Objave

Ovdje možete vidjeti sve arhivirane vijesti i objave

Glavne vijesti

Obilježena obljetnica progona hrvatskog stanovništva s glinskog područja

30-09-2020

Župan Ivo Žinić je u srijedu, 30. rujna 2020. godine, u Gornjem Viduševcu, naselju na području grada Gline, sudjelovao u...

U Petrinji predstavljene knjige Ante Belje i Michaela Palaicha

29-09-2020

Župan Ivo Žinić je u utorak, 29. rujna 2020. godine, u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji nazočio predstavljanju dviju...

Dovršena energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak

29-09-2020

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec su u utorak, 29. rujna 2020. godine, ispred glavnog ulaza Doma zdravlja...

Počast hrvatskom vitezu Marijanu Šokčeviću-Šokcu

28-09-2020

Predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić je u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine, sudjelovala u obilježavanju 25. godišnjice smrtnog...

Stručni skup „Opstanak na Banovini“

28-09-2020

Župan Ivo Žinić je u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine, u Hrvatskom domu u Hrvatskoj Dubici nazočio stručnom skupu „Opstanak...

Sjećanje na žrtve iz Gornjih Jama

27-09-2020

Župan Ivo Žinić je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u nedjelju, 27. rujna 2020. godine, u mjestu Gornje...


prazno

Sisak, Croatia

Aktualni sat 8. sjednice Županijske skupštine

8. sjednica Županijske skupštine, koja je u petak, 13. srpnja 2018. godine, održana u prostoru sisačkog hotela „Panonija“ počela je uobičajenim „Aktualnim satom“ u kojem su vijećnici imali prigodu postavljati pitanja izvršnoj vlasti.

Prva je pitanje postavila vijećnica Karmela Gajdek (SDP), koju je zanimalo tko je snosio troškove puta župana Ive Žinića i njegova zamjenika na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiju.
Župan je odgovorio kako njegov odlazak u Rusiju nije financiran iz Županijskog proračuna, niti je na teret poreznih obveznika Sisačko-moslavačke županije: „Ja sam i dužnosnik Hrvatskog nogometnog saveza. Sva su moja putovanja transparentna, nema ništa sporno. Svi su dužnosnici dobili od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa dopis gdje se govori tko i na koji način ići na Nogometno prvenstvo.“
Mirjana Olujić Voloder (SDSS) pitala je kad će županijska cesta 3227 Bijele Vode-Glina biti uređena.
Župan je odgovorio kako je imao nekoliko sastanaka s predstavnicima mjesnih odbora te sa zamjenikom župana Bjelajcem oko te ceste. Djelatnici ŽUC-a obišli su u nekoliko navrata ovu prometnicu. Dogovoreno je s gradonačelnikom Gline da će dio ceste koji nije asfaltiran ove godine biti popravljen, odnosno njeni najkritičniji dijelovi. Usponi, na kojim kiša nanosi najviše štete, bit će asfaltirani. Plan je ove godine sanirati na taj način ukupno oko 2 km prometnice, a bit će popravljeno i nekoliko mostova na toj dionici.
Drugo pitanje vijećnica je postavila vezano uz saniranje šteta od vremenskih nepogoda u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji i Dvoru.
Tijekom ožujka i travnja ove godine nastale su velike štete i u poplavama i u odronu tla, rekao je župan. Proglašene su elementarne nepogode na području Općine Lekenik, Grada Petrinje, Grada Hrvatske Kostajnice i Općine Jasenovac. Ukupne štete iznose 28 milijuna kuna, nešto manje od 20 milijuna odnose se na poplavu, a oko osam milijuna na odrone. Najveće je klizište u Hrvatskoj Kostajnici. Vlada RH, zajedno s Ministarstvom graditeljstva i Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, je u postupku rješavanja smještaja obitelji koje su izgubile svoje domove, rekao je župan i dodao kako se nada da će problem biti riješen do jeseni.
Župan je rekao kako je svjestan da ćemo gotovo svake godine imati problema s poplavama, ali da je zadovoljan ovogodišnjom reakcijom svih službi na prijetnju ovog proljeća: „Vjerujem da ćemo izgraditi još kvalitetniji sustav obrane od poplava“ – rekao je župan i podsjetio još jednom na problem eksploatacije šljunka iz naših rijeka, što bi također dalo kvalitetan pomak u borbi protiv poplava.
Anđelko Hrupački (HDRS) obavijestio je župana kako građani, posebice oni treće dobi ove godine jako teško dolaze do ogrjevnog drveta.
Župan je rekao kako ovu informaciju do sada nije imao, ali da će razgovarati s voditeljima uprava šuma našeg područja.: Vjerujem da tu ne bi trebalo biti problema i da svi oni koji se griju na drva mogu dobiti potrebne količine za predstojeću zimu. Također, mi u našem Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje dajemo na godišnjoj razini oko 3,5 milijuna kuna za umirovljenike, za nabavku drveta.“
Ivan Nekvapil (HNS) pitao je u kojoj je fazi naša županija s otvaranjem Centra kompetentnosti.
Sve županije su trebale dostaviti svoje prijedloge, centar kojih kompetencija bi bio u kojoj županiji, rekao je župan. SMŽ je, zajedno s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, predložila da na našem području bude Centar kompetencija iz područja elektrotehnike. Gdje će taj centar biti, manje je važno, rekao je župan. Vojarnu u Lađarskoj pripremamo za određene projekte. Dobili smo sredstva u visini od 1 400 000 kuna za izradu dokumentacije za uređenje vojarne, koja će biti budući znanstveno-kulturno-obrazovni centar naše županije.
Nekvapil je pitao i ima li župan informacije o projektu DONES, je li Hrvatska još u igri za dobiti taj projekt.
Hrvatska se natjecala za ovaj projekt, rekao je župan, ali nismo uspjeli. Španjolska je imala velike prednosti, pa će taj istraživački centar biti tamo, a naši znanstvenici će, nadamo se, moći surađivati.
Dubravka Medved (HDZ) pitala je što za poduzetnike SMŽ znače četiri objavljena natječaja u gospodarstvu.
U Proračunu za 2018. godinu planirano je 10,9 milijuna kuna za 14 direktnih i indirektnih poticajnih mjera. Prije nekoliko dana dodijelili smo poticajne bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte, za kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji, te jedna mjera poticanja razvoja i inovacija u našoj županiji. Kroz ove mjere dodijeljeno je otprilike 500 000 kuna.
Župan je spomenuo i projekt Poduzetnički krediti, gdje za proizvodne djelatnosti poduzetnici mogu dobiti kredit s kamatom od 1 %. Ovdje na raspolaganju imamo fond od 100 milijuna kuna.
I ostale će mjere do kraja godine biti objavljene, rekao je župan Žinić.
Vijećnica je isto tako pitala u kojoj je fazi projekt opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite.
Za ovu smo svrhu dobili 15 milijuna kuna iz fondova Europske unije, odgovorio je župan, a struktura ulaganja je sljedeća: nabavka oprema 8,5 milijuna kuna, infrastruktura 5,6 milijuna kuna i ostali troškovi 1,2 milijuna kuna. Ovo su značajna sredstva koja će dodatno poboljšati zdravstvenu zaštitu.
Predrag Sekulić (MOST) rekao je kako se u Topuskom malo ulaže u nove projekte, a grijanje je dva puta poskupilo. Zamoli je župana da od Top Termi zatraži pisani odgovor na koji se način formira cijena.
Cijena grijanja je u Topuskom daleko manja nego bilo gdje u županiji, rekao je župan, stanovnici grijanje plaćaju bar za 30 % manje, a u odnosu na neke i 50 % manje.
Pozvao je vijećnika da se upozna s projektima u Topuskom, gdje se ulaže puno, gdje se realiziraju novi projekti i ulaže se u razvoj.
U drugom svom pitanju je zamolio župana da zajedno učine nešto za rafineriju u Sisku. Sekulić je zatražio i pomoć u pristupu Vladi RH i premijeru.
„Nikad nije bilo u pitanju da kao čovjek, kao župan, pomognem da rafinerija opstane na bilo kakav način!“ – rekao je župan. Spreman je s premijerom dogovoriti sastanak, pozvati i novog ministra gospodarstva. Svi su pokušaji da se taj problem riješi.
Željko Pačarek (HDZ) svoje je pitanje o novoj školi u Popovači sažeo u: „Idu li nam djeca u tu školu ili ne?“
Župan je odgovorio kako se nada da je ovo jedna od zadnjih na kojoj je postavljeno ovo pitanje: „Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je škola završena, da je na njoj obavljen tehnički pregled, da će 18. srpnja biti izdana uporabna dozvola. Nakon toga slijedi registracija kod Ministarstva znanosti i kreću upisi prvih učenika u ovu školu!“


 

Informacije

Ulica Stjepana i Antuna Radića 36, Sisak, Hrvatska

Kontakt telefon: +385(0)44-550-200

Fax: +385(0)44-524-158

E-mail adresa:

Internet stranica: www.smz.hr

OIB: 82215698659

Dužnosnici

  • Ivo Žinić, dipl.ing.arh - Župan
  • doc.dr.sc. Roman Rosavec - Zamjenik župana
  • mr.sc. Dušan Bjelajac, dr.med. - Zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine

pristupačnost mrežne stranice

© 2019 Sisačko-moslavačka županija. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje BIT centar

Izbornik