Vijesti

Španjolska večer druga je aktivnost koju je Centar za mlade Sisačko-moslavačke županije organizirao u Kulturno-povijesnom centru SMŽ, zgradi koja polako postaje centar zbivanja za mlade. Ova tematska večer privukla je velik broj naših mladih koji su željeli upoznati španjolsku kulturu, jezik i običaje i pri tome se dobro zabaviti.

Španjolska večer okupila velik broj mladih

Španjolska večer druga je aktivnost koju je Centar za mlade Sisačko-moslavačke županije organizirao u Kulturno-povijesnom centru SMŽ, zgradi koja polako postaje centar zbivanja za mlade. Ova tematska večer privukla je velik broj naših mladih koji su željeli upoznati španjolsku kulturu, jezik i običaje i pri tome se dobro zabaviti.

Između mladih s područja naše županije i Pirinejskog poluotoka stvorila se jedna neraskidiva veza. Mladi su oduvijek Španjolsku često birali za svoja maturalna putovanja, odlazili na praksu u Španjolsku, odnosno na razmjenu učenika u sklopu Erasmus-plus projekta. U nekim našim srednjim školama uči se španjolski jezik, organizirani su online susreti mladih, a nikako ne smijemo zaboraviti i simbolične iskaze solidarnosti koji su stizali u teškom vremenu potresa te tako učvrstili davno stvorenu povezanost.

Učenik 2. razreda Srednje škole Glina Borna Turkalj podijelio je s nama svoje iskustvo boravka u Španjolskoj u sklopu projekta Erasmus plus „Climate it's us". Osim što su sudjelovali na raznim edukacijama s naglaskom na ekologiju i očuvanje okoliša, sa sobom su donijeli nezaboravne uspomene nakon razgledavanja najpoznatijeg španjolskog muzeja Prado, stadiona Santiago Bernabeu (Real Madrid) te obilaska Madrida. Borna je s nekim svojim kolegama učenicima iz Španjolske ostao u kontaktu te ga je ova večer podsjetila na nezaboravne trenutke provedene u ovoj mediteranskoj zemlji.

Prezentacija Španjolske, kahoot kviz, španjolska pića i slastice uz popularnu španjolsku glazbu

Španjolski jezik jedan je od izbornih predmeta u Ekonomskoj školi Sisak i jako je popularan među učenicima ove škole. Jedna od njih koja se odlučila na učenje ovog jezika je i učenica 4. razreda Ana Jelena Ostić. Najviše su je oduševili, kako nam je rekla, izvorni govornici španjolskog jezika koji su na Španjolskoj večeri govorili o Španjolskoj.

„Zadovoljna sam atmosferom ovdje u Kulturno-povijesnom centru SMŽ i ovo je odličan način kako provesti petak navečer s prijateljima“, rekla nam je Ana Jelena.

Jedan od izvornih govornika Španjolskog jezika bio je Samuel Perez Paz s Kanarskih otoka. Samuel ima 26 godina, studirao je socijalnu integraciju i želja mu je raditi s mladima i osobama s invaliditetom. U Petrinju je došao nedavno volontirati u Udruzi IKS, a želja mu je pomagati drugima i upoznati našu zemlju i kulturu. S osobitom radošću mladima je pričao o svojoj zemlji, kulturi i običajima te je bio sretan zbog tako velikog interesa mladih koji su došli na Španjolsku večer.

Srednja škola Viktorovac za ovu prigodu pripremila je tradicionalno španjolsko piće sangriju, a slastice koje su pristigle ravno iz Španjolske osigurao je ravnatelj Osnovne škole Glina Zoran Kirinić, inače profesor španjolskog jezika, a prije svega veliki zaljubljenik u ovu zemlju.

Kolika je ljubav između mladih i ove mediteranske zemlje pokazuje i zavidno znanje koje su pokazali na kahoot kvizu o Španjolskoj. Najtočnije i najbrže odgovore dala je ekipa A&M koju su činili Anamarija i Matija Marčec, a Anamarija je kao uspomenu s ove tematsku večer sa sobom ponijela autentičnu španjolsku lepezu.

Drugi pub kviz u petak, 16. veljače

Centar za mlade SMŽ, u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ, već priprema sljedeću aktivnost za mlade – pub kviz općeg znanja koji će se održati u petak, 16. veljače u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije. Svi zainteresirani već sada se mogu prijaviti na e-mail do 15. veljače do 12 sati, a na taj isti mail svi naši mladi sugrađani mogu se obratiti s prijedlozima, idejama i pitanjima. Najuspješnijim ekipama na PUB KVIZU bit će osigurane zanimljive nagrade.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd