• 044 500 330

Vijesti

Položeni vijenci na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

U povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u nedjelju 10. prosinca 2023. godine na njegovom grobu na zagrebačkom groblju Mirogoj položeni su vijenci i zapaljene svijeće. U izaslanstvu Sisačko-moslavačke županije bili su zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Nenad Bužanić.

Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je moderne države Hrvatske pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu i neovisnost. Tuđman je rođen 1922. godine u Velikom Trgovišću, bio je aktivni sudionik antifašističkog pokreta, a zbog stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ je bio osuđivan i zatvaran. Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine. Nakon prvih višestranačkih izbora ubrzano je radio na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju. Pod Tuđmanovim vodstvom Hrvatska je postala neovisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.

Hrvatski građani povjerenje Tuđmanu iskazali su na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995. Drugi predsjednički mandat nije završio, nakon teške bolesti umro je 10. prosinca 1999. godine.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd