• 044 500 330

Vijesti

U povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, danas su na Gradskom groblju Viktorovac položeni vijenci i zapaljene svijeće, a odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima nastavljeno je kod spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

U povodu Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, danas su na Gradskom groblju Viktorovac položeni vijenci i zapaljene svijeće, a odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima nastavljeno je kod spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Prigodni program održan je ispred zgrade privremenog sjedišta Sisačko-moslavačke županije gdje su učenica 4. razreda OŠ Zorke Sever iz Popovače Julia Papa i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Ante Živković izvjesili hrvatsku zastavu kao simbolični čin zahvalnosti hrvatskim braniteljima u doprinosu stvaranja hrvatske države.

Prigodnim riječima obratio se zamjenik župana Mihael Jurić.

„Sisačko-moslavačka županija i hrvatski branitelji podnijeli su veliki teret u stvaranju domovine i slobode koju danas uživamo. Mi kao Sisačko-moslavačka županija uvijek ćemo se sjećati ogromne žrtve hrvatskih branitelja, onih najboljih među nama, onih kako to naš župan često zna govorit – najvećih heroja u hrvatskoj povijesti, koji su u trenutku kada se rađala hrvatska domovina znali stati pred veliku silu koja se obrušila na stoljetnu težnju hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji su stali pred taj oklop i stvorili domovinu i slobodu koju danas uživamo. Naša domovina i naša sloboda nam nije darovana, ona je stvorena krvlju. Zbog toga se uvijek moramo sjećati naših branitelja i tereta kojeg su podnijeli“, istaknuo je zamjenik župana.

Sudionici obilježavanja obišli su i Spomen sobu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata sa sisačkog područja, koja kroz 233 fotografije čuva uspomenu na hrvatske branitelje, i upisali se u knjigu sjećanja. Uz zamjenika župana Mihaela Jurića i druge brojne uzvanike, u knjigu sjećanja upisao se i Pierre-Alexandre Benoist, francuski dragovoljac koji je 1991. i 1992. sudjelovao u obrani Novog Farkašića, a sada se vratio u Hrvatsku prvi puta nakon Domovinskog rata.

Program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja nastavljen je u Petrinji svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja bit će nastavljena u 16.30 sati kod spomenika u Novom Farkašiću svečanim obilježavanjem 31. godišnjice akcije Farkašić.

U 19 sati u Strukovnoj školi u Sisku bit će otvorena izložba „ŽENA-MAJKA-RATNICA“ i izložba učeničkih radova koji su pristigli na Javni poziv Sisačko-moslavačke županije “Hrvatski branitelji – junaci modernog doba“.

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava se u spomen na 18. listopada 1991. godine i pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana, ujedno jedna od strateški najznačajnijih na području cijele Hrvatske. Bila je to prva vojno oslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe HV-a za Sisak i Banovinu koja je trajala do 21. listopada 1991. godine kada su snage HV-a došle do Slane i tu se utvrdile.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd