• 044 500 330

Županija prijatelj djece

Zajedno više možemo

Provedene preventivne aktivnosti iz nacionalnog projekta „Zajedno više možemo“

U mjesecu travnju i svibnju, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke s učenicima i roditeljima učenika osnovnih škola u Hrvatskoj Kostajnici, Dvoru, Glini, Kutini, Petrinji i Sunji proveli su preventivne aktivnosti-edukativne radionice iz projekta „Zajedno više možemo“.
Tako je s roditeljima učenika šestih razreda u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, Osnovnoj školi Glina, Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića Petrinja i Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja odrađena komponenta MAH-2 „Mogu, ako hoću“, dok je s učenicima četvrtih, petih i šestih razreda Osnovne škole Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, Osnovne škole Dvor, Osnovne škole Glina, Osnovne škole Sunja, Osnovne škole Vladimira Vidrića Kutina, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Petrinja i Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja odrađene komponente MAH-1, PIA-1 i PIA-2 „Mogu, ako hoću, i „Preventiva i alternativa“.
S učenicima četvrtih razreda koji su obuhvaćeni komponentom MAH-1 razgovaralo se i upoznavalo s radom kontakt policajca, kažnjivim i štetnim radnjama, tj. vrstama ovisnosti i dr. svakodnevnim situacijama u kojim bih se mogli naći. Također s učenicima petih razreda koji su obuhvaćeni komponentom PIA-1 provedene su edukativne radionice gdje učenici na primjeru kojeg neposredno provode s kontakt policajcem zaključe kako je bitno riješiti problem dok je problem još u začetku. Ako se problem na vrijeme ne rješava postepeno će se nagomilati sve više problema i postat će teže rješivi ili nerješivi, dok se s učenicima šestih razreda koji su obuhvaćeni komponentom PIA-2 razgovaralo o partnerskom rješavanju problema (suradnja građana za rješavanje različitih problema, jer zajednički se lakše rješavaju problemi). Također se razgovaralo o vrstama ovisnosti, posljedicama konzumiranja alkohola, cigareta, droge, kao i zakonskim propisima, prvenstveno kažnjivim radnjama za utvrđene počinitelje.
Komponentom MAH-2 obuhvaćeni su roditelji šestih razreda s kojima se razgovaralo o primarnim zadaćama policije na sprječavanju društveno neprihvatljivog ponašanja, komunikaciji s različitim subjektima u nekoj društvenoj zajednici kako bi im se ukazalo na probleme i mogućnosti njihovih rješenja. Nadalje se razgovaralo o potencijalnoj opasnosti koju sa sobom nosi konzumiranje alkohola, droga i sredstava ovisnosti te o različitim oblicima devijantnog i delikatnog ponašanja, npr. „Međuvršnjačko nasilje“ i dr. mjerama kojima su izloženi djeca i mladi.
Ovim komponentama obuhvaćeno je 442 učenika četvrtih, petih i šestih razreda te 94 roditelja šestog razreda osnovnih škola.

Kontaktirajte nas

telefon: 044/500-330

email:  

Elektronička kontaktna točka za službeno dopisivanje tijela državne i javne uprave:

 

eu flag
zpd