• 044 500 330

Zaštita od poplava

Tematika je, obzirom na prošlogodišnje poplave bila više nego aktualna: planirani radovi na sanacijama, rekonstrukcijama i izgradnji zaštitnih objekata za obranu od poplava u krakom vremenskom razdoblju na području Sisačko-moslavačke županije; uvjeti za davanje koncesija za gospodarsko korištenje voda, a u svrhu eksploatacije pijeska i šljunka iz obnovljivih ležišta u području značajnim za vodni režim u Sisačko-moslavačkoj županiji; uspostava održavanja korita rijeka i ostala aktualna problematika.
Nakon sastanka, na konferenciji za novinare, javnosti su se obratili župan Ivo Žinić, koji je sa zamjenicima Anitom Sinjeri-Ibrišević i Marinom Piletićem sudjelovao u razgovoru, te Milan Mateša, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu, koji je sa suradnicima iz Hrvatskih voda uzeo učešća u radnom sastanku.
Po završenom sastanku župan Ivo Žinić je bio vrlo zadovoljan postignutim: „Razgovarali smo o zaštiti od poplava, izgradnji određenih nasipa, o mogućnosti eksploatacije šljunka, te održavanju melioracijskih kanala.“
Obzirom na prošlogodišnje poplave u porječju rijeka Save, Kupe i Une na našem području, župan smatra svojom dužnošću vidjeti što je moguće učiniti kako bi se posljedice ovakvih katastrofa umanjile ili spriječile. Posebnu pozornost župan je u razgovoru usmjerio na područje Općine Lekenik, gdje su bili najveći problemi. U području rijeke Save postoje retencije poput Lonjskog polja i drugih, postoje vodne ustave pa se vodni val može kontrolirati: „Na žalost, na rijeci Kupi toga nema,“ rekao je Žinić.
Dogovoreno je i da će biti održan niz sastanaka na određenim područjima gdje bi direktori područja razgovarali s ljudima koji imaju problema s poplavama ili odvodnjom, kako s načelnicima ili gradonačelnicima, tako i s lokalnim stanovništvom.
Govoreći o eksploataciji šljunka iz rijeka župan je rekao kako sada sukladno Zakonu o vodama ta mogućnost postoji, ali još se čeka da Ministarstvo zaštite okoliša izradi određene studije.
„Razgovarali smo i o podizanju nivelete ceste Sisak-Popovača. Hrvatske vode imaju idejno rješenje za tu cestu i dogovoreno je da ćemo s Hrvatskim cestama organizirati sastanak kako bi mogli krenuti dalje u realizaciju tog projekta,“ kaže župan dodajući kako su u izradi studije, koje bi trebale biti završene do kraja ove godine o izgradnji nasipa, pogotovo uz rijeku Kupu, od Siska prema Starom Farkašiću. Ti će nasipi biti financirani iz fondova Europske unije.


 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd