• 044 500 330

Vijesti

SVEČANOM SJEDNICOM ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE OBILJEŽEN DAN SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

SVEČANOM SJEDNICOM ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE OBILJEŽEN DAN SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nazočio je Svečanoj sjednici Županijske skupštine SMŽ, kojom je obilježen Dan Sisačko-moslavačke županije.
Domaćini sjednice bili su sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa zamjenicima i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, koji je i otvorio Svečanu sjednicu, kojoj su nazočili: izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica, gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes, potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović, potpredsjednici Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, sisački biskup Vlado Košić, predstavnici vjerskih zajednica, veleposlanik Mađarske Csaba Demcsák, general Mladen Markač i članovi Hrvatskog generalskog zbora, predsjednik general-bojnik Marinko Krešić i potpredsjednik general-pukovnik Mladen Kruljac, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, saborski zastupnici, državni tajnici, gradonačelnici i načelnici SMŽ, predstavnici državnih ustanova, braniteljskih udruga, policije, vatrogastva, te društvenog, gospodarskog, sportskog i kulturno-umjetničkog života Sisačko-moslavačke županije.

Župan Celjak je u svom obraćanju, nakon projekcije videa „Projekti SMŽ u suradnji s Vladom RH“, istaknuo kako se SMŽ trenutačno najbrže razvija od svih županija u RH: „Kada smo preuzeli časnu dužnost upravljanja ovom županijom postavili smo si nekoliko kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, podijelili smo naše djelovanje na nekoliko područja, na obnovu, revitalizaciju, razvoj.
Vidjeli ste da smo obnovili brojne objekte u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. Zajedno s Vladom RH stvaramo najkvalitetnije uvjete za davanje zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj. Isto radimo i na području obrazovanja. Uz obnovu svakog objekta dodajemo novu vrijednost,“ što vrijedi za sva područja Županije. Ulaže se u učeničke domove, opremu tehničkih škola, strukovno obrazovanje, sve na najvišoj mogućoj razini, a sve u svrhu ostanka i povratka mladih ljudi.
Župan je naglasio kako nije zapostavljena nijedna kategorija stanovnika Županije, od mladih i njihova obrazovanja, preko ljudi u aktivnoj dobi, uz brigu za sport, kulturu, rekreaciju i zabavu, do istinski ozbiljne i intenzivne skrbi za najstarije sugrađane.
U Županiji kontinuirano raste zaposlenost. Odnos zaposlenih i umirovljenih je otprilike 1:1, ali kad bi tome dodali stanovnike SMŽ koji rade izvan područja Županije, govorili bismo o desetak tisuća zaposlenih više.
Županijska uprava je osigurala beskamatne kredite za male i srednje poduzetnike, za OPG-ove.
Komparativna prednost SMŽ je svakako blizina Zagreba, dovršetkom autoceste Zagreb-Sisak, uz benefit daleko manjih davanja gospodarstvenika ta prednost uvelike raste.
„Očekujemo da će investitori prepoznati tu prednost,“ rekao je župan i zaključio: „Niti jedan od ovih projekata ne bi bio ni započet, a kamoli završen, da nemamo neposrednu suradnju i da nemamo istinsku potporu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svih ministara.“
Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako je današnji dan i obilasci gradilišta u Glini, Petrinji i Sisku svima dao do znanja kojim intenzitetom i dinamikom županijska uprava pokušava riješiti brojna pitanja koja se tiču razvoja, obnove od potresa , ulaganja u zdravstvenu, obrazovnu infrastrukturu:
„Kulturno-povijesni centar (u Sisku) u potpunosti obnovljen, prekrasan Veteranski centar u Petrinji, koji smo danas otvorili, ogromna ulaganja u stambenu infrastrukturu, ovih velikih 20 višestambenih zgrada koje se dovršavaju i novih 36, koji će se financirati sredstvima iz državnog proračuna, a samo u Sisku bit će ih 20.“
SMŽ je pretrpjela najviše kompleksnih i negativnih posljedica u zadnjih 30 godina, rekao je premijer, ali se vidi žilavost i agilnost, kao i podrška Vlade u prevladavanju tih problema. Dodao je kako kao temeljnu vrijednost, „žilu kucavicu“ promjena vidi dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, s odvojkom za Petrinju.
„Mi smo promijenili regionalnu kartu potpora, koja je inače bila nepravedna, učinili je puno pravednijom za sve krajeve Hrvatske, povećali tu magnetsku privlačnost za ulaganja s povoljnijim uvjetima potpora. A povrh najpovoljnijeg ranga je Sisačko-moslavačka županija. Izborili smo se, u dogovoru s Europskom komisijom da baš ovdje gospodarstvenici imaju najpovoljnije uvjete i da odaberu SMŽ, koja je praktički naslonjena na Zagrebačku županiju i grad Zagreb.“
„Želim vam sretan Dan županije, Vlada i svi resori su uz vas i veselimo se nastavku suradnje!“ zaključio je predsjednik Vlade.

NAGRADE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

Župan Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić uručili su na Svečanoj sjednici javna priznanja.
Nagradu Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručili su Zakladi Marin Čilić koja je humanitarno-sportskim događajem i sportskim aktivnostima omogućila izgradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici koje koriste djeca i mladi s područja Banovine i Pounja, te i na taj način doprinijela promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagradu Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primili su umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan i dr. sc. Sanja Lončar, autori monografije „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“ čija je promocija održana u listopadu 2022. godine, a koja donosi pregled više od 300 spomen-obilježja na području Sisačko-moslavačke županije te svjedoči o stradanju tog kraja u Domovinskom ratu.

 

Nagradu Sisačko-moslavačke županije za životno djelo, posthumno, Božidaru Škofaču, slikaru rodom iz Letovanića, koji je sudjelovao u radu brojnih likovnih susreta i kolonija, bio član brojnih likovnih udruga, profesoru zemljopisa i biologije, osnivaču jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj - Etno zbirke Škofač, koja broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obogatio kulturni izričaj ne samo područja općine Lekenik nego cijele Sisačko-moslavačke županije i šire, primio je njegov nećak, Jurica Škofač.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za životno djelo na svečanoj je sjednici uručena književnom povjesničaru i kritičaru, koji se bavio poviješću i kulturom Hrvata u rasuću, pjesniku, prevoditelju, TV uredniku, prosvjetnom djelatniku rodom iz Piljenica, Općina Lipovljani, Đuri Vidmaroviću, koji je na kraju svečanosti zahvalio u ime svih dobitnika javnih priznanja.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd