• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić je u srijedu, 4. studenog 2020. godine, u prostoru Hotela Panonija u Sisku primio načelnika, nastavnike i polaznike 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Franjo Tuđman“, koje je predvodio načelnik Ratne škole, brigadir Mijo Kožić.

Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ sa županom

Župan Ivo Žinić je u srijedu, 4. studenog 2020. godine, u prostoru Hotela Panonija u Sisku primio načelnika, nastavnike i polaznike 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Franjo Tuđman“, koje je predvodio načelnik Ratne škole, brigadir Mijo Kožić.
Riječ je o najvišoj vojno-civilnoj obrazovnoj ustanovi u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.
Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika.
U tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 17 polaznika od kojih je 11 polaznika iz Republike Hrvatske (osam polaznika su visoki časnici MORH-a i Oružanih snaga RH te po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) i šest polaznika iz Oružanih snaga stranih zemalja (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Republike Slovenije i Crne Gore).
Studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim kulturnim, znanstvenim, političkim, gospodarskim strateškim tvrtkama, kritičnom infrastrukturom i religijskim ustanovama.
Tijekom studijskog putovanja na području Sisačko-moslavačke županije polaznici će se u Županiji upoznati s prirodnim vrijednostima i resursima, investicijskim potencijalima, te aktivnostima i projektima koji se provode za razvoj ovih krajeva.
Obilazak Sisačko-moslavačke županije polaznici 23. naraštaja započeli susretom sa županom, nakon toga upoznali se s vojnom povijesti posjetom Starom gradu i predavanjem na temu: Bitka kod Siska 1593.
Na Gradskom groblju Viktorovac posjetili su grob generala Janka Bobetka.
Slijedilo je predavanje Sisak i Sisačko-moslavačka županija u Domovinskom ratu, a posjetili su i Gardijsku mehaniziranu brigadu u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, obilazak županije završen je u Gornjem Viduševcu na području predaje 21. Kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci.

Ovdje možete poslušati izjavu župana Ive Žinića:

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd