• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec, su u ponedjeljak, 20. travnja 2020. godine, neposredno nakon sjednice Stožera, održali ispred sisačkog hotela „Panonija“ konferenciju za medije.

Uz neophodnu suglasnost Zavoda za javno zdravstvo upućen zahtjev Nacionalnom stožeru za slobodno kretanje stanovnika unutar Županije

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec, su u ponedjeljak, 20. travnja 2020. godine, neposredno nakon sjednice Stožera, održali ispred sisačkog hotela „Panonija“ konferenciju za medije.
Župan je izvijestio javnost kako od 19. travnja na području SMŽ imamo dvoje pacijenata pozitivnih na COVID-19.
Od trideset i četvero pacijenata s područja SMŽ, četrnaest pacijenata je ozdravilo te sada imamo dvadeset pozitivnih pacijenta na našem području. Pet osoba je u bolnici u Sisku i s blagom kliničkom slikom. 15 ih je u samoizolaciji u vlastitim domovima.
U subotu je Nacionalni stožer donio odluku da županijski stožeri mogu podnijeti zahtjeve za slobodno kretanje stanovnika izvan mjesta boravišta. Županijski Stožer nije u nedjelju mogao poslati takav zahtjev prema Nacionalnom stožeru, jer nismo imali suglasnost Zavoda za javno zdravstvo, rekao je župan. Rano jutros smo dobili tu suglasnost i na sjednici Stožera je donesena takva odluka, upućen je zahtjev Nacionalnom stožeru i očekuje se odobrenje u roku od nekoliko sati, zaključio je župan.
Gledajući unaprijed, prema razdoblju oporavka nakon krize, županijska vlast razmatra mjere za gospodarstvo, pa će tako natječaj za tradicionalne i umjetničke obrte biti ponovljen.
Zamjenik župana, načelnik Stožera civilne zaštite SMŽ, Roman Rosavec je rekao kako je na područje RH stigla određena količina zaštitne opreme, te su djelatnici Stožera otišli po nju. Oprema će biti raspoređena po potrebama stručnih službi, ali i u skladište Civilne zaštite, kao bi oprema bila dostupna svima koji za njom imaju potrebe.
Da se situacija popravlja, rekao je Rosavec, svjedoči i činjenica da uslijed smanjenja potreba za karantenskim smještajem vozača kamiona donesena je odluka o „demobilizaciji“ lovačkih kuća „Brezovica“ i „Cerovljani“, pa ostaje aktivan samo smještaj u Zelenoj dolini, koji zadovoljava potrebe.
Osvrnuvši se na e-propusnicama Rosavec je naglasio kako je Stožer uvijek poštivao odluke struke i nikad niti župan niti on, kao načelnik Stožera, nisu donosili samovoljne i ishitrene odluke. Struka je smatrala da se ne treba žuriti i posve je sigurno da se u protekla 24 sata nije dogodilo ništa značajno našim sugrađanima.
Stožer svoj posao radi krajnje ozbiljno i odgovorno, nastoji maksimalno služiti građanima u ovoj situaciji i tako će i nastaviti, zaključio je Rosavec.
„Još jednom apeliram na sve sugrađane da budu krajnje odgovorni. Bolest nije završila. Neka i dalje čuvaju sebe i pridržavaju se protuepidemijskih mjera!“
Rosavec je dodao i kako je razmatrana mogućnost potpisivanja sporazuma sa Zagrebačkom županijom radi obavljanja gospodarskih i ostalih djelatnosti.
Ovom je obraćanju javnosti sudjelovao i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, koji je rekao kako je stanje sigurnosti zadovoljavajuće, nije bilo posebnosti koje bi narušavale javni red i mir.
S posebnim je zadovoljstvom naglasio kako tijekom vikenda nije utvrđeno ni jedno kršenje samoizolacije.
Na kraju konferencije za medije zamjenik župana Roman Rosavec je obavijestio javnost kako je ono što u razdoblju pred nama možemo očekivati jest mogućnost otvaranja, u strogo kontroliranim uvjetima, ugostiteljskih objekata, koji udovolje kriterijima.

Ovdje poslušajte izjave župana Ive Žinića:

… i njegova zamjenika, načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Romana Rosavca:

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd