Vijesti

VIDLJIVI REZULTATI USTRAJNOG RADA ŽUPANIJSKE UPRAVE U PROTEKLE TRI GODINE

Danas je održana 26. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, na kojoj su, između ostaloga, usvojene izmjene i dopune proračuna za 2024. godinu.

Sisačko-moslavačka županija nastavlja i dalje najveći dio proračunskih sredstava usmjeravati na obnovu nakon potresa i projekte revitalizacije koji će omogućiti društveni, gospodarski i demografski razvoj cijelog područja županije.

Već treću godinu, kako je Ivan Celjak preuzeo dužnost župana, Županija se nije kreditno zaduživala. U tom razdoblju, povukla je i najveći iznos europskih sredstava za projekte obnove i revitalizacije, čime je rasterećen županijski proračun i stanovnici županije. Iz Fonda solidarnosti EU, Županija je osigurala više od 86 milijuna eura za obnovu objekata javne namjene i cestovne infrastrukture nakon potresa.

ŽUPANIJA DO SADA OBNOVILA I IZGRADILA OKO 60 ZGRADA JAVNE NAMJENE, DO KRAJA GODINE JOŠ 15

Sisačko-moslavačka županija do sada je završila 20 projekata cjelovite obnove, a do kraja godine očekuje se završetak obnove, izgradnje i potpuno novog uređenja još 15 objekata koje će koristiti nekoliko desetaka tisuća stanovnika županije, pa i šire.

Osim projekata cjelovite obnove, realizirano je i 40 projekata nekonstruktivne obnove i drugih aktivnosti vezanih za obnovu.

Obnovljeni su brojni objekti u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, odnosno 20 je obnovljenih ili novoizgrađenih školskih objekata, 4 doma za starije osobe, 8 zgrada Doma zdravlja SMŽ, velika zgrada nove interne OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak te zgrade kirurgije i oftalmologije, zgrada Kulturno-povijesnog centra SMŽ, 6 objekata Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Popovača, Vila Zelengaj u Topuskom, zgrade Zavoda za javno zdravstvo SMŽ i Zavoda za hitnu medicinu SMŽ, 3 županijska naselja sa 166 stambenih jedinica…

Sisačko-moslavačka županija jedina je iz Fonda solidarnosti EU nabavila i medicinsku opremu u vrijednosti 7,8 milijuna eura, čime je svojim stanovnicima osigurala najbolje uvjete za zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje. Nova oprema nabavljena je i za druge konstrukcijski i cjelovito obnovljene objekte u području obrazovanja i socijalne skrbi.

POVIJESNA ULAGANJA U ZDRAVSTVENI TURIZAM

Na današnjoj sjednici istaknuti su i neki impozantni projekti kakvo ovo područje nikad nije imalo, poput najvećeg županijskog projekta u području lječilišnog turizma u Topuskom.

Projekt „Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način“, čija je ukupna vrijednost 27,5 milijuna eura, ima za cilj povećati kvalitetu i atraktivnost destinacije Topusko kroz obnovu hotelskog kompleksa i uvođenje novih wellness i sportsko-rekreacijskih sadržaja. Za projekt su odobrena bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu 17,2 milijuna eura.

Veliki projekt koji će Sisačko-moslavačka županija realizirati u narednom razdoblju je i izgradnja novog medicinskog wellness & spa centra Sisačko-moslavačke županije koji će se nalaziti iza postojeće zgrade Jodnog lječilišta u Sisku, a koja se u ovom trenutku obnavlja. U novoj zgradi nalazit će se rekreacijski i rehabilitacijski sadržaji, odnosno bazen, hidromasažni bazeni, saune, prostori za masaže, višenamjenska dvorana, teretana, wellness & spa zona, caffe bar i ostali prateći sadržaji, a koristit će se u zdravstvene i komercijalne svrhe. 

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA - CENTAR NOVIH ZNANJA I MODERNIH TEHNOLOGIJA

Projektom vrijednim oko 60 milijuna eura započinje izgradnja Centra gaming industrije u Novskoj. Za prvu fazu projekta Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je bespovratna EU sredstva u iznosu od 26,3 milijuna eura. Riječ je o prvom takvom centru u Europi, a uključuje inkubator i akcelerator gaming industrije, infrastrukturu za sveučilišne studijske programe u području gaming industrije te sve pripadajuće studentske i sportske sadržaje.

SMJER UPRAVLJANJA KOJI JAMČI RAZVOJ

U posljednje tri godine Sisačko-moslavačka županija pokrenula je projekte na koje se čekalo godinama. Područje županije u ovom je trenutku veliko gradilište, realiziraju se projekti koji će promijeniti cjelokupnu sliku naše županije. Kao temelj demografske obnove naše županije uz potporu Vlade RH izgradit će se 36 višestambenih zgrada koje će znatno povećati stambeni fond i omogućiti mladim ljudima da ostanu ovdje, rade i zasnivaju svoje obitelji.

Korak do realizacije je i dugogodišnji san o otvorenju autoceste Zagreb-Sisak koja će biti dodatni impuls gospodarskom razvitku županije.

Sisačko-moslavačka županija razvija se kao poželjno mjesto za život svih generacija.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd