• 044 500 330

Vijesti

18. sjednica Županijske skupštine, koja je u četvrtak, 27. veljače 2020. godine, održana u dvorani Hotela Petrova gora u Topuskom, počela je uobičajenim „Aktualnim satom“.

Aktualni sat 18. sjednice Županijske skupštine

18. sjednica Županijske skupštine, koja je u četvrtak, 27. veljače 2020. godine, održana u dvorani Hotela Petrova gora u Topuskom, počela je uobičajenim „Aktualnim satom“.

Nikolina Borić (MOST) pitala je koliko je novaca i u koje projekte uloženo na području grada Kutine u posljednjih 12 mjeseci i koliko se planira uložiti u razdoblju pred nama.

Župan Ivo Žinić je odgovorio kako su, osim ulaganja u socijali, zdravstvu i ostalim segmentima, zajednička velika ulaganja na lokalnim cestama. SMŽ planira uložiti u obnovu igrališta Tehničke škole gotovo milijun kuna, predviđena je i gradnja prijeko potrebnog doma za starije, pripremljena je tehnička dokumentacija. Velika ulaganja su u turističke segmente.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina na županov je zahtjev dopunio odgovor podatkom da se na području grada Kutine radi veliki projekt „Aglomeracija“. ŽUC je preuzeo obvezu upisivanja cesta koje nisu upisane, kako bi se projekt neometano odvijao. U petak, 28. veljače, bit će potpisan ugovor o sufinanciranju održavanja cesta s osam jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Kutina. Radi se 40 km novih cesta u oko 20 milijuna kuna ukupne vrijednosti. Za područje Kutine dogovoreno je sufinanciranje prometnica u Mišinki, Repušnici, Janja Lipi i Gojlu.

Nikolina Borić je pitala o deponiranom otpadu u Strušcu, je li tamo sve napravljeno po pravilima.

Radi se o „Kompostani“ na području Strušca, rekao je župan. Ona se nalazi u gospodarskoj zoni grada Popovače. Župan je zamolio pročelnicu UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Blanku Bobetko-Majstorović za dopunu odgovora.

Pročelnica je rekla kako je za dotičnu lokaciju izdana građevinska i uporabna dozvola, radi se o postrojenju za obradu otpada kompostiranjem. Pogon ima sve potrebne dozvole i sagrađen je prema svemu što je propisano. Izdana je dozvola ovoj tvrtki za rad na lokaciji. Sam rad te tvrtke nije u nadležnosti Županije, rekla je pročelnica, ali i dodala kako zna da je tamo u tijeku inspekcijski nadzor.

Župan je još dodao kako je po ovom pitanju organizirana javna tribina u Strušcu u ponedjeljak, 2. ožujka. Rekao je i kako i osobno ne podržava nijednu djelatnost koja nekoga ili nešto ugrožava.

Adelina Ivković (HNS) osvrnula se na sjednicu Gradskog vijeća grada Siska, gdje je dovedena u pitanje učinkovitost, pa i opravdanost postojanja županijske razvojne agencije. Isto je tako zamolila župana da kaže više o projektima na području grada Siska.
Ivković je zatražila pomoć župana i po pitanju sisačke „Ledene dvorane“ u kojoj nema mjesta za sve Siščane i Siščanke i podsjetila na ružne scene koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama, u kojima se brani ulaz nekim građanima u dvoranu koja je sagrađena zajedničkim, dakle i njihovim novcem.

Razvojna agencija i uhljebi u njoj, zapitao se župan: „Pa ja bih volio da netko provjeri od tih 40 ljudi, mladih stručnjaka, koliko ih je iz HDZ-a. ti su stručni mladi ljudi samo na području grada Siska izradili projekata od 300 milijuna kuna. U cijeloj županiji je naša razvojna agencija pripremila milijardu i 26 milijuna kuna projekata, što u izvedbi, što sada kreće u izvedbu. Rade projekte priznate ne samo ovdje kod nas, nego, možemo reći, i u cijeloj Europi.“
Grad Sisak je, rekao je župan, sastavni dio ove županije: „Ja i ovim putem pozivam gradonačelnicu i sve službe na suradnju, koju nudimo već 4-5 godina, vezano upravo za projekte na području grada Siska.“ Kolika je spremnost na suradnju govori i podatak da za Regionalni centar kompetentnosti, vojarni u Lađarskoj ulici u Sisku, objektu koji je trenutačno u derutnom stanju, Grad Sisak šalje komunalnu naknadu u iznosu od 22,5 tisuća kuna mjesečno.
Županija na području grada Siska provodi nekoliko projekata u vrijednosti od blizu 300 milijuna kuna. Regionalni centar kompetentnosti, učenički dom, dovršetak Strukovne škole, središnji paviljon bolnice…
Što se tiče „Ledene dvorane“, župan je rekao kako ne zna na koji način on može pomoći: „Žao mi je da se tko nešto događa. Sisak treba imati velike sportske objekte. Ali da se nekome brani ulaz… Ja pozivam i gradonačelnicu i sve službe da ne rade na takav način. Mi smo ovdje svi zajedno!“

Vijećnica je pitala i što Županija poduzima u osiguravanju dobrobiti građana u svezi pojave Korona virusa.

Osnovali smo Stožer za obranu od Korona virusa još u prvom mjesecu. Problem je sada tu, ali nema mjesta panici. Za sada u našoj županiji nemamo pozitivnih nalaza, rekao je župan i pozvao ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslava Brkića da dopuni odgovor.

Dr. Brkić je rekao kako je županija spremna suočiti se s ovim problemom. Osobe, s područja naše županije, koje su boravile u pokrajini Venetto, nalaze se u kućnoj izolaciji, pod kontrolom infektologa. U bolnici imamo spremnih osam izolacijskih jedinica za 32 pacijenta, što se može po potrebi i povećati. Nalazi onih za koje se sumnjalo da postoji mogućnost zaraze su negativni. „Kad otvorimo prozore, kad dođe toplo vrijeme, tada će jenjati epidemija gripe, tada očekujemo smanjenje broja oboljelih od Korona virusa. Radi se na cjepivu i probava se pronaći odgovarajući antivirusni lijek.“

Mijo Latin (HSS) rekao je kako ima informacije da je zamjenik župana Roman Rosavec snimljen u prebrzoj vožnji, pa je zatražio očitovanje župana o toj temi.

Župan je odgovorio kako o tom prekršaju nema saznanja: „Odgovorno tvrdim, sve što se događa u županiji, da li su to dužnosnici, djelatnici, transparentno je. I nema ovakvih stvari. Ono što ja znam je da je zamjenik Rosavec imao samo jednu nezgodu, manju, koja je prijavljena. On je u manevru parkiranja oštetio službeno vozilo. To je ono što ja znam.“

Drugo Latinovo pitanje ticalo se OPG-ova kojima je otpisan dug kamata i odgođena otplata zakupa, što je, rekao je, izazvalo negodovanje ostalih, kojima dugovi nisu otpisani.

Konkretno o ovoj odluci, rekao je župan, ja potpisujem odluku na temelju odgovarajućih postupaka koje provodi UO za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj. Župan je rekao kako vijećnik imputira da on dijeli ljude po stranačkom ključu, što jednostavno nije istina. Zna da su pomagali ljudima na njihov zahtjev, ukoliko je to bilo moguće. Zamolio je pročelnika Marijana Beloševića da dopuni odgovor.

U konkretnom slučaju, rekao je Belošević, riječ je o četiri slučaja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u postupku kojeg županija nije sudjelovala. Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o otpisu jednog dijela kamate. Isto je učinila i jedinica lokalne samouprave, Grad Sisak u ovim slučajevima. Nakon što su se Država i grad odrekli svojih 90 % prihoda od kamata, isto je zatraženo i od županije i SMŽ je to i učinila.

Mladen Korečić (HDZ) zatražio je informaciju o stanju vodokomunalne infrastrukture Aglomeracije Petrinja, grad je raskopan, radovi stagniraju, a Petrinjcima je upitno hoće li uopće biti završeni.

Projekt aglomeracije u Petrinji vrijedan je gotovo 345 milijuna kuna, rekao je župan. To je prvi projekt aglomeracije koji se provodi u našoj županiji. Radovi u Petrinji uistinu traju jako dugo. Promet je otežan, a građani nezadovoljni. Nikome to ne ide u prilog. Župan je rekao kako nije bio uključen u sastanke na tu temu, ali da se nada da će se pronaći odgovarajuće rješenje: „Ne bih volio da dođe do nekih problema. Ako na vrijeme ne izvršite radove, mogu doći penali i to bi bilo pogubno za Grad Petrinju.“

Na nekim portalima, rekao je Korečić, možemo pročitati kako u Zavodu za javno zdravstvo SMŽ radi oko 40 % nezdravstvenih djelatnika.

Zavod za zdravstvo nije samo zdravstvena institucija, ima tu i drugih službi. Župan je pozvao ravnatelja Zavoda dr. Brkića da odgovori na ovo pitanje.

Dr. Brkić je rekao kako je Zavod specifična ustanova, koja u svom sastavu ima različite službe. Zakon o zdravstvenoj zaštiti definira zdravstvenog radnika, a dobar dio onih koji rade u Zavodu ne ulaze u tu definiciju. Što ne znači da ne obavljaju važne zadaće za zdravstvo. Primjerice kemičari, inženjeri prehrambene tehnologije, nutricionisti, nisu po zakonu određeni kao zdravstveni radnici, jednako kao ni socijalni radnici, medicinski statističari. Odatle dolazi taj odnos zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, zaključio je dr. Brkić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd