• 044 500 330

Vijesti

U sklopu programa obilježbe Dana Sisačko-moslavačke županije, u prostoru sisačkog Hotela Panonija održana je prva „Gejmomanija“ sajam videoigara i natjecanje u igranju videoigara, koje se, u sklopu programskih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti, organizirali Sisačko-moslavačka županija i Tehnička škola Sisak.

GEJMOMANIJA, SAJAM VIDEOIGARA I NATJECANJE U IGRANJU VIDEOIGARA

U sklopu programa obilježbe Dana Sisačko-moslavačke županije, u prostoru sisačkog Hotela Panonija održana je prva „Gejmomanija“ sajam videoigara i natjecanje u igranju videoigara, koje se, u sklopu programskih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti, organizirali Sisačko-moslavačka županija i Tehnička škola Sisak.

Cilj ovog sajma je predstavljanje obrazovnog programa Tehničar za razvoj videoigara i praktičnih radova učenika, prve generacije koja ove školske godine završava obrazovanje u ovom zanimanju. Predstavilo se i 10 tvrtki iz područja videoigara, kojima je ovo i prilika za međusobno povezivanje, a osobito sa sustavom obrazovanja u području razvoja videoigara.
Prezentacije su održali predstavnici Algebre, Poslovnog veleučilišta Zagreb, tvrtke DWizards, Regionalnog koordinatora SMŽ, te učenici Tehničke škole Sisak, koji su predstavili zanimanje Tehničar za razvoj videoigara.
Integralni dio Gejmomanije bila je i panel-rasprava na temu Stanje u gaming industriji u Hrvatskoj.
Tijekom sajma održan je i kviz za posjetitelje, ali je svakako najatraktivniji dio bio natjecanje u igranju videoigara. Natjecanje je okupilo 12 timova i 34 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Rezultati u igranju igara iz igre CSGO nakon "produžetaka":

1. "Porezna ispostava Sisak" - iz TŠS Jakov Janušić, Mateo Novosel, Antonio Blažinić, Marko Milković te iz Strukovne škole - Patrik Cerovac
2. "Sunjske lole" - Mihovil Matošević, Borna Tomić, Leon Govorčinović, Borna Knežić, Tibor Rapaić (TŠS)

Poredak iz PUBG:

1. Ivan Beli
2. Luka Grabundžija
3. Karlo Kirin

 U kvizu Kahoot pobjedio je učenik Tehničke škole Sisak Patrik Cavrić

 SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA NA VODEĆEM MJESTU U OBRAZOVANJU STRUČNJAKA ZA GAMING-INDUSTRIJU

Sisačko-moslavačka županija je i na ovaj način potvrdila svoje mjesto vodeće županije u Hrvatskoj u području gaminga, izrade i distribucije videoigara, kao jedne od najbrže rastućih industrija na svjetskoj razini.
Taj položaj Županija duguje činjenici da je prije od „konkurencije“ prepoznala vrijednost ovog smjera razvoja i poduzela pripremne aktivnost za njegov razvoj.
U srednjim školama u Sisku i Novskoj realiziran je tako za Hrvatsku posve nov smjer Tehničar za razvoj videoigara, koji je izazvao veliko zanimanje kod mladih ljudi koji se žele uključiti u gaming-industriju.
Tehničar za razvoj videoigara surađuje s timovima koji su odgovorni za različite aspekte video igre, uključujući programiranje i razvoj klasičnih igara, videoigara, promotivnih sadržaja, animacija, stvaranje priče, ocrtavanje dizajna, testiranje, izradu prototipova i slično.
Odgovor na iskazani interes je i obnova Učeničkog doma u Novskoj, u kojeg je ove godine upisano pedeset učenika, iz cijele Hrvatske, od Vukovara, preko Zagreba do Istre, a većina ih je upravo zainteresirana za izradu videoigara. U završnoj je fazi obnove i Učenički dom u Sisku, koji SMŽ gradi u prostoru u kojem je prije bila Strukovna škola.
Centar gaming industrije u Novskoj uključuje izgradnju objekata vezanih uz otvorenje studija, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora s eSport arenom te Akceleratora gaming industrije. U planu je Kampusa imati i petogodišnji visokoobrazovni program te srednjoškolski program. Svi kapaciteti bit će na bazi 400 osoba, a od sadržaja planirana je i konferencijska dvorana, menza, sportska dvorana i sav drugi sadržaj za profesore i prateću službu. Centar će se graditi na površini od oko 8 ha zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska.
U ovom trenutku izrada projektne dokumentacije za Centar je u visokoj fazi projektiranja. Lokacijska dozvola je ishodovana, a prva građevinska dozvola očekuje se u narednim tjednima.
U središtu ovih aktivnosti je i organizator Gejmomanije, Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak (RCK).
RCK za područje elektrotehnike i računalstva će obnavljanjem kompleksa bivše Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku i njegovog opremanja modernim tehnologijama biti osposobljen za pružanje novih i inovativnih znanja u svrhu poboljšanja strukovnog obrazovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Ciljane skupine su redovni učenici srednjih škola, nastavnici strukovnih predmeta, nezaposlene osobe i gospodarski subjekti s područja Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Tehnička škola Sisak, a partner je Sisačko-moslavačka županija.
Ukupna vrijednost projekta „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za područje elektrotehnike i računalstva u Sisačko-moslavačkoj županiji“ iznosi više od 10 milijuna €, od čega je 4 milijuna € osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe ovog projekta je od 16. ožujka 2020. godine do 16. srpnja 2023. godine.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd