• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivo Žinić je, zajedno sa svojim zamjenikom, načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Romanom Rosavcem, ravnateljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislavom Dujmenovićem i ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslavom Brkićem, u utorak, 24. ožujka 2020. godine, ispred ulaza u Hotel Panonija u Sisku održao konferenciju za medije na kojoj je javnost izviještena o aktualnom trenutku u nastojanjima za savladavanje epidemije koronavirusa 	COVID-19.

Koronavirus - aktualno stanje u Županiji zadovoljavajuće, poziv svim građanima na poštivanje odredaba nacionalnog Stožera civilne zaštite

Župan Ivo Žinić je, zajedno sa svojim zamjenikom, načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Romanom Rosavcem, ravnateljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislavom Dujmenovićem i ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslavom Brkićem, u utorak, 24. ožujka 2020. godine, ispred ulaza u Hotel Panonija u Sisku održao konferenciju za medije na kojoj je javnost izviještena o aktualnom trenutku u nastojanjima za savladavanje epidemije koronavirusa COVID-19.


Župan je rekao kako na području SMŽ sada imamo pet osoba pozitivnih na koronavirus, koje se nalaze u izolacijskim jedinicama naše bolnice. Jedna od 5 osoba je i jedan liječnik OB-a. Veći broj osoba imamo u kućnoj samoizolaciji. Izdvojio je odluku državnog stožera o zabrani napuštanja prebivališta svima, osim onih koji imaju potrebne dozvole. Ova je odluka na snazi od ponoći 24. ožujka, rekao je župan i zamolio sve stanovnike da je se pridržavaju.
Stanje u našoj županiji je relativno dobro. U skladu sa situacijom zatražena je i zaštitna oprema, maske, odijela, rukavice i navlaka za cipele. U ovom trenutku imamo dovoljno te opreme na skladištima, a i u zdravstvene ustanove uvedene su sve mjere. Sukladno preporukama na ulazima u domove zdravlja i bolnice postavljeni su šatori s jedinicama trijaže, tako da nema kontakta s drugim bolesnicima. U težnji da se situacija učini još povoljnijom, SMŽ je nabavila poseban uređaj, UV dezinfekcijski robot, koji uklanja sve viruse i bakterije u bolničkim i drugim prostorima.
Župan je još jednom preporučio da se dolazak u domove zdravlja najavi, da se pacijenti naruče telefonom, kontaktiraju svog liječnika. U domovima umirovljenika je zabranjen bilo kakav kontakt vanjskih osoba, jer je upravo u njima smještena najrizičnija skupina stanovništva. Zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SMŽ, županija provodi pripreme da se nabavljeni PCR uređaj opremi dodatnim kabinetom kako bi i naš zavod mogao provoditi testiranje na virus.
Postojao je i problem s dolaskom kamiona na granicama, Stožer je odredio tri mjesta za smještaj i prijam kamiona i njihovog vozača.
Stanje je u našoj županiji trenutno povoljno, zaključio je župan, te iskazao nadu da će biti uspješni napori Stožera i svih nadležnih službi na provođenju naputaka nacionalnog Stožera civilne zaštite.


Ravnatelj OB dr. Tomislav Dujmenović je rekao kako su svi inficirani pacijenti na našem području s blagom kliničkom slikom. U bolnici su trenutno tri bolesnika, a dvoje je u kućnoj samoizolaciji. Dujmenović je još jednom posebno naglasio važnost UV dezinfekcijskog robota, kojeg je kupila Županija, za dezinfekciju prostora u kojima su boravili zaraženi, ako bi u njih mogli biti primani pacijenti, bez opasnosti od zaraze.


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ dr. Inoslav Brkić je pojasnio javnosti kakve maske su potrebne za koju djelatnost i kako one djeluju. Podsjetio je na važnost 3 m socijalnog razmaka, pranje ruku i pravilnu higijenu kako ljudi, tako i prostora, mokro čišćenje ili dezinfekcija i provjetravanje, kako bi se osigurala i adekvatna vlažnost zraka u prostoru u kojem boravimo.


Zamjenik župana, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec je rekao kako su Stožeru u nekoliko navrata stigle pritužbe od djelatnika da se njihovi poslodavci ne pridržavaju propisanih mjera zaštite, nabave zaštitnih maski i slično, te da su ti poslodavci, sukladno naputku, najprije upozoreni, a nakon toga, ukoliko upozorenje ne bude dovoljno, uslijedit će i određena novčana kazna.
„I ovim putem apeliram na sve naše sugrađane, naročito one starije životne dobi, da maksimalno ograniče svoje kretanje i da obavljaju samo one aktivnosti koje su nužno potrebne kako bi svim službama olakšali funkcioniranje. Apeliram i na sve one koji rade da maksimalno posvete pozornost zaštiti svojih djelatnika, a samim time i svih naših sugrađana,“ zaključio je Rosavec.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd