• 044 500 330

Ovogodišnji Ars organi Sisciae pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića

Ove godine po prvi ćemo puta glazbom otvoriti vrata netom zgotovljene replike nekadašnje gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gori, prisjetit ćemo se Gvozdanskog koncertom na iznimno vrijednim orguljama nulte kategorije u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, a vrhunac ovogodišnjeg programa je koncert u slavnome gradu Zrinu kojim otpočinje i Zrin fest – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini.
Ovogodišnji međunarodni festivalski gost - Stanislav Šurin, koji nam dolazi iz Slovačke, otvoriti će 9. Ars organi Sisciae koncertom sa sopranisticom Nikolinom Pinko Behrends u crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima, u ponedjeljak 4. svibnja u 19.30 sati.
Na koncertu 5. svibnja u Selima, posvećenom sjećanju na Gvozdansko, predstaviti će nam se mlada sopranistica Antonia Dunjko i trubač Igor Mrnjavčić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.
U Sisku nas 6. svibnja očekuje bogati festivalski program koji počinjemo već u 16.30 predstavljanjem 20 godina Šibenske ljetne orguljaške škole u dvorani blaženog Ivana Pavla II u Velikom Kaptolu. Slijedi promocija Porinom ovjenčanog nosača zvuka Pavla Mašića (Anđelko Klobučar: Skladbe za orgulje, Croatia Records, 2014.), a navečer ćemo i poslušati dio programa sa tog nosača zvuka na koncertu pavla Mašića u Bazilici Sv. Kvirina.
Slijedeći dan, 7. svibnja obnavljamo prošlogodišnju suradnju sa Voloderom gdje će nam se predstaviti cijenjeni mladi trubač Dario Cepić u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama. S veseljem najavljujemo nastavljanje edicije nosača zvuka snimljenih na orguljama Sisačke biskupije u izdanju Croatia records, koju smo započeli prošlogodišnjim izdanjem Edmunda Andlera-Borića: „Sisačka orugljaška baština“, snimljenog na orguljama u Selima, Sisku, Žažini i Martinskoj Vesi. U pripremi je izdavanje nosača zvuka snimljenog na orguljama u Selima, kao i izrada mastera na orguljama u Voloderu.
U petak 8. svibnja već smo tradicionalno u Župnoj crkvi Sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi, gdje će se na povijesnim orguljama hrvatskog graditelja Mije Heferera predstaviti studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, iz klase red. prof. Maria Penzara.
Ove godine u okviru Ars organi Sisciae pokrećemo i ZRIN FEST u junačkom gradu Zrinu, kraj gotičke crkve Sv. Marije Magdalene, gdje će u subotu 9. svibnja na poslijepodnevnom koncertu (u 16 sati) nastupiti sopranistica Ivana Lazar, violončelist Krešimir Lazar i Krešimir Haas na čembalu. Obavještavamo publiku da je za ovaj koncert organiziran besplatni prijevoz autobusom iz Siska. Na povratku iz Zrina ostajemo u Hrvatskoj Kostajnici na koncertu sisačke mlade sopranistice Ive Mihelić i orguljaša Marka Đurakića u franjevačkoj crkvi Sv. Antina Padovanskog. Nakon koncerta organiziran je povratak autobusom u Sisak. Zbog ograničenog broja mjesta u autobusu, potrebno je rezervirati mjesto pozivom u Gradsku galeriju Striegl ili na broj 091 3412 040.
Posljednji dan festivala u poslijepodnevnim (u 16 sati) satima odlazimo na koncert u netom izgrađenu repliku gotičke župne crkve Uznesenja BDM u Gore, gdje će koncert održati naš vrhunski violinist Goran Končar, u pratnji Edmunda Andlera-Borića na orguljama.
Festival završavamo misom zahvalnicom i koncertom Pjevačkog zbora Srednje škole Petrinja pod vodstvom Dore Gazibare, a u pratnji Roberta Jakice na orguljama u Sisačkoj katedrali.
Organizator i pokretač festivala je Hrvatska udruga Ars organi Sisciae, a posljednjih par godina suorganizator je i Gradska galerija Striegl. Ovogodišnji festival realizirat će se pod pokroviteljstvom župana Ive Žinića, patrona festivala sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića i Ministarstva kulture RH, kao i uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Sisačke biskupije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i uz pomoć sponzora (Heferer, Kostrevec, LAG Una, Supraservis, Vinarija Marinčić, Hotel Central – Hrvatska Kostajnica i Hotel Panonija – Sisak) te medijskih pokrovitelja (Radio Quirinus, Totalni FM, Novi sisački tjednik, sisak.info, MIC i dr.).
 

PROGRAM 9. međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae
 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd