• 044 500 330

Arhiva objava

Sjećanje na Gordana Lederera

Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. godine u 33. godini života na radnome zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Uz članove obitelji pokojnog Gordana Lederera, komemoraciji su nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanici MUP-a i MORH-a, glavni ravnatelj HRT-a, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, kolege, prijatelji i poštovatelji legendarnog snimatelja HRT-a.
U svom je obraćanju zamjenik župana Ivan Celjak uz ostalo rekao: „ Dopustite mi da kratko izreknem pokoju misao o čovjeku koji neće umrijeti dok god ga pamte oni koji ga poštuju i vole.
Gordan Lederer trebao je danas uživati u plodovima svog maestralnog rada, trebao je prenositi svoje prebogato znanje i ljubav prema kameri mladima. Trebao ih je učiti i poslu i odnosu prema poslu, iako je za njega kamera i novinarstvo bila daleko više od pukog obavljanja posla. I to je trebao prenijeti onima koji su ga danas trebali slušati, učiti od njega i naslijediti ga.
U idealnom bi svijetu to bila činjenica i istina, tako bi se dogodilo.
U svijetu u kojem je ubijen Gordan Lederer, u kojem su uništene ljudske sudbine, mladoj, tek stvorenoj, a tako dugo sanjanoj Hrvatskoj, nametnut je rat. Nesmiljen, pogan, bestijalan, agresorski rat!
Hrvatska nije željela rat, nikakav rat, a posve sigurno ne takav rat u kojem se puca na nenaoružane, na starce, na djecu, na nemoćne i one bez obrane i mogućnosti za uzvrat. Naš narod takav rat nije želio i nije vodio. Ali agresor jest. Srušiti svaki trag hrvatske nazočnosti na tlu koje su željeli zauzeti, zapaliti, uništiti, pobiti sve hrvatsko, očistiti prostor od njegovih stanovnika i baštinika. To je bio plan, zločinački, u samoj svojoj biti nepošten i bezuman.
Nasuprot takvom planu i takvom neprijatelju Gordan Lederer je stajao naoružan kamerom, istinom i ljubavlju. Zločinački hitac prekinuo je njegov život, ubili su ga, ali ga nisu pobijedili. Ni njega, ni hrvatski narod. Gordanov je život jedan od tisuća života ugrađenih u naš slobodan život danas i ovdje.
Gordan Lederer ostavio je trag, vječan trag u našem sjećanju.
Ostali su dokumenti, ostali su snimci, ostao je pošten, objektivan i čist zapis vremena stvaranja Republike Hrvatske.
Ostalo je u našim srcima sjećanje na legendarnog, hrabrog i nepobjedivog branitelja istine, Gordana Lederera. Neka živi vječno u našem sjećanju i našim mislima.“

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd