• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u srijedu, 26. siječnja 2023. godine, posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne obnove škole koja osposobljava učenike u zanimanjima kuhar, konobar, prodavač, frizer, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i farmaceutski tehničar.

Županija završila obnovu još jedne škole

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u srijedu, 26. siječnja 2023. godine, posjetio Srednju školu Viktorovac, gdje su završeni radovi na sanaciji sjeverozapadnog dijela školske zgrade, drugog dijela kompletne obnove škole koja osposobljava učenike u zanimanjima kuhar, konobar, prodavač, frizer, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i farmaceutski tehničar.
Obnovili smo i Srednju školu Viktorovac. To je najveća srednja škola u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja broji oko 500 učenika i zapošljava 65 radnika. 2021. godine obnovili smo jugozapadni dio škole, u vrijednosti od 185 000 € i na taj način omogućili učenicima da neometano pohađaju nastavu. U prosincu (2022.) smo obnovili i drugi dio SŠ Viktorovac, u kojem se nalaze sportska dvorana, kabineti, multifunkcionalna dvorana, knjižnica s galerijom i sanitarni čvorovi. Vrlo smo zadovoljni što smo omogućili učenicima neometano pohađanje nastave na početku drugog polugodišta. Vrijednost ovih radova je 292 000 €,“ rekao je u ovoj prigodi župan Ivan Celjak.

Sanacija sjeverozapadnog dijela škole koja je obuhvatila ojačanje oštećenih temelja, zidova i stupova FRCM sustavom i torketiranjem, sanaciju svih pukotina na zidovima i stupovima, sanaciju oštećenih stropnih konstrukcija te izradu novih podnih konstrukcija u učionicama, kabinetima i dvorani, sanaciju sanitarnih čvorova te završne radove na estetskom uređenju obnovljenog dijela zgrade.

Ravnateljica Srednje škole Viktorovac, Koraljka Porić, vrlo je zadovoljna i provedbom i rezultatima ove obnove: „Obnova nam znači jako puno, u prvom redu što je prepoznata potreba i što smo mi u par mjeseci odista počeli s normalnim radom, a drugo je značajno što ovo nisu samo kozmetički radovi, nego je zgrada veća. Sigurnost boravka u ovoj školi je puno veća, a naravno da je u jednom lijepom prostoru ugodnije raditi.

Njeno zadovoljstvo dijele i učenici, rekla je Nea Buinac, učenica 3. razreda, smjer Farmaceutski tehničar: „Jako sam sretna što napokon imamo naš laboratorij u kojem se mogu odvijati vježbe i također sportska dvorana, jer smo se snalazili na različite načine.

Obnova Srednje škole Viktorovac je jedan dio opće obnove školskih objekata u vlasništvu SMŽ na području grada Siska. Župan Celjak je kao jedan od prioriteta svog mandata zacrtao upravo vraćanje školskih objekata svrsi i time zadržavanje učenika i posljedično njihovih obitelji u SMŽ.
Na tom je tragu bila i brza, interventna organizacija nastave, u kojoj je prostor zgrade Sisačko-moslavačke županije u Rimskoj ulici ustupljen Gimnaziji Sisak (Sisačko-moslavačka županija zgradu je u cijelosti preuredila i prilagodila za učionice i kabinete te u potpunosti opremila za izvođenje nastave), dok su učenici Ekonomske škole premješteni u zgradu Obrazovnog centra Kotva (centar za obrazovanje odraslih), a Glazbena škola Frana Lhotke u Dom INA Rafinerije nafte Sisak.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak nakon potresa je također obnovljena, na objektu stare matične zgrade Strukovne škole Sisak, provedene su mjere stabilizacije prije obnove u vrijednosti 86 270 €.
U tijeku su radovi na prenamjeni matičnog objekta stare Strukovne škole kraj Starog mosta u Sisku u Učenički dom. Učenički dom sastoji se od podruma, prizemlja i kata, a imat će 25 učeničkih soba s kupaonicama, kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu, sobe odgajatelja, dnevni boravak, praonicu i kotlovnicu.
Vrijednost investicije je oko 1 592 700 €. Kapacitet prvog Učeničkog doma u Sisku bit će 50-60 učenika. U planu je proširenje kapaciteta Doma za još dodatnih 30 mjesta (II. faza radova). Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U tijeku su radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Gimnazije Sisak. Vrijednost radova je 5 121 470 €, a rok za završetak radova je lipanj 2023. godine.
U tijeku je postupak nabave za projekt, radove i projektantski nadzor obnove zgrade Glazbene škole Frana Lhotke Sisak, procijenjena vrijednost 3 milijuna €.

U Sisku će se graditi Majstorska škola, jedinstvena u Hrvatskoj. Procijenjena vrijednost investicije je 59 725 000 €.
Krajem 2021. godine pokrenuta je inicijativa od strane Hrvatske obrtničke komore i Sisačko-moslavačke županije za izgradnju ,,Majstorske škole” na području grada Siska. Radi se o projektu od nacionalnog interesa kojem je cilj unaprjeđenje kvalitetnog i poticajnog poslovnog okruženja u RH, unaprjeđenje konkurentnosti usvajanjem više razine znanja nužne za povećanje kvalitete proizvoda i usluga, osiguravanje cjeloživotnog učenja te savladavanje novih tehnologija.
Projekt je dobio podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Majstorska škola će biti multifunkcionalni centar, s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, čija bi izgradnja i opremanje omogućile stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini.

 

Operaciju je financira Europska unija iz Fonda solidarnosti Europske unije.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd