• 044 500 330

Vijesti

Međunarodnu utrka solarnih automobila SOELA 2022, koja će biti održana od 9. do 11. lipnja u Sisku, najavili su u utorak, 24. svibnja 2022. godine, na konferenciji za medije u privremenom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Najavljena utrka solarnih automobila SOELA 2022.

Međunarodnu utrka solarnih automobila SOELA 2022, koja će biti održana od 9. do 11. lipnja u Sisku, najavili su u utorak, 24. svibnja 2022. godine, na konferenciji za medije u privremenom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović. Ovogodišnja će utrka okupiti predstavnike sedamnaest škola i jednog fakulteta. Cilj projekta je razvoj inovativnih izvannastavnih aktivnosti, primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila te poticanje specifičnih znanja kako bi učenici bili konkurentniji na tržištu rada.

„Interes za obnovljive izvore energije mladima otvara nove prilike i dodatno povećava kompetencije društva vezano za održivost i zaštitu okoliša. Hvala svim ravnateljima i profesorima koji svojim trudom učenicima omogućuju ovakve inovativne aktivnosti, a posebno Tehničkoj školi Sisak na organizaciji“ – izjavio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, dodajući kako i ovogodišnja SOELA ima međunarodni karakter. Već je potvrđeno sudjelovanje srednjoškolaca iz Posušja (BiH), a potvrdu iz Krškog (Slovenija) organizator još čeka.
„Tehnička škola Sisak je najbolja tehnička škola u Hrvatskoj,“ rekao je župani nastavio: „Organizacija utrke i izložaba jedan je od pokazatelja kako se ovdje radi i na koji način učenici stječu svoja znanja. Drago mi je da smo danas u ovom prostoru u kojem se nalazi 90 % opreme, koja je stigla za Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak za elektroniku i računalstvo.“

Župan je sa zadovoljstvom objavio kako je provedena javna nabava za konstrukcijsku obnovu bivše vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku te da se ovog ljeta očekuje početak radova na konačnoj uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti.

Prva je utrka održana 2013. godine, kada joj je pristupilo pet vozila, dok se ove godine natječe njih 21. Program počinje 9. lipnja, okupljanjem ekipa i sastancima povjerenstava za tehnički pregled i dizajn vozila.

10. lipnja će, od 10:00 do 14:00 u pješačkoj zoni u Sisku biti postavljena uobičajena izložba električnih, hibridnih i solarnih automobila, s revijalnim vožnjama za građanstvo, a radi se o 19 vozila jedanaest izlagača.

11. lipnja u 9:30 utrka će biti svečano otvorena na prostoru ispred Hotela Panonija, a potom slijedi start utrke solarnih automobila ulicama Siska prema pravilima u dvije kategorije.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović pozvao je građane i na izložbu i na samu utrku rekavši kako se nada pobjedi svoje škole u ovogodišnjoj SOELI.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd