• 044 500 330

Vijesti

Središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja SMŽ u Novom Farkašiću

Današnje obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije nastavljeno je kod spomenika u Novom Farkašiću gdje je održana središnja svečanost u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana koja je počela 18. listopada 1991. godine kada je u mjestu Novi Farkašić vođena jedna od presudnih bitaka u Domovinskom ratu.
Pripadnici 1. pješačke bojne Crne mambe 2. gardijske brigade Gromovi i mještani Farkašića tada su teško porazili nadmoćnijeg neprijatelja i natjerali ga na povlačenje. Time su hrabri hrvatski branitelji zaustavili agresora i napravili prekretnicu u Domovinskom ratu.

"Ovo je ponosan dan za Sisačko-moslavačku županiju, za sve branitelje s područja županije, ali i za Republiku Hrvatsku. Ova bitka je bila prekretnica u Domovinskom ratu u ranim devedesetima i poslije ove bitke neprijatelj više nije pokazao napadačke aktivnosti. Na ovom području nije više zauzeo niti centimetra hrvatskog teritorija", rekao je danas u Novom Farkašiću zamjenik župana Mihael Jurić.

Kod spomenika u Novom Farkašiću danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a prigodno su se obratili Petar Bajan, umirovljeni stožerni brigadir ispred Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Crne mambe i Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi SMŽ, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, zamjenik župana Mihael Jurić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanik ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Krunoslav Katičić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd