• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić je u utorak, 12. siječnja 2021. godine, u prostoru Strukovne škole u  Sisku nazočio sastanku na temu revitalizacije gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom.  Sastanak, kojem su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, te predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a i tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije, organiziralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Uslijedilo je obraćanje medijima, kojem je nazočio i zamjenik župana Roman Rosavec.

Revitalizacija gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom.

Župan Ivo Žinić je u utorak, 12. siječnja 2021. godine, u prostoru Strukovne škole u Sisku nazočio sastanku na temu revitalizacije gospodarske aktivnosti na području pogođenom potresom.
Sastanak, kojem su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, te predstavnici HAMAG BICRO-a, HBOR-a, HGK, HUP-a, HOK-a i tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije, organiziralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
Uslijedilo je obraćanje medijima, kojem je nazočio i zamjenik župana Roman Rosavec.
Župan Žinić je zahvalio ministrima Ćoriću i Aladroviću na angažmanu u sanaciji posljedica potresa u SMŽ. Župan, koji je na ovaj sastanak stigao sa sastanka Stožera Civilne zaštite u Petrinji, izvijestio je novinare kako su se na popisu općina i gradova koji su pretrpjeli štete našli novi, općine Jasenovac, Martinska Ves i Hrvatska Dubica. Osim šteta na obiteljskim objektima, na području zahvaćenom potresom velike su štete na gospodarskim objektima. Više od 750 obrta pretrpjelo je veće ili manje štete, kao i više od 850 trgovačkih društava i poduzeća. Župan je rekao kako vjeruje da „nećemo ići samo u obnovu ovih objekata“, nego cijelu situaciju vidi „kao veliku priliku za razvoj ovog kraja“.
Ministar Ćorić je rekao kako je sastanak bio prije svega namijenjen detekciji problema s kojima su poduzetnici suočeni. Isto tako je otvorena perspektiva, odnosno ukazano na ono što treba biti učinjeno u narednom razdoblju. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike već je poduzelo čitav niz aktivnosti kako bi se mjere koje su bile kreirane referirale i na potresom pogođena područja. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja također. Ćorić je rekao kako su gospodarstvenici na sastanku obaviješteni kako će HAMAG BICRO i HBOR omogućiti moratorij na sve kredite iz ovog područja koji su kod njih uzeti. HBOR će predstaviti program za obnovu poduzetničke infrastrukture. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će u narednom razdoblju otvoriti natječaj za povećanje proizvodnih kapaciteta. „Interventno, u sljedeća dva tjedna otvorit ćemo natječaj za opremanje, odnosno popravak postrojenjau vrijednosti od 10 000 000 kuna. Tu prije svega govorimo o obrtnicima, kojima ćemo omogućiti popravak njihovih radionica.“
Ćorić je zaključio kako je zajednički stav da u narednom razdoblju moramo učiniti sve da stanovnici ostanu na području pogođenom potresom, kroz izgradnju privremenog, a kasnije trajnog smještaja. Proizvodnja mora opstati i biti unaprijeđena.
Ministar Aladrović rekao je kako je sastanak uz ostalo imao funkciju predstavljanja mjera koje će izravno utjecati pozitivno na fazu oporavka odnosno gospodarske aktivnosti u razdoblju poslije potresa. „Ono što smo mi kao Ministarstvo rada reagirali vrlo brzo, mjere za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4 000 kuna po zaposleniku smo proširili na potresom pogođena područja uz izuzimanje kriterija pada prihoda. Na taj način smo osigurali 160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i gospodarske aktivnosti za sve poduzetnike koji su imali materijalne štete vezane za potres“, rekao je Aladrović. Mjera skraćenog radnog vremena je proširena sa 70 na 90 % tog neefikasnog radnog vremena, što će sigurno iskoristiti dio poduzetnika koji će se duže vremena boriti sa štetama nastalim potresom. Mjere aktivne politike zapošljavanja su također predstavljene na ovom sastanku. Pojašnjene su mogućnosti njihova korištenja za poduzetnike s područja SMŽ: „Ja sam siguran da će to imati jedan pozitivan ekonomski efekt u sprječavanju daljnjih šteta, ali će i omogućiti fazu vrlo brzog ekonomskog oporavka.“
Predstavljen je i program zapošljavanja 500 ljudi u javnim radovima, koji će biti proveden u suradnji sa županom i čelnicima lokalne samouprave.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd