Vijesti

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs uz zamjenika sisačko-moslavačkoga župana Mihaela Jurića i gradonačelnicu Grada Petrinje Magdalenu Komes posjetili su danas novoizgrađenu zgradu I. OŠ Petrinja, koja se gradila sredstvima mađarske Vlade uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske.

MAĐARSKI MINISTAR SZIJJÁRTÓ I MINISTAR FUCHS U I. OŠ PETRINJA

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, ministar znanosti i obrazovanja RH Radovan Fuchs uz zamjenika sisačko-moslavačkoga župana Mihaela Jurića i gradonačelnicu Grada Petrinje Magdalenu Komes posjetili su danas novoizgrađenu zgradu I. OŠ Petrinja, koja se gradila sredstvima mađarske Vlade uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske.

Drago nam je da možemo svjedočiti završetku ovog prekrasnog objekta ovdje na području grada Petrinje. Čestitam svima koji su na bilo koji način bili uključeni u njegovu izgradnju“, rekao je danas zamjenik župana Mihael Jurić te podsjetio kako je ovo 18-ta školska zgrada u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije čija je obnova ili izgradnja završena.

Stara zgrada I. OŠ Petrinja oštećena je u potresu, a sredinom 2022. godine započeli su radovi na izgradnji nove školske zgrade na lokaciji u Ulici Mije Srnaka u Petrinji. Projekt izgradnje vrijedan oko 21 milijun EUR proveden je suradnjom mađarske i hrvatske Vlade, a Sisačko-moslavačka županija osigurala je novu opremu i namještaj za školu i dvoranu u što je dodatno uloženo 670 tisuća EUR. Županija je osigurala i lokaciju izgradnje u Ulici Mije Srnaka u Petrinji, stručni nadzor i voditelja građenja. Za vrijeme izgradnje nove školske zgrade učenici su nastavu pohađali u OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja i PŠ Hrastovica, a Sisačko-moslavačka županija je financirala i prijevoz učenika do navedenih škola. Staru zgradu I. OŠ Petrinja Sisačko-moslavačka županija u ovome trenutku obnavlja, a zgrada će po završetku obnove dobiti novu namjenu.

Učenici su u novu školu krenuli ove godine, odnosno početkom drugoga polugodišta, a  u novoj školskoj zgradi smješteno je 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu je izgrađena i nova dvorana, a također su napravljeni i vanjski odgojno-sportski sadržaji kako bi učenici za vrijeme lijepog vremena određene odgojno-obrazovne sadržaje mogli odrađivati na otvorenom.

DOBRA SURADNJA DVIJU ZEMALJA

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó istaknuo je kako Mađarska nakon potresa, koji je pogodio ovo područje, nije dvojila o pomoći Hrvatskoj.

Želim da ova škola stoji ovdje kao simbol prijateljstva Mađara i Hrvata, Mađarske i Hrvatske, i da bude dokaz da nema takve prirodne katastrofe koja može oduzeti našu budućnost i vjeru. Neka ova škola bude svjedok da udruženim snagama i prijateljstvom možemo svladati sve prepreke“, rekao je Szijjártó.

Dobru suradnju između Hrvatske i Mađarske istaknuo je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te je zahvalio mađarskoj Vladi na donaciji za izgradnju škole.

Kada govorimo o obrazovanju, odnosi između Hrvatske i Mađarske su jako dobri. Suradnja po pitanju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, mađarskih u Hrvatskoj i hrvatskih u Mađarskoj, može biti primjer drugim zemljama, ne samo unutar EU nego i u svijetu“, rekao je ministar Fuchs.

MINISTAR FUCHS O OBNOVI OŠ IVANA KUKULJEVIĆA SISAK

Ministar Fuchs odgovarao je i na novinarsko pitanje o obnovi OŠ Ivana Kukuljevića Sisak, koja je u nadležnosti Grada Siska, a na kojoj i tri godine nakon potresa još nije ni započela obnova.

„Suradnja s gradonačelnicom Grada Siska je nikakva. Gradonačelnica nam je uputila do sada samo jedan dopis, a i on je bio krivo naslovljen. Međutim, to je manje važno. Općenito komunikacija s Gradom Siskom je loša“, zaključio je ministar Fuchs te rad Grada Siska na pitanje novinara ocijenio ocjenom 2.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA ZAVRŠILA OBNOVU ILI IZGRADNJU 18 ŠKOLSKIH OBJEKATA

Sisačko-moslavačka županija do sada je završila obnovu 18 školskih objekata, a obnova donosi i niz novih sadržaja i mogućnosti za učenike i nastavno osoblje. Osim nove opreme koja će omogućiti najkvalitetnije uvjete za izvođenje nastave, škole će dobiti i dodatne prostore što omogućuje izvođenje nastave za sve učenike u jednoj smjeni.

Na području grada Petrinje obnovljeno je 6 škola, a nove školske zgrade dobili su I. OŠ Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i Područna škola Nebojan.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd