• 044 500 330

Arhiva objava

Svečana akademija za Dan Sisačko-moslavačke županije

Prigodni govor župana Ive Žinića:

„Slaveći današnji dan, Dan Sisačko-moslavačke županije, prije svega se želim prisjetiti svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za našu slobodu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Na tome im veliko hvala. Postali su tako dio velike i bogate povijesti naše domovine i naše županije i ja danas osjećam ponos zbog hrabrosti i snage naših branitelja.

Godina iza nas, u kojoj sam kao župan Sisačko-moslavačke županije sa svojim suradnicima radio na mnogobrojnim projektima, bila je iznimno uspješna, a rezultati našeg rada jasno su vidljivi. Upravo sjajni rezultati dali su nam povjerenje birača za još jedan mandat na čelu Sisačko-moslavačke županije.
S ponosom ističem jedan podatak prema kojemu se vidi koliko je truda, zalaganja i znanja uloženo u naše projekte i razvoj županije. Naime, Sisačko-moslavačka županija najuspješnija je županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije!

Samo prošle godine vrijednost tih projekata je 250.950.665 kuna, pet puta više nego 2013. To nam je veliki poticaj da u tome smjeru nastavimo i dalje.
Sisačko-moslavačka županija danas je županija otvorena svim svojim građanima, usmjerena prema napretku, inovativnosti i znanju. Mladi su naša budućnost i upravo zbog toga mnogi su županijski programi usmjereni upravo prema njima. Tako svake godine stipendiramo novih 70 učenika jer to ulaganje je najsigurniji zalog budućnosti SMŽ-a, a ove smo godine privi put dodijelili i 25 stipendija djeci iz obitelji s troje i više djece. Najveći projekti u našoj županiji vezani su uz obrazovanje jer se u ovome trenutku u Sisačko-moslavačkoj županiji završava izgradnja dviju novih škola – osnovne škole u Popovači i Obrtničke škole u Sisku, a obnavljaju se i dograđuju deseci postojećih škola. Uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pokrenuli smo projekt Učeničkog doma u Sisku, a središte županije u ovome mandatu učinit ćemo sveučilišnim gradom.

U svim osnovnim školama kojima je županija osnivač obnovljene su školske kuhinje kako bi bile spremne pripremati našoj djeci tople obroke, a za taj projekt izdvojili smo 2 milijuna kuna. Još toliko novca izdvajamo kako bi sufinancirali iznos školske kuhinje za 2 000 djece koja dolaze iz obitelji lošijeg imovinskog stanja ili iz obitelji s troje i više djece.

U mlade i njihovo obrazovanje i dalje ćemo ulagati jer oni su naša budućnost, a na žalost sve ih je manje. Naša županija postaje sve starija i sve rjeđe naseljena. Cjelovitim programom demografske obnove koji sadrži 5 mjera pomažemo mladim obiteljima i poručujemo im da nam je stalo da ostanu u našoj županiji. Pomažemo tako novčanim iznosom od 3000 kuna za svako treće i iduće dijete, subvencioniramo školsku kuhinju , učeničke i studentske stipendije za djecu u obitelji s troje i više djece. Obiteljima s više djece čak omogućujemo i odmor u pola cijene u našim Top Termama u Topuskom.

Naravno, kako bismo zadržali sve mlade u našoj županiji svjesni smo da im moramo osigurati radna mjesta i egzistenciju. U ovome mandatu još snažnije ćemo raditi na gospodarskom razvoju naše županije i otvaranju novih radnih mjesta. Nismo odustali od naših gospodarskih mjera koje već pokazuju pozitivne rezultate. Samo kroz mjeru sufinanciranja kamata na poduzetničke kredite otvorili smo više od 300 novih radnih mjesta i sačuvali 300 postojećih. I dalje pomažemo obrtnicima, posebno onim tradicijskim i umjetničkim, a nismo zanemarili ni poticaje u turizmu.

Svake godine prilikom kreiranja poticajnih mjera za razvoj malog gospodarstva osluškujemo upravo potrebe samih obrtnika i njihovih predstavnika u Obrtničkoj komori Sisačko-moslavačke županije.

S ponosom mogu reći i da smo pred završetkom i nekoliko velikih projekata. Tako će uskoro svoje prve korisnike dobiti Dom za starije osobe u Glini. Ovaj objekt, vrijedan 20 milijuna kuna, moći će primiti 75 korisnika, a u njemu će zaposlenje naći stanovnici naše županije.

Uskoro počinje izgradnja središnjeg paviljona u sisačkoj Općoj bolnici, projekt vrijedan 87 milijuna kuna. Za ovu investiciju već smo potpisali sporazume o financiranju u visini od 70 milijuna kuna, što su bespovratna sredstva. Stanovnici Sisačko-moslavačke županije dobit će novi i moderni središnji bolnički paviljon površine 7.000 četvornih metara u koju će biti smješteni hitni bolnički prijem i dnevna bolnica. Novi će sadržaji značajno poboljšati uvjete zdravstvene zaštite za pacijente, ali i olakšati rad zdravstvenom osoblju.
Osnovali smo tijekom protekle godine i Interpretacijski centar baštine Banovine, osigurali prostor u Petrinji kao i pola milijuna kuna iz Ministarstva kulture za njegovu adaptaciju. U tijeku je izrada i glavnog projekta za prostor u Hrvatskoj Kostajnici. Županija je osnovala i Kulturni centar braće Radić, a u tijeku je izrada glavnog projekta u suradnji s općinom Martinska Ves.
Važno je da Sisačko-moslavačka županija slavi velikane svoje povijesti, a moramo slaviti i naše hrabre ratnike Domovinskoga rata. Ova im županija odaje dužno poštovanje za sve što su učinili i čine za Hrvatsku. Pratimo rad braniteljskih udruga te smo upravo za njihove projekte izdvojili više od 700.000 kuna.

Neću zaboraviti ni poljoprivredu koja je jedna od ključnih grana našeg razvoja. Uz to što smo u nepromijenjenom iznosu od gotovo 3 i pol milijuna kuna nastavljali poticati poljoprivrednu proizvodnju pokrenuli smo i danas svima poznati projekt „Kupujmo lokalno“. Osnovali smo mrežu trgovina u kojima se prodaju isključivo proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekt ne samo da je zaživio već donosi dobre rezultate. Uskoro otvaramo i nove trgovine u županiji, ali i izvan nje. Pozivam i vas da postanete vjerni kupci lokalnih proizvoda.
Naša domaća autohtona sorta vina već je pronašla put do ljubitelja vinske kapljice i stolova mnogih ugostitelja. Projekt Moslavačka vinska cesta primjer je dobre prakse kojom udruženje profesionalnih vinara zajednički promovira svoje proizvode s naglaskom na autohtonu sortu – škrlet. Ovo vino označava se kao „izvorno hrvatsko“ čime se upotpunjuje turistička ponuda Sisačko-moslavačke županije. Škrlet kao brend postaje novi sinonim za Moslavinu te osigurava opstanak i nastanak novih vinara na području Sisačko-moslavačke županije.

Zahvaljujući sredstvima Europske unije u Sisačko-moslavačkoj županiji uskoro će biti razminirano gotovo sve poljoprivredne površine. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 150 milijuna kuna koji se financira sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.
I na kraju želim zahvaliti gradonačelnicima i načelnicima naše županije s kojima imam vrlo dobru suradnju, a zajedno realiziramo mnoge projekte. Naša je zadaća raditi na poboljšanju standarda naših građana, što kontinuirano i činimo kroz realizaciju zajedničkih projekata. Tako smo primjerice zajedničkim sredstvima obnovili kilometre županijskih prometnica, sufinanciramo projekt izgradnje vodoopskrbnog magistralnog cjevovoda Petrinja – Lekenik, komunalno pristanište na rijeci Kupi u Sisku i mnoge druge.

Važno je podsjetiti i da zahvaljujući našem zalaganju počinje izgradnja mosta preko rijeke Odre kod Siska i kružnog toka na spoju s autocestom Sisak-Zagreb, obnova mosta Gromova u Sisku, obnova državne ceste Drenov Bok – Jasenovac i županijske ceste Zrin – Gornja Orahovica – Divuša.
Kada danas pogledam Sisačko-moslavačku županiju vidim čvrste i stabilne temelje, suradnju i ostvarivanje projekata. Znam da ćemo tako nastaviti i dalje i nastaviti nizati uspjehe na dobrobit svih građana našega kraja.

Svima vama, kao i svim žiteljima županije čestitam naš dan, Dan Sisačko-moslavačke županije!“

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd