• 044 500 330

Županija prijatelj djece

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja diljem svijeta kao i poticanje na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju.


Svjetske zdravstvene organizacije definira zdravlje kao ”stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i društvenog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti, odnosno stanje blagostanja u kojem pojedinac ostvaruje vlastite sposobnosti, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodonosno te je sposoban dati svoj doprinos zajednici” (WHO, 2001).
Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine dolazi u vrijeme COVID-19 pandemije. To je razdoblje kriza, straha, neizvjesnosti, gubitka i velikih stresova. Važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje kao i zaštitnih čimbenika pojedinca i zajednice koji pomažu očuvanju mentalnog zdravlja izraženi su danas možda više nego ikada.
Svjetska zdravstvena organizacija u ovogodišnjoj kampanji ističe važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja. Posebno je važno ulaganje u programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja mladih kao i unaprjeđenje mentalnog zdravlja vulnerabilnih skupina.
Savjetovalište je ovogodišnjim obilježavanjem slijedilo i nastojalo implementirati te dvije smjernice pa je stoga održalo psihološku radionicu za vulnerabilne mlade osobe pod nazivom „Uključimo se -inkluzivnost mentalnog zdravlja“. Radionicu za mlade osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom vodio je u Savjetovalištu psiholog Armin Hadžić. Sudionici (koji su ujedno i korisnici projekta „Godine nisu važne“ Petrinjske kuće zdravlja i Udruge Naš život) imali su priliku na iskustven način upoznati glavne odrednice mentalnog zdravlja te u opuštenoj i podržavajućoj atmosferi upoznati svoje pozitivne kvalitete i jake strane.
Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj ovom je radionicom i obilježavanjem pokazalo da je uz svoje građane, osobito djecu i mlade, i u vrijeme korona krize. Važno je naglasiti da se svi programi i aktivnosti Savjetovališta provode u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama.
Savjetovalište u skladu sa novim problemima, krizama i trendovima modernog sruštva, slijedeći suvremene znanstvenim spoznajama, konstano uvodi nove program za unaprjeđenje mentalog zdravlja i kvalitete života naših građana. Psiholog Armin Hadžić je tijekom čitavog razdoblja potpunog „lockdowna „ i karantene bio svaki dan (i vikendima i blagdanima) od 10 do 20 sati dostupan građanima pružajući kriznu psihološku pomoć i podršku putem telefona i online. Savjetovalište se i u ovo doba COVID-19 pandemije pokazalo važnim čimbenikom u očuvanju i unaprjeđenju mentalnog zdravlja i kvalitete života građana Petrinje.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd