• 044 500 330

Vijesti

U LEKENIKU POČELA IZGRADNJA 19. VIŠESTAMBENE ZGRADE NA PODRUČJU ŽUPANIJE

Sisačko-moslavačku županiju danas je posjetio potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je uz sisačko-moslavačkoga župana Ivana Celjaka i državnog tajnika Domagoja Orlića obišao područja grada Siska i općine Lekenik.

U Lekeniku je obilježen početak radova na izgradnji jedne višestambene zgrade, a svečanom polaganju kamena temeljca, uz potpredsjednika Vlade RH i ministra Branka Bačića i župana Ivana Celjaka, nazočili su i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov.

Višestambena zgrada u Lekeniku gradi se temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom i odluke Vlade Republike Hrvatske kojom je predviđena gradnja ukupno 36 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije. 

Ispunjava nas radošću činjenica da i ovdje u Lekeniku provodimo program Vlade RH koji je doprinos obnovi i revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije. Htjeli smo s jedne strane pomoći stradalnicima potresa, a kada njihove kuće obnovimo ti stanovi će biti namijenjeni mladim obiteljima i za kadrovske potrebe“, izjavio je ministar Bačić. 

1000 NOVIH STANOVA U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI 

Župan Ivan Celjak čestitao je ministru Bačiću na ekspeditivnosti, jer se u kratkom vremenskom razdoblju postavlja kamen temeljac za izgradnju već devetnaeste zgrade na području Sisačko-moslavačke županije.

Ako uzmemo u obzir i 20 zgrada koje se grade na području posebne državne skrbi, zajedno s ovih 36 zgrada, imat ćemo za godinu dana na području županije gotovo 1000 novih stanova više nego što smo ih imali prije potresa. To je zaista vrijedan stambeni fond i temelj za dolazak i ostanak mladih ljudi i kvalitetan život u Sisačko-moslavačkoj županiji“, istaknuo je župan Celjak. 

Vrijednost izgradnje zgrade u Lekeniku iznosi oko 3 milijuna EUR s PDV-om, a u njoj će se nalaziti 19 stambenih jedinica površine od 35 do 90 m2.

Osim u Lekeniku, višestambene zgrade nalazit će se još u Sisku, Petrinji, Topuskom, Glini, Kutini, Jasenovcu, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici. 

Nakon Lekenika, župan Celjak i ministar Bačić u Sisku su prvo obišli privremeno stambeno naselje Zeleni brijeg u Sisku, u kojem su izgrađene 22 montažne kuće namijenjene za smještaj osoba koje ne ostvaruju pravo na obnovu temeljem Zakona o obnovi, a koji su na dan potresa živjeli u nekretninama koje su potresom oštećene te osoba čiji su domovi oštećeni u potresu, a obnova je u tijeku.

Nakon stambenog naselja na Zelenom brijegu, uslijedio je obilazak gradilišta konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Sisku te novoizgrađene zamjenske kuće obitelji Mikočević u Ulici Nikole Šipuša. 

ŽUPANIJA U CENTRU SISKA STVARA NOVI ODGOJNO-OBRAZOVNI I KULTURNI CENTAR 

Posjet potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića završio je obilaskom gradilišta zgrade u Rimskoj ulici 19 u Sisku koju cjelovito obnavlja Sisačko-moslavačka županija. Zgradu je nakon potresa Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Ministarstvo pravosuđa RH, u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prepustilo Sisačko-moslavačkoj županiji na korištenje, a obnovom će zgrada dobiti novu kulturnu i odgojno obrazovnu namjenu.

U ovoj zgradi ćemo imati prvi županijski vrtić u Hrvatskoj, prostor za Kulturno-povijesni centar SMŽ s galerijom. Imat ćemo sobe za gostujuće umjetnike i prostor za Glazbenu školu Frana Lhotke koja broji oko 300 učenika. Uredit ćemo i okoliš koji podrazumijeva i uređenje vanjskog trga. Od stare glazbene škole koja se nalazila preko puta odlučili smo napraviti koncertnu dvoranu s obzirom da se radi o zgradi koja u izvornom obliku nije imala međukatne konstrukcije. Dakle, sve će biti jedan prostor, povezat ćemo glazbenu školu, koncertnu dvoranu čime će grad Sisak dobiti kulturni centar u samom središtu grada“, istaknuo je župan Celjak. 

Radovi bi trebali biti završeni u rujnu ove godine, a vrijednost obnove ovog objekta je 11,6 milijuna eura s PDV-om.

 

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd