Vijesti

Svečano je bilo u Petrinji gdje je u srijedu, 31. svibnja 2023. godine obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Petrinji, a svečanost je održana u holu OŠ Dragutina Tadijanovića.

Svečano obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Petrinji

Svečano je bilo u Petrinji gdje je u srijedu, 31. svibnja 2023. godine obilježen Dan Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Petrinji, a svečanost je održana u holu OŠ Dragutina Tadijanovića. Uz brojne goste, svečanom programu nazočio je i zamjenik župana Mihael Jurić koji je istaknuo kako se ove godine obilježava i 161. obljetnica učiteljstva u gradu Petrinji. Naglasio je također veliku potporu Sisačko-moslavačke županije Odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji.

„Sisačko-moslavačka županija adaptirala je nakon potresa slobodan i neiskorišteni prostor škole gdje smo smjestili studente Učiteljskog fakulteta i tako vratili studente u grad Petrinju, ali i zadržali tradiciju učiteljstva kojom se ponosimo. Ulažemo u obrazovanje na području Petrinje gdje se gradi I. osnovna škola, Srednja škola Petrinja u kojoj će se nalaziti i učenički dom, a financirali smo i projektnu dokumentaciju za izgradnju studentskog doma u Petrinji“, rekao je Jurić.

Sisačko-moslavačka županija uspostavila je suradnju s Učiteljskim fakultetom u Petrinji u provođenju dva značajna projekta na području grada Siska. Naime, prilikom nedavnog obilaska gradilišta u Rimskoj 19 u Sisku, župan Ivan Celjak najavio je otvorenje dječjeg vrtića u tom objektu u suradnji s Učiteljskim fakultetom, a s ovom visokoškolskom ustanovom ostvarena je i suradnja u provođenju programa u objektu u Lađarskoj 30 u kojem su nakon obnove predviđeni obrazovni i sportsko-rekreacijski sadržaji za učenike i mlade.

Dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Siniša Opić naglasio je kako je učiteljstvo nacionalni interes.

„Učiteljstvo je jamstvo razvoja Republike Hrvatske, jer biti učitelj i odgajatelj jedno je od najvažnijih zanimanja u Hrvatskoj, a svake godine upisujemo sve više studenata“, rekao je Opić.

Županijske mjere pomogle povećanju broja upisa studenata

Sredstvima Fonda solidarnosti EU, putem Ministarstva znanosti i obrazovanja, počela je obnova zgrade Učiteljskog fakulteta u Petrinji, a kako je naglasio prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta Marko Badrić do ožujka sljedeće godine radovi bi trebali završiti kada će se studenti vratiti u svoju obnovljenu zgradu. Zahvalio je županu Celjaku što je Sisačko-moslavačka županija odmah nakon potresa omogućila vraćanje studenata u Petrinju, ali i pokrenula mjeru novčane potpore studentima s našeg područja koji ostaju studirati u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Dobili smo na korištenje prostor potkrovlja u OŠ Dragutina Tadijanovića što nas je spasilo i omogućilo da naši studenti imaju normalan studentski život. Povećava se broj upisanih studenata s našeg područja. Proteklih godina smo imali 30 posto prijavljenih studenata, a ove godine imamo 55 posto prijavljenih studenata s našeg područja čemu je svakako doprinijela mjera Županije o jednokratnoj potpori studentima“, naglasio je Badrić.

Svečanoj proslavi prisustvovali su i brojni drugi uzvanici, između ostalih, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, državna tajnica i izaslanica ministra Radovana Fuchsa Iva Ivanković, državni tajnik i izaslanik ministra Branka Bačića Domagoj Orlić, a u ime rektora Stjepana Lakušića nazočili su prorektori Dubravko Majetić i Josip Mlinarić.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
 
zpd