• 044 500 330

Vijesti

Na početku 23. sjednice Županijske skupštine, koja je u četvrtak, 25. veljače 2021. godine, održana u prostoru Lječilišta Topusko, održan je Aktualni sat.

Aktualni sat 23. sjednice Županijske skupštine

Na početku 23. sjednice Županijske skupštine, koja je u četvrtak, 25. veljače 2021. godine, održana u prostoru Lječilišta Topusko, održan je Aktualni sat.
Nezavisni vijećnik Petar Ćosić pitao je župana Ivu Žinića kako namjerava riješiti organizaciju zdravstvene zaštite na potresom pogođenim područjima. Ćosić je ustvrdio kako je zakazala organizacija ove djelatnosti.
Župan je u odgovoru rekao kako je Opća bolnica u Sisku teško stradala, oštećene su gotovo sve zgrade, ostala je samo jedna, zgrada Ginekologija, gdje su smješteni pacijenti koliko je bilo moguće. Svi ostali premješteni su u druge bolnice u Zagrebu. Čak su i helikopterima prebacivani pacijenti. Izrazio je zahvalnost svima u bolnici. Sustav je funkcionirao od prvog dana nakon potresa. Već tjedan dana nakon potresa radile su sve specijalističke ambulante u bolnici.
U domovima zdravlja su, tamo gdje su objekti bili neupotrebljivi, smješteni kontejneri i liječnici rade. Dio liječnika je premješten na druge lokacije. Župan je rekao kako stanje, naravno, nije kakvo je bilo, ali je ovo i velika prilika da se stvari poprave.
Raspisani su natječaji za izradu elaborata za obnovu svih domova zdravlja, a nedavno je održan i sastanak vezano za izgradnju novog Doma zdravlja u Petrinji.
Župan je zaključio kako je sustav pod kontrolom od prvog dana potresa pa do danas.
Petar Ćosić je pitao i koliko je ukupno štićenika u obiteljskim domovima i udomiteljstvima u našoj županiji i koliko je od njihovih štićenika pogođeno potresom.
Župan je rekao kako taj podatak nema, ali da može govoriti o onome za što je zadužena SMŽ. Svi korisnici županijskih domova za starije osobe su zbrinuti. Sisački dom nastavlja djelovati u neoštećenoj zgradi. Petrinjski dom je kompletno evakuiran, korisnici su prebačeni u vojarnu, a poslije je dio smješten u Lječilište Topusko, a dio u dom u Gospiću. Dom Glina je također evakuiran, dio korisnika je u Topuskom, a dio u domove u Zagrebu. Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja evakuiran je, dio korisnika je u NPB Popovača, a dio u Ravniku.
Ivan Nekvapil (HNS) pitao je u kakvom je stanju središnji paviljon sisačke bolnice.
Župan je rekao kako je izuzetno zadovoljan nakon svih teškoća u gradnji ovog paviljona. Zgrada je završena, održan je tehnički pregled te funkcionalne cjeline. Rok za završetak je 31. ožujka. Kad objekt bude dovršen dobit ćemo vrlo kvalitetan bolnički prostor. Treba još premjestiti dijalizu, srušiti staru zgradu, urediti okoliš i 8 000 m2 bit će na raspolaganju medicinskom osoblju i pacijentima.
Nekvapil je pitao i u kojoj ćemo mjeri uspjeti pomoći gospodarstvu pogođenom potresom.
Za područje pogođeno potresom proglašena je prirodna katastrofa, što će, rekao je župan, omogućiti vlasnicima zgrada, poslovnih objekata i poljoprivrednih površina, dobivanje određenih odšteta. Župan je za područje SMŽ proglasio prirodnu nepogodu kako bi poljoprivrednici mogli koristiti sredstva iz fondova ruralnog razvoja.
Mijo Latin (HSS) podsjetio je kako je PU sisačko-moslavačka podnijela kaznenu prijavu u svezi izuzimanja službenog vozila županije i nepravilnosti pri servisu. Pitao je župana je li kao čelnik županije poduzeo aktivnosti kako bi se podmirila šteta, koliko ona iznosi je li naplaćena.
Župan je odgovori kako je riječ o kaznenom postupku koji je u tijeku i on o tome ne može govoriti.
Latin je pitao i je li točno da je odjelu za financije određeno evidentiranje prekovremenog rada službenika županije angažiranih na saniranju šteta od potresa. Rekao je kako je dobio informaciju da će taj rad biti nagrađen s 200 kuna po satu.
Župan je rekao kako je točno da je na snazi odluku o nagradi za 200 kuna po danu za ljude koji su radili izvan svog redovnog posla.
Josip Takač (MB 365) zatražio je očitovanje župana o radu županijske razvojne agencije SI-MO-RA.
Župan je rekao kako je napor u zadnjih pet godina rezultirao agencijom koja je dobila najviše europsko priznanje za svoj rad. SI-MO-RA je prva razvojna agencija iz Hrvatske koja je dobila ovakvo priznanje.
Župan je podsjetio kako je trebalo hrabrosti na početku zaposliti 40 mladih ljudi da kreiraju projekte. Isto tako je rekao kako je dolaskom na dužnost župana proglasio „mobilizaciju“, odnosno zahtijevao da ni jedan natječaj ne prođe bez prijave iz naše županije.
Takav način rada doveo je do agencije koja je najbolja u EU.
Od 2015. godine do danas pripremljena su 573 projekta, njihova je vrijednost oko milijardu i 155 milijuna kuna. U provedbi su projekti vrijedni oko 700 milijuna kuna.
Za kraj treba naglasiti, rekao je župan, kako naša agencija već nekoliko godina unazad pomaže besplatno poduzetnicima i poljoprivrednicima u pripremi dokumentacije za prijavu na natječaje.
Nezavisni vijećnik Milan Brigljević pitao je što se dogodilo sa 100 milijuna kuna, koje je Vlada dodijelila interventno za našu županiju.
Pomoć Vlade, odmah nakon potresa, obuhvatila je tri županije. 100 milijuna kuna pripalo je SMŽ.
Odlukom tročlanog povjerenstva (ministri Marić i Horvat, te župan Žinić) sredstva su raspoređena na sljedeći način: 30 milijuna kuna Petrinja, 25 milijuna Glina, 20 Sisak, Općina Lekenik 5 milijuna, a Grad Hrvatska Kostajnica i ostale općine po 500 tisuća kuna. SMŽ je dobila 16,5 milijuna kuna, a od tih sredstava je još odvojeno 1,5 milijuna kuna za Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Martinsku Ves. Sredstva županije troše se na poslove skidanja dimnjaka dizalicama, gorivo za statičare i sl. Do sad je utrošeno oko 3,5 milijuna kuna. Dio sredstava će biti odvojen i za pomoć u sanaciji Opće bolnice Sisak, za domove zdravlja itd.
Željko Pačarek (HDZ) zatražio je informacije o projektu povećanja energetske učinkovitosti na NPB Popovača.
Radovi na energetskoj obnovi šest objekata u bolnici je pri samom kraju. Riječ je o vrijednosti od 8,5 milijuna kuna. Ovakvih ulaganja na ovoj bolnici nije bilo u zadnjih 30 godina, zaključio je župan.
Pačarek je pitao i kako će se nastaviti obnova prometnica na području Popovače.
Župan je rekao kako prema njegovim saznanjima Grad Popovača nije u svom ovogodišnjem proračunu predvidio sredstva za nastavak obnove prometnica prema dosad dokazano uspješnom modelu 50:50. Potvrdio je to i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd