• 044 500 330

Vijesti

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine svečano je otvorena zgrada Srednje škole Gline na kojoj je nakon potresa provedena cjelovita obnova.

Svečano otvorena obnovljena zgrada Srednje škole Glina

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine svečano je otvorena zgrada Srednje škole Gline na kojoj je nakon potresa provedena cjelovita obnova. Svečanosti su, uz župana Ivana Celjaka i ravnateljicu škole Mariju Margušić – Novosel, nazočili i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, izaslanik ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, gradonačelnik Gline Ivan Janković i brojni drugi gosti.

U svečanom programu „Lijepo je vratiti se doma“ sudjelovali su učenici, nastavnici i roditelji učenika, a u programu su posebno istaknuti uspjesi učenika ove škole koji su bili uspješni na brojnim školskim natjecanjima.

Cjelovitu obnovu škole provela Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačka županija je nakon potresa osigurala montažni objekt koji je privremeno poslužio za održavanje nastave kako učenici ne bi morali napustiti mjesto stanovanja i putovati u udaljenije škole na nastavu. Za to vrijeme provedena je cjelovita obnova školske zgrade koja je financirana sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako je danas poseban dan za grad Glinu i Sisačko-moslavačku županiju.

„Obilježili smo povratak učenika Srednje škole Gline u njihovu obnovljenu školu, u njihov dom. Ovo je dvadeseta škola koju je Županija obnovila ili izgradila u posljednje dvije i pol godine i zaista smo presretni. Najsretniji smo kada vidimo sretne učenike koji se vraćaju u svoju školu. Škola je cjelovito obnovljena što znači da smo dobili novu zgradu u kojoj je sve novo, od stolarije do novih instalacija. Osim što smo obnovili školu, kupili smo i novu opremu za školu“, rekao je župan Celjak.

Obnovu školske zgrade provela je Sisačko-moslavačka županija sredstvima Fonda solidarnosti EU, a vrijednost investicije iznosi 2,6 milijuna eura. Nabavljena je i nova oprema za školu u vrijednosti od 105 tisuća eura.

Suradnja Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sisačko-moslavačke županije

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio je županu Celjaku na odličnoj suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i čestitao na odlično odrađenom projektu.

„Sisačko-moslavačka županija je na ovom projektu odradila sve što je trebala. Zbog toga smo u ovoj školi dobili vrhunski rezultat, ali i u drugih dvadesetak škola u županiji. Sve škole sada su podignute na visok stupanj protupotresne otpornosti, ali su i opremljene potpuno novim namještajem i opremom. Obnova ove škole puno znači za ovaj kraj, ali i za obitelji koje ovdje žive, jer znaju da mogu računati na vrhunsku kvalitetu obrazovanja“, rekao je ministar Fuchs.

Ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić – Novosel zahvalila je svima koji su pomogli da se učenici ponovno vrate u svoju obnovljenu školu.

„Osmijesi naših učenika dovoljno govore koliko smo sretni što smo se vratili u našu školu. Od srca hvala Vladi Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačkoj županiji što prepoznaju potrebe naših odgojno-obrazovnih ustanova. Stigla nam je i nova oprema, ali i novi uvjeti rada koje nismo imali prije potresa. Naši su učenici državni prvaci, uspješni su na brojnim natjecanjima, a obnovljena škola je još jedan dodatni motiv da i dalje nastavimo u tom smjeru“, rekla je ravnateljica Margušić.

Nova oprema i novi uvjeti rada za 149 učenika

Obnova Srednje škole Glina jedan je od najvažnijih županijskih projekata obnove na području Gline. Povratkom u obnovljenu školu, učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni, a mogu upisati smjerove opće gimnazije, ekonomist, autoelektričar i elektroinstalater. Ove školske godine školu pohađa 149 učenika u 11 odjela.

Sisačko-moslavačka županija osigurala je iz Fonda solidarnosti EU za područje obrazovanja 20,1 milijun eura, a do sada je obnovila ili izgradila 20 školskih zgrada i završila radove na prvom Učeničkom domu u gradu Sisku.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd