• 044 500 330

Vijesti

Svečano je otvorena zgrada Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Tomislavovoj ulici u središtu grada Siska. Zgrada je u razornom potresu bila teško oštećena, a obnovu ovog reprezentativnog objekta, koji se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Siska, provela je Sisačko-moslavačka županija i tako uspješno obnovila još jedan u nizu objekata oštećenih u potresu.

Županija obnovila zgradu Kulturno-povijesnog centra SMŽ koja će biti i dom hrvatskih branitelja

Svečano je otvorena zgrada Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije u Tomislavovoj ulici u središtu grada Siska. Zgrada je u razornom potresu bila teško oštećena, a obnovu ovog reprezentativnog objekta, koji se nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Siska, provela je Sisačko-moslavačka županija i tako uspješno obnovila još jedan u nizu objekata oštećenih u potresu.

U nazočnosti brojnih branitelja s područja naše županije tom je prilikom javnosti prvi put predstavljena Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ u kojem se nalazi audio-vizualni postav s bogatom arhivom, fotografije te popis imena poginulih hrvatskih branitelja s područja naše županije. Zgradu su presijecanjem vrpce svečano otvorili župan Ivan Celjak i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata SMŽ Ante Živković.

Župan Celjak istaknuo je kako je ova zgrada posvećena najvećim junacima u našoj povijesti, a to su naši hrvatski branitelji zbog kojih, kako je rekao župan, danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj.

Zgrada posvećena najvećim junacima u našoj povijesti – hrvatskim braniteljima

Cjelovita obnova zgrade, zajedno s izradom projektne dokumentacije, završena je u roku od godine dana, a u uz to opremljen je i unutarnji prostor.

U podrumu zgrade nalazi se konferencijska dvorana za oko 70 ljudi, u ovom prostoru odvijat će se psihosocijalna terapija hrvatskih branitelja, a u visokom prizemlju je Memorijalna soba Domovinskog rata u kojem se u digitalnom obliku nalaze materijali iz vremena Domovinskog rata, audio i video zapisi i fotografije kao trajna uspomenu na Domovinski rat i doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju naše Domovine. Prostor je prilagođen tome da ga posjećuju sve generacije i dobne skupine, od djece do starijih sugrađana. Nadamo se da će hrvatski branitelji u ovaj prostor dovoditi svoju djecu i unuke i pokazivati im fotografije i ispričati kako je stvorena naša Domovina. Također tu su i uredi koje će koristiti hrvatski branitelji za koje očekujem da će surađivati s našom ustanovom Kulturno-povijesnim centrom SMŽ“, rekao je župan Celjak.

Predstavljena Memorijalna soba Domovinskog rata SMŽ

Mnogi će branitelji, dodao je župan, doći u Memorijalnu sobu sa svojom djecom i unucima kako bi im pokazali svoj ratni put, svoje prijatelje iz rata i da iz Memorijalne sobe izađu s osjećajem ponosa. Namještaj su izradile ruke učenika Strukovne škole Sisak među kojima su i unuci hrvatskih branitelja čime se prenosi uspomena Domovinskog rata na mlađe generacije, rekao je župan Celjak.

Vrijednost radova obnove zgrade iznosi oko 1,3 milijuna eura, financirani su iz Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija, a Sisačko-moslavačka županija uložila je vlastita sredstva u opremanje prostora.

Ivana Miletić Čakširan, izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku naglasila je kako je ovako dobro odrađena obnova, unutar kulturno-povijesne cjeline grada Siska, rezultat dobre suradnje svih uključenih dionika te je zgrada, kako je rekla Miletić Čakširan, uz sve konzervatorske uvjete, podignuta na još višu razinu u smislu energetske učinkovitosti.

Ante Živković zahvalio je županu što je uredio prostor za naše poginule branitelje.

Danas sam jako emotivan, jer sam izgubio sina u ratu, moramo se sjećati naših branitelja, što smo radili u Komarevu i kako smo branili Sisak i Hrvatsku“, rekao je Živković.

Svečanosti otvaranja Kulturno-povijesnog centra SMŽ nazočili su brojni gosti među kojima su bili i Darko Nekić, državni tajnik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Domagoj Orlić, državni tajnik i izaslanik ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, predstavnici braniteljskih udruga s područja Sisačko-moslavačke županije i drugi zainteresirani posjetitelji. Ravnatelj ustanove Ivica Valent istaknuo je kako su vrata Kulturno-povijesnog centra SMŽ od danas otvorena za sve posjetitelje, a posebno se raduju grupama učenika.

 

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd