Vijesti

Obilježen spomendan Josipe Kožić, prve žrtve iz Domovinskog rata s petrinjskog područja

U Budičini, naselju na petrinjskom području, u petak, 5. srpnja 2024. godine obilježen je spomendan na Josipu Kožić, prvu žrtvu iz Domovinskog rata s petrinjskog područja. Obilježavanju je nazočio zamjenik župana Mihael Jurić.

"Kao živi svjedok nemilih događaja 91. godine ovdje u Budičini, na ovome mjestu, uvijek se bude tužna sjećanja gdje je u osvit dana i rađanja hrvatske domovine, svoj život izgubila Josipa Kožić. Danas smo ovdje kako bi odali počast Josipi i svim žrtvama Domovinskog rata, zahvalimo hrvatskim braniteljima koji su nam dali slobodu i da  pošaljemo jasnu poruku kako mi, koji danas živimo, radimo i stvaramo, imamo odgovornost pokazati da njihove žrtve nisu bile uzalud nego su zalog bolje budućnosti i slobode svih naših budućih generacija", izjavio je zamjenik Jurić.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Donjoj Budičini, a nastavljeno odavanjem počasti te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije Josipe Kožić na ulasku u Gornju Budičinu.

Gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes zahvalila se svima koji su došli odati počast Josipi Kožić i istaknula zahvalnost brojnim braniteljima i udrugama koji pomažu održati i promicati istinu o Domovinskom ratu.

Josipa Kožić, djevojka s tek 16 godina i četiri dana života, ubijena je 5. srpnja 1991. godine, nadomak obiteljske kuće, s 18 metaka iz zasjede pobunjenih i odmetnutih Srba. U napadu na osobni automobil teško su ranjeni njezina sestra Snježana i Vlado Dumbović, koji su na sreću preživjeli.

Odmah nakon tragedije, o prvoj žrtvi Domovinskog rata u Petrinji sjetnu baladu "Molitvu za Josipu" na vlastite stihove skladao je Đani Maršan.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd