• 044 500 330

Vijesti

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u srijedu, 31. kolovoza 2022. godine, radove na Domu za starije i nemoćne osobe u Kutini, prvi javni Dom koji Sisačko-moslavačka županija uređuje za starije stanovništvo s ovog područja.

Županija u Kutini uređuje Dom za starije i nemoćne osobe

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u srijedu, 31. kolovoza 2022. godine, radove na Domu za starije i nemoćne osobe u Kutini, prvi javni Dom koji Sisačko-moslavačka županija uređuje za starije stanovništvo s ovog područja.

Dio zgrade Doma zdravlja Kutina bio je neiskorišten, te je Županija pokrenula postupak radova koji su započeli sredinom srpnja i u tijeku je rušenje pregradnih zidova i spuštenih stropova, skidaju se podne obloge, demontira se oprema i unutarnja stolarija, isključuju se instalacije struje i vode radi sigurne izvedbe radova. Do kraja tjedna kreće se sa zidanjem novih pregradnih zidova.

Radi se o 1253 m2 korisne neto površine i to prostora 1. kata gdje će se urediti stambeni prostor  za korisnike Doma odnosno 24 spavaonice s kupaonicama. Planirani kapacitet je 50 korisnika. Zatim uredit će se prostor dnevnog boravka sa čajnom kuhinjom za korisnike te sobe za izolaciju s prostorijom za medicinsko osoblje s pomoćnom ambulantom.

U prostoru podruma uredit će se ambulanta, uredi, garderoba, kuhinjski blok, blok praonice rublja, prostorije za spremačice i druge prostorije.

„Sretni smo što smo danas u Kutini, sretni smo što smo započeli s izvođenjem građevinskih radova na ustrojavanju Doma za starije i nemoćne osobe ovdje u Kutini. To je iznimno važan projekt o kojem se priča zadnjih 15 godina. Ovaj Dom će biti kapaciteta za 50-ak korisnika, vrijednost građevinskih radova je oko 9 milijuna kuna, a dovršetak radova očekujemo u veljači iduće godine.

Sisačko-moslavačka županija financira radove vlastitim sredstvima.

Ovo je prvi javni Dom za starije i nemoćne osobe na području Moslavine. Proširivat ćemo kapacitete i na području Siska i na području Petrinje. Svjesni smo potrebe i lista čekanja koje postoje. Trenutno su u tijeku radovi sanacije Doma u Glini. Važno je osigurati našima bakama, djedovima, očevima, majkama što kvalitetnije uvjete za život u njihovim  najboljim godinama i naravno da ćemo se truditi u budućnosti osigurati im što kvalitetniju njegu i skrb“, izjavio je župan Ivan Celjak.

 Otvaranje Doma za starije i nemoćne osobe stanovnici Moslavine čekali su desetljećima jer već dugi niz godina postoji velika potreba za smještajem starijih i nemoćnih osoba i ovo je prvi ozbiljan, konkretan potez aktualne županijske uprave za takvom vrstom ulaganja vezanim uz umirovljeničku populaciju. Prepoznajući potrebe svojih stanovnika župan Ivan Celjak, je već na samom početku svog mandata započeo s provedbom upravo ovog projekta uz mnogobrojne projekate vezane za posljedice potresa i revitalizacije sisačko-moslavačkog kraja.

Prilikom obilaska župan Celjak osvrnuo se i na ulaganja županijske uprave na području Moslavine i zapadne Slavonije: „Ravnomjerno ulažemo u Moslavinu, u zapadnu Slavoniju, od Jasenovca pa sve do Velike Ludine.  U Jasenovcu za koji dan očekujemo završetak energetske obnove Osnovne škole. Na području Jasenovca također smo sanirali cestu od Krapja do Plesma i vršimo mnoge aktivnosti zajedno s Hrvatskim vodama.  Isto tako na području Novske smo ulagali u cestovnu infrastrukturu, a očekujemo i daljnja ulaganja. Također smo vrlo aktivni s našim poduzetničkim inkubatorom u Novskoj, a upravo je prije nekoliko dana završio i kamp za djecu koji smo organizirali ove godine. Ulažemo isto tako i na području Lipovljana u cestovnu infrastrukturu. Na području Popovače obnovili smo 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“, a u postupku je izrada dokumentacije i za energetsku obnovu Doma zdravlja koji se nalazi u Popovači. Ulažemo i u cestovnu infrastrukturu na području Popovače, surađujemo s Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom zdravstva na ustrojavanju Odjela dječje psihijatrije u Popovači, a trenutno i na području Velike Ludine vršimo sanaciju ceste od Male Ludine do Mustafine Klade u duljini od 10 km“.

Sisačko-moslavačka županija u godinu mandata župana Ivana Celjaka obnovila je 12 objekata iz područja obrazovanja, 14 objekata iz područja zdravstva i uređeno je 14 zamjenskih stanova koji su dodijeljeni ljudima koji su u potresu ostali bez svojih domova. Ukupno je obnovljeno i uređeno 40 objekata u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije.

Županijska gradilišta su u tijeku, 25 otvorenih gradilišta, a u narednom razdoblju otvara ih se još nekoliko.

„Vodimo brigu o ravnomjernom razvoju čitave Sisačko-moslavačke županije. Nažalost, potres nas je primorao da fizički budemo više prisutni na sisačkom dijelu i na području Banovine. Međutim vodimo brigu i o zapadnoj Slavoniji i o području Moslavine i želimo osigurati svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije što kvalitetniji život“ završio je župan Celjak.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd