• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak je u srijedu, 7. rujna 2022. godine, sa suradnicima obišao neke od obnovljenih cesta na petrinjskom području, točnije cestu u Brestu Pokupskom, Ulicu 6. kolovoza u Petrinji i cestu u naselju Vratečko,

28 milijuna kuna za cestovnu infrastrukturu na području Petrinje

Župan Ivan Celjak je u srijedu, 7. rujna 2022. godine, sa suradnicima obišao neke od obnovljenih cesta na petrinjskom području, točnije cestu u Brestu Pokupskom, Ulicu 6. kolovoza u Petrinji i cestu u naselju Vratečko, kao i gradilište nove zgrade 1. osnovne škole sa sportskom dvoranom.

Župan Celjak je u ovoj prigodi podsjetio na velika ulaganja i dobru suradnju Županije i Grada: „Sisačko-moslavačka županija prošle godine uložila je oko 7 milijuna kuna u sanaciju cesta na području grada Petrinje. Ove godine planiramo uložiti oko 28 milijuna kuna. Nisu to sve vlastita sredstva, veći dio je osiguran putem Fonda solidarnosti.
Do sada smo na području Petrinje obnovili dijelove cesta u Jošavici, Sibiću, Strašniku, Glinskoj Poljani, Donjoj Bačugi i Srednjim Mokricama. Također smo sanirali cestu u ulicama 6. kolovoza, Mate Bučara, Brestu Pokupskom. Asfaltirali smo i prometnicu na dionici Novi Farkašić-Vratečko. Do kraja 2022. godine planiramo sanirati klizište u Hrvatskom Čuntiću, zatim sanirati most u Ulici Vlatka Mačeka, te također sanirati cestu u Ulici Otona Kučere, Ulici Gromova i Drenačkoj ulici.
Za Ulicu Gromova i Drenačku ulicu imamo potpisane ugovore s izvođačima radova, međutim čekamo da petrinjsko komunalno poduzeće izvrši sanaciju štete koja je nastala na kanalizacijskom i vodovodnom sustavu uslijed potresa.“

NOVA ZGRADA PETRINJSKE PRVE OSNOVNE ŠKOLE SA SPORTSKOM DVORANOM, 25 MILIJUNA EURA VRIJEDNA DONACIJA MAĐARSKE DRŽAVE

Današnji dolazak u Petrinju župan Celjak je iskoristio i za obilazak gradilišta 1. osnovne škole: „Učenici ove škole do potresa su pohađali nastavu u objektu u centru grada, radi se o jednom od najstarijih objekata u odgojno-obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj. Na tom objektu izvršili smo mjere hitne stabilizacije u iznosu od otprilike 650 000 kuna, a novi školski objekt gradi se sredstvima koja je osigurala Mađarska. Cijeli postupak vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.
Mađarska je osigurala donaciju za izgradnju škole i dvorane u iznosu od 25 milijuna eura, a Grad Petrinja je uz pomoć Vlade RH i Sisačko-moslavačke županije pripremio gradilište za početak radova, kako bi gradilište bilo prikladno i radovi tekli normalno.
Nova škola osiguravat će prostor za 20 razrednih odjela i u njoj će se odvijati jednosmjenska nastava. Novi objekt bit će na tri etaže. U prizemlju će se nalaziti kuhinja, blagovaonica, 8 učionica. Ova škola imat će školsku sportsku dvoranu, imat će i malu dvoranu. Na prvoj etaži će biti prostor za administrativno osoblje, zatim zbornica, ured ravnatelja, učionice… Isto tako na zadnjoj etaži, na drugom katu bit će učionice i prostor za rehabilitaciju. Cijeli objekt bit će prilagođen osobama koje su teže pokretljive, sanitarni čvorovi će biti prilagođeni osobama s invaliditetom, škola će imati dizalo.
Očekujemo završetak radova početkom 2024. godine, na zadovoljstvo svih nas.“

Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes je srdačno, u ime svih Petrinjaca, zahvalila županu na kvalitetnoj suradnji i iskazala radost zbog brojnih projekata koji su u realizaciji na području grada koji je teško stradao u potresu.

„Ovo nisu jedini projekti koje radimo na području grada Petrinje,“ rekao je župan Celjak i naveo: „Do sada smo obnovili 6 školskih objekata: OŠ Mate Lovraka, OŠ Dragutina Tadijanovića, gdje smo zadnju etažu uredili za potrebe Učiteljskog fakulteta, obnovili smo područne škole u Mošćenici, Češkom Selu, Hrastovici i osnovnu školu u Jabukovcu. Trenutno potpisujemo ugovor s izvoditeljem radova za obnovu OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, isto tako za područnu školu u Nebojanu, a trenutno su u tijeku radovi na zgradi Pulmologije, na zgradi Interpretacijskog centra baštine Banovine, u kojoj je bila prije potresa smještena i Glazbena škola.
Uskoro očekujemo otvaranje ponuda za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja, a prije nekoliko dana smo predstavili i projekt prenamjene objekta koji je tvrtka Gavrilović darovala Srednjoj školi Petrinja, gdje očekujemo početak radova u studenom. SMŽ je vrlo aktivna na području grada Petrinje i zadovoljstvo nam je čuti mještane da su sretni i sanacijom prometne infrastrukture, ali isto tako i dinamikom radova i upravo njihovo zadovoljstvo nam daje dodatnu energiju da budemo još aktivniji i da što prije vratimo djecu u matične objekte u njihove novouređene škole.“

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd