• 044 500 330

Ocjenjivanje škrleta za „Županov pehar 2015.“

Škrlet, autohtona sorta vinove loze, je izvorni kultivar plemenite vinove loze Sisačko-moslavačke županije i kao takav predstavlja posebnost, prepoznatljivost i veliki potencijal naše županije.
Ocjenjivanju škrleta, a pred ocjenjivačima je bilo 14 amaterskih i 11 vina profesionalaca, nazočila je zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević: „Nakon određenog niza godina osjetili smo, na inicijativu vinara, potrebu da se ponovno ova manifestacija „Županov pehar“ vrati u SMŽ. Posebno je važno naglasiti da se ovdje ocjenjuje isključivo škrlet, autohtona vinska sorta. Ono što je SMŽ radila zadnjih desetak godina i uložila milijun i sedamsto tisuća kuna to je klonska selekcija škrleta. Cilj je bio dobiti tri najbolje sadnice škrleta, tri najbolja klona i to smo dobili. To su klonovi slobodni od virusa, jedan daje preduvjete za vrhunsko vino, jedan daje najveću količinu ploda, a jedan je mješavina ova dva klona. Sisačko-moslavačka županija želi nastaviti suradnju s Agronomskim fakultetom, kako bi se škrlet komercijalizirao i kako bi mogao doći na tržište.“
Proglašenje najboljih i dodjela „Županovog pehara“ u dvije kategorije, amatera i profesionalaca, bit će održano u petak, 20. ožujka 2015. godine.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd