• 044 500 330

Arhiva objava

Aktualni sat Županijske skupštine

U ovoj prigodi, posljednjoj sjednici Županijske skupštine u ovom sazivu, prigodu za postavljanje pitanja dobili su svi vijećnici koji su se za to prijavili.
Mijo Šepak (HDZ) zatražio je od župana Ive Žinića više podataka o projektu centra za autističnu djecu, te o investicijama koje Županija namjerava ostvariti u zdravstvu.
Župan Ivo Žinić je rekao kako Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Lječilištem Topusko i Sveučilištem Osijek pokreće gradnju jednog centra za rehabilitaciju djece, ne samo iz naše županije, nego iz cijele Hrvatske. Želja je realizirati centar za rehabilitaciju djece, s različitim poremećajima, u ranoj fazi njihova života.
Rekao je i kako će gradnja „Središnjeg paviljona“ u županijskoj općoj bolnici u Sisku obuhvatiti dva projekta Dnevnu bolnicu i Objedinjeni hitni bolnički prijem. Iz fondova EU osigurano je 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, na koje se veže još dvadesetak milijuna kuna koji će biti financirani iz Ministarstva zdravlja, Ministarstva regionalnog razvoja i Proračuna Sisačko-moslavačke županije.
Osim ovoga Županija ulaže velike napore za poboljšanjem uvjeta u domovima zdravlja, otvoreno je nekoliko laboratorija, dentalna ambulanta u Petrinji, nabavljena je nova oprema za Zavod za javno zdravstvo. Župan je još dodao kako će stanovnicima izvan Siska biti omogućeno vađenje krvi u lokalnim domovima zdravlja, služba će donositi uzorke svakodnevno u laboratorij u Sisku. Podsjetio je i na projekt opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite, iz fondova EU u iznosu od 15 milijuna kuna.
Darko Weiss (HDZ) zatražio je odgovor na pitanja o planovima o gradnji učeničkog doma u Sisku, te što Županija radi kako bi zadržala mlade ljude na svom području.
Župan Ivo Žinić odgovorio je kako je izvršna vlast u Županiji u završnim pregovorima o realizaciji učeničkog doma u Sisku. Dom će biti građen adaptacijom sadašnje Strukovne škole u Sisku. Izrađen je idejni projekt, prijavljen projekt na Ministarstvo regionalnog razvoja, a već sljedećeg ponedjeljka će u Vinkovcima biti potpisan sporazum u visini od 850 000 kuna upravo za tu adaptaciju.
Vrijednost radova je oko 4 milijuna kuna, a načelno je dogovoreno zajedničko sudjelovanje Županije i Grada Siska na tom projektu. Župan je rekao kako vjeruje da ćemo već 2019. godine imati na raspolaganju adaptirani prostor za učenički dom u Sisku.
Županija cijelim sustavom mjera potiče otvaranje novih radnih mjesta, kao najbolje mjere za zadržavanje ljudi. Poduzetničkim kreditima je primjerice u prošloj godini spašeno 300 radnih mjesta i otvoreno je još 300 novih. Županija je otvorila i lanac trgovina Kupujmo lokalno. Pomaže se mladima stipendijama, mjerama pronatalitetne politike.¸
Dražen Pejaković HSS izrazio je svoju potporu kolegama koji predlažu infrastrukturne projekte, te rekao kako smatra da treba u području obrazovanja otvarati nove, gospodarstvu zanimljive smjerove.
Župan se složio s njim, te rekao kako je zapravo riječ o projektima koji su već u realizaciji. Ceste su u fazi obnove, s dolaskom proljeća radovi se intenziviraju. Veliku pozornost pridaje i obrazovanju, ali tu rješenja ipak treba tražiti od države i resornog ministarstva.
Željko Soldo (HSP) tražio je pojašnjenje sastanka koji je Roman Rosavec, Soldo ga je naslovio voditeljem Izbornog stožera župana Žinića, sazvao s pročelnicima u županijskoj upravi i direktorima i ravnateljima županijskih ustanova. Isto tako je zatražio odgovor na pitanje dugova u županijskoj bolnici.
Župan Žinić je rekao kako Roman Rosavec nije sastanak sazvao kao „voditelj Izbornog stožera“ nego kao predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste. Sastanak nema nikakve veze ni sa čijim izbornim stožerom, ni s politikom, riječ je o sastanku koji je Romanu Rosavcu olakšao kreiranje određenih planova i programa.
Što se tiče bolnice Sisak župan će se i dalje zalagati da ona posluje što je kvalitetnije moguće. Bolnica je otišla u sanaciju s nekih 50-60 milijuna kuna duga, vraćena je sa 100 milijuna kuna duga. To je velik problem, rekao je župan, ona je u ovom trenutku likvidna, teško, ali podmiruje svoje obveze, a napori da se limiti u njoj povise neprestance traju.
Ivan Nekvapil (HNS) zatražio je pojašnjenje o projektu za koji je on rekao da treba biti građen u Dvoru, postrojenju koje će ispitivati materijale za buduću fuzijsku elektranu u Europi.
Drugim svojim pitanjem je podsjetio župana na obećanja na dovršenju autoceste do Siska, obrane od poplava i pomoći starijim osobama.
Župan je vijećniku odgovorio kako je riječ o projektu DONES, a onda dodao kako on za taj projekt nikad nije lobirao i kako taj projekt nikad nije predstavljen u našoj županiji. Točno je da dr. Tadić s instituta Ruđer Bošković lobira za ovaj projekt. Radi se o istraživačkom centru jedinstvenom u EU. Kandidati su Hrvatska, Španjolska i Poljska. Svaka država želi taj centar kod sebe. Nikad nitko, dodao je župan, nije spomenuo Dvor niti Čerkezovac. Rekao je vijećniku kako njemu to spominjanje iz političkih razloga odgovara, ali ni to, ni teza da je u Dvoru predviđeno skladište nuklearnog otpada, nije točno. U prostornom planu SMŽ nigdje nije predviđena lokacija za nuklearni otpad.
Što se tiče obećanja prije izbora, župan Žinić je rekao kako je prvo njegovo obećanje kao kandidata bilo da će županija koristi sredstva EU. SMŽ je u prošloj godini najuspješnija županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz fondova EU. Vlada RH je na svojoj sjednici u Sisku donijela zaključak o gradnji mosta na Odri i nastavku gradnje autoceste u iznosu od 200 milijuna kuna. Obrana od poplava je područje u kojem je također puno napravljeno, prošle godine je na području SMŽ uloženo preko 200 milijuna kuna u obranu od poplava.
Mario Posavec (HDZ) je pitao jesu li napravljeni koraci prema osnivanju veleučilišta u Sisku. Isto tako je želio znati kakav je plan obnove cesta na području SMŽ.
Župan Ivo Žinić rekao je kako je Vlada RH darovala zgradu bivše vojarne u Sisku upravo za osnivanje visokoškolskih ustanova u našoj županiji. Župan je rekao kako je izvršna vlast u SMŽ u pregovorima sa Zagrebačkim sveučilištem, Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Osječkim sveučilištem. Ovog trena je u pripremi projektna dokumentacija te će i taj projekt biti prijavljen na fondove EU.
I u ovoj godini planiramo, rekao je župan, zajedno s gradovima i općinama financirati radove na županijskim i lokalnim cestama. U prošloj godini smo to uspjeli gotovo na 30 km cesta. Neke ceste se i ovih dana dovršavaju. U izradi je plan gradnje za ovu godinu, a dobili smo određena sredstva od ministar Butkovića za prometnice.
Župan je rekao i kako je na sjednici Vlade u Sisku odlučeno da cesta Sisak-Jasenovac postane državna cesta i time je situacija jednostavnija za ŽUC.
Posebno je naglasio kako je s dolaskom proljeća i aktiviranjem asfaltnih baza krenula sanacija najkritičnijih mjesta na županijskim cestama, a nakon toga, kad bude prihvaćen plan gradnje za ovu godinu krenut će i rekonstrukcija određenih prometnica.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd