• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Roman Rosavec su u petak, prvog dana 2021. godine, održali sjednicu Stožera, kojoj su, osim punog sastava Stožera, nazočili i predstavnici gradova i općina stradalih u potresu. Nakon sjednice održana je konferencija za medije.

Nakon prvog šoka krećemo u sustavni postupak rješavanja situacije

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Roman Rosavec su u petak, prvog dana 2021. godine, održali sjednicu Stožera, kojoj su, osim punog sastava Stožera, nazočili i predstavnici gradova i općina stradalih u potresu. Nakon sjednice održana je konferencija za medije.
Župan Žinić je na samom početku zahvalio cijeloj Hrvatskoj na pomoći koju je ukazala stanovnicima stradalih područja. Nakon prvog šoka, zbrinjavanja najteže stradalih i raščišćavanja ruševina, krećemo, rekao je župan, u jedan sustavni postupak rješavanja cijele situacije. Stožeri jedinica lokalne samouprave dobili su zadaću da ustroje svoje punktove. Stožer Civilne zaštite SMŽ svoje sjedište ima u Sisku u prostoru nove Strukovne škole, gdje je i operativni centar za pozive građana. Na 5 mobilnih telefona (099 582 6729, 099 582 6730, 099 582 6731, 099 582 6732, 099 582 6733) građani mogu podnijeti bilo kakav zahtjev ili upit. Nacionalni stožer je u Petrinji, na Pigiku. Trenutno na području Petrinje, Siska, Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Sunje, Majura, Sunje, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Topuskog i Gvozda imamo tri kategorije ljudi: ljude smještene u prihvatne centre, one koji su smješteni drugdje (obitelj, rođaci i sl.) ljude kojima su kuće oštećene i ne mogu boraviti u njima i trenutno traje njihovo smještanje u kontejnere i mobilne kućice, prema prioritetima koje određuju timovi jedinica lokalne samouprave. Statičari i građevinski inženjeri obilaze teren, prioritet su javne objekte, kako bi se službe mogle staviti u funkciju. Niz donacija hrane, pića, higijenskih potrepština slijeva se u županijski centar (u Strukovnoj školi) koji onda preko lokalnih centara razvozi na teren. Župan je rekao kako vjeruje da su na terenu svi stanovnici opskrbljeni. Nije zaboravljena ni COVID epidemija, ona će vjerojatno rezultirati povećanim brojem zaraženih u ovim kaotičnim uvjetima. Što se pak tiče obrane od poplava, proglašene su izvanredne mjere, ne zbog visokog vodostaja nego zbog štete koju je potres nanio nasipima. Izvode se sanacije zaštitnim folijama i priprema druga crta obrane od poplave.
Župan je pozvao sve donatore i ljude koji žele pomagati da se malo strpe i prepuste koordinaciju stručnim službama. Hrane i svega potrebnog u ovom trenutku ima dovoljno. Što se tiče medicinske pomoći, županijska bolnica funkcionira, hitne službe i domovi zdravlja također, kao i ljekarne.
Zamjenik župana, načelnik Stožera Civilne zaštite SMŽ Roman Rosavec rekao je kako u ovom trenutku traje djelovanje na tri razine: prikupljanje hrane i kućanskih potrepština, prikupljanje građevinskog materijala i donacije novčanih sredstava. Pozvao je građane da ne nasjedaju na lažne račune, kojima netko želi zlorabiti dobrotu građana. i na web stranicama SMŽ naveden je način i broj računa na koji se donacije mogu ostvariti. Rosavec je apelirao na sve da svoje donacije orijentiraju na donacije građevinskog materijala. Zahvalio je svim volonterima i udrugama i pozvao ih da kontaktiraju call centar i dobiju informaciju o tome što treba učiniti kako bi se pomoglo.
Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke rekao je kako je ovim potresom policija dodatno stavljena na svoj osnovni zadatak, zaštitu ljudi i imovine. Uključeni su svi, krim policija, prometna, temeljna, interventna, granična, specijalna policija. Uz to su podignuti helikopteri i dronovi kako bi sve bilo snimljeno iz zraka. Ni jedno kazneno djelo poznato policiji nije uzročno-posljedično vezano uz situaciju stvorenu potresom. Treba naglasiti, rekao je Pešut, kako policija nije primila ni jednu dojavu građana o nekom konkretnom kaznenom djelu vezanom za ovu situaciju.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ dr. Inoslav Brkić rekao je kako je mogućnost rasplamsavanja epidemije u ovim teškim uvjetima, na žalost, izgledna. Epidemiolozi su na terenu, propisuju se protuepidemijske mjere. Ono što se može je razmaknuti ljude, staviti masku, dezinficirati dvorane, sanitarne čvorove. Potrebna je kontrola ispravnosti hrane, vode, provjetravanje, one osnovne mjere. Sutra će početi i cijepljenje po prihvatnim centrima, rekao je dr. Brkić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd