Vijesti

Zamjenik župana Mihael Jurić je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovao u obilježavanju 32. obljetnice organiziranog proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice.

32. obljetnica organiziranog proboja iz Hrvatske Kostajnice

Zamjenik župana Mihael Jurić je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovao u obilježavanju 32. obljetnice organiziranog proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice. Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je državni tajnik Špiro Janović.
Obilježba je počela svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje, koju su u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, u zajedništvu predvodili don Ivo Borić i pater Stjepan Jambrošić.
Kod spomen-ploče proboja su položeni vijenci i zapaljene svijeće, odana je počast svim sudionicima proboja i svim hrvatskim braniteljima.
Nazočnima su se obratili gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan i izaslanici Špiro Janović i Mihael Jurić.
Ova je obljetnica obilježena u znak sjećanja na herojski proboj hrvatskih vojnika, policajaca i civila iz opkoljenog grada prema Hrvatskoj Dubici i slobodi.
Toga 12. rujna 1991. godine krenula je povorka koja je preuzela veliki rizik i odbijajući predaju, probila se kroz neprijateljske položaje prema teritoriju pod nadzorom hrvatskih snaga.
Predvođeni hrvatskim braniteljima, koji su se odbili predati srpskim pobunjenicima i vojsci, mještani su krenuli u proboj preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom prema Hrvatskoj Dubici. Nažalost, pritom je sedam sudionika proboja poginulo, ali ih je većina stigla do slobodnog područja.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd