorili su ih u kino-dvoranu i sutradan po njih poslali autobuse koji su ih odvezli u Manjaču.
12. rujna 1991. u večernjim satima 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru i krenulo u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje, preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica, uz rijeku Unu, bili su napadnuti od četnika i tako još nekoliko puta do Hrvatske Dubice. Najveći dio sudionika proboja ipak je, uz 7 žrtava dospio do teritorija pod hrvatskom kontrolom.
Počast kod spomen ploče odali su najprije predstavnici roditelja poginulih hrvatskih branitelja, te izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenković i potpredsjednika Vlade ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Špiro Janović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predstavnici općina, policije, braniteljskih udruga i građani Hrvatske Kostajnice.

„Svaki put kad razmišljamo o Hrvatskoj Kostajnici, prvo se sjetimo divnih, gostoljubivih ljudi, koji vole druge ljude, sjetimo se predivne Une, Djeda, Čukura, Lederera, hrvatskih braniteljica i branitelja,“ rekao je u Hrvatskoj Kostajnici župan Celjak i upitao se tko je i zašto želio i mogao nanijeti zlo tim ljudima, razarati njihove domove, uništavati ljude i sudbine: „ Odgovor je uvijek isti: Zli ljudi!“

Župan Celjak je u svom obraćanju, sjećajući se hrabrosti sudionika proboja, posebno istaknuo povijesnu ulogu hrvatskih branitelja: „Činjenica je da su hrvatski branitelji najveći junaci u hrvatskoj povijesti. Oni su u Domovinskom ratu ostvarili višestoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, o neovisnosti i demokraciji!“

Župan je naglasio i našu obvezu da tu činjenicu osvijestimo danas, dok imamo čast živjeti s hrvatskim braniteljima, dok im se možemo pokloniti i zahvaliti, dok su živi među nama, a ne da to shvate naši potomci za 200 godina.

„Danas u miru potrebno je imati nove heroje, heroje modernog doba. Ti su heroji naši učenici i profesori, znanstvenici, športaši. U Hrvatskoj Kostajnici također imamo heroinu, Anamariju Govorčinović, koja je svjetski poznata športašica. O tome danas trebamo govoriti,“ rekao je Celjak i zaključio da se uvijek trebamo sjećati onih kojima smo najzahvalniji za Domovinu: „To su hrvatski branitelji koji su izgubili živote na putu ostvarenja naše slobode.“

Zajedno s domaćinima i izaslanikom predsjednika Vlade, župan Celjak je u Hrvatskoj Kostajnici u ovoj prigodi obišao i novouređeno spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na časnika 57. brigade HV „Marijan Celjak“, Marijanu Šokčeviću-Šokcu, koji je nakon smrtnog ranjavanja prilikom izvlačenja ranjenih suboraca u Hrvatskoj Kostajnici, od zadobivenih rana preminuo u Sisku, 28. rujna 1995. godine.

View the embedded image gallery online at:
https://www.smz.hr/aktualno#sigProIdb0bf6ffdf9

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-000

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

zpd
 

facebook1