• 044 500 330

Arhiva objava

Župan Ivo Žinić: Moramo zaustaviti pad broja stanovnika u SMŽ

O naporima koje Županija ulaže kako bi se ovi negativni trendovi zaustavili, govorio je župan Ivo Žinić na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak, 27. ožujka 2017. godine: „Ponukana ovim podacima županija je odlučila pokrenuti pronatalitetne mjere za obitelji s troje i više djece. Zašto baš te obitelji? Svi demografski pokazatelji govore da je prosjek, koji moramo imati u društvu da bi dolazilo do prirodnog rasta, 2,1 dijete po obitelji. U našoj županiji imamo 33 897 obitelji s djecom, a svega 3 972 obitelji koje imaju troje i više djece.
Zbog svega toga smo ne odlučili uvesti jednu ili jednokratnu mjeru, nego sustav mjera kojim vjerujemo da smo pokrili sve strukture obitelji. Počevši od novorođenčadi do učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i čitavih obitelji.
A te mjere su jednokratna novčana pomoć za svako treće i sljedeće dijete od 3 tisuće kuna (jednokratno), zatim školski obrok u pola cijene – u svim osnovnim školama na području županije – bez obzira je li osnivač škole Grad ili Županija. Uključene su sve osnovne škole na području Sisačko-moslavačke županije, kao i osnovne škole Grada Siska i Grada Kutine. Ukupan broj učenika obuhvaćenih ovim mjerama je 1 200.“
Župan je spomenuo i popust koji obitelji s troje i više djece imaju u Top Termama Topusko, 50% na sve usluge. Ova mjera vrijedi za obitelji iz cijele Hrvatske.
Na konferenciji za novinare, kojoj je nazočila i zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, župan Ivo Žinić je progovorio i o mjeri poticanja studenata: „I ona mjera zbog koje smo se danas našli, to je mjera za dodjelu stipendija redovitim studentima s područja Sisačko-moslavačke županije za akademsku godinu 2016./2017. kroz mjere pronatalitetne politike- za obitelji s troje i više djece. Dodijelit ćemo 25 stipendija za redovite studente iz obitelji s troje i više djece. Stipendija iznosi 700 kuna. Natječaj je raspisan 22. ožujka i traje 12 dana, pa pozivam sve studente da se prijave na ovaj natječaj i vrlo brzo ćemo obraditi taj natječaj i izaći s rezultatima i potpisati ugovore sa studentima.“

Natječajnu dokumentaciju preuzmite ovdje

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd