• 044 500 330

Vijesti

Dom za starije osobe Sisak u novom sjaju, dovršeni građevinski radovi na obnovi

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar nazočili su u petak, 10. ožujka 2023. godine, svečanosti obilježavanja završetka radova obnove na zgradi Doma za starije osobe Sisak.

Ovo je prvi ozbiljniji zahvat obnove Doma od njegovog otvorenja prije 33 godine. Ovaj dom ima kapacitet 240 korisnika i u potpunosti je popunjen.

Župan Ivan Celjak je sa zadovoljstvom konstatirao završetak još jednog kapitalnog objekta: „I formalno je završena obnova zgrade Doma za starije osobe u Sisku. Zgrada je oštećena u potresu. Na sreću, prilikom potresa nije došlo do konstruktivnih oštećenja na zgradi, pa su korisnici, za cijelo vrijeme izvođenja radova boravili u zgradi Doma. Izvedeni su radovi na pregradnim zidovima, na pukotinama na zidovima, dijelu krovišta, fasadi i sada imamo reprezentativnu zgradu u centru Siska. Ovo je velika zgrada, otprilike oko 12 000 m2, u kojoj boravi oko 240 naših sugrađana. SMŽ i dalje razvija sustavnu brigu o našim starijim sugrađanima. Na području grada Siska smo kupili jedan objekt, trenutno je u izradi projektna dokumentacija. Čim ona bude izrađena idemo u nabavu za radove i proširit ćemo kapacitet Doma za starije osobe Sisak. Govorimo o lokaciji na području gradske četvrti Caprag.

U Kutini izvodimo radove na objektu Doma zdravlja, tamo ćemo urediti smještajne kapacitete za naše sugrađane s područja Moslavine. Kupili smo i jednu zgradu na području Petrinje. Nakon izgradnje nove zgrade Doma zdravlja i taj ćemo prostor urediti za naše starije sugrađane. Za područje Gline smo raspisali nabavu za izgradnju kuća. U planu nam je iza zgrade Doma za starije osobe Glina izgraditi 74 kuće. Imat ćemo umirovljeničko naselje na području grada Gline. Isto takvo naselje namjeravamo izgraditi i na području Petrinje i Siska.“

Prošle godine je otvoren Dnevni centar u Novskoj, dodao je župan, na inicijativu ministra Piletića, koji je tada još bio gradonačelnik i naravno, u suradnji sa SMŽ i Domom za starije osobe Sisak.

Ministar Marin Piletić je najavio nastavak dobre suradnje, koju imaju SMŽ i njegovo Ministarstvo: „I dalje ćemo podržavati sve projekte širenja socijalnih usluga za naše starije diljem županije, od Novske do Gline. Obzirom je ovaj objekt završen, očekujemo završetak radova i na Domu za starije Glina pa se nadam da ćemo se i tamo vrlo skoro vidjeti, a ovih dana, na sjednicama Vlade, bit će dvije odluke. Jedna se tiče davanja suglasnosti HZMO-u da sklopi ugovor s izvođačem radova za obnovu Doma za starije u Petrinji, pošto je utvrđeno da postoji još čitav niz radova koje treba obaviti kako bi objekt bio siguran za sve korisnike i suglasnost Vlade da financira radove za koje je postupak provela SMŽ, kako bi se krenulo i u obnovu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Ovih dana završili smo i postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije novog Dječjeg doma u Vrbini (Sisak) pa se nadamo da će ove godine krenuti radovi i na toj investiciji. Podsjetit ću da je devet objekata socijalne skrbi bilo oštećeno u potresu, da je Vlada pokrenula čitav niz projekata, osigurala preko 17 milijuna €, da bi se te zgrade obnovile.“

Ravnateljica Doma, Ružica Čakširan, zahvalila je Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je prihvatio projekt: „Projekt je zaista sveobuhvatan, obuhvaćena je i fasada, što je važno zbog energetske obnove. Na fasadi je bila opeka, koja je cijelo vrijeme predstavljala opasnost za ljude, prolaznike, automobile itd. sada je Dom energetski obnovljen, vrlo učinkovit, što za nas znači puno, obzirom na troškove energije.“

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao vlasnik nekretnine je odmah poslije potresa pokrenuo sve potrebne postupke, kako bi mogao što prije započeti s radovima na Domu za starije osobe Sisak, rekao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar: „Sama obnova odvijala se kroz dvije faze. U prvoj fazi je saniran Odjel za osobe s demencijom, nakon toga je krenula faza u kojoj je saniran unutarnji dio Doma, te vanjska ovojnica i pročelje zgrade. U zadnje dvije godine HZMO je osigurao sredstva u iznosu od približno milijun i 350 tisuća €, kako bi se završile obje faze i Dom bio u punoj upotrebi. Sad su osigurani svi uvjeti da prebacimo pravo vlasništva s HZMO-a na Županiju, nešto što već činimo zadnje dvije godine, na temelju odluke Vlade RH iz studenog 2020. godine. Na području RH već je napravljeno preko dvadeset prijenosa te vrste. Siguran sam da ćemo, uz dobru suradnju koju smo imali na projektu obnove, vrlo brzo krenuti i s tim aktivnostima i brzo ostvariti prijenos prava vlasništva.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd