Vi ste ovdje: Home Najave i objave Najave događaja Deveto Hodočašće u Gvozdansko

Sisačko-moslavačka županija

Sisak booked.net
-6...-1° C

Deveto Hodočašće u Gvozdansko

Župan Ivo Žinić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i zamjenici župana Roman Rosavec i Ivan Celjak sudjelovali su u nedjelju, 14. siječnja 2018. godine u IX. hodočašću u Gvozdansko, „Mjesto velejunaštva hrvatskog naroda“.
Ove godine hodočašćem je obilježena 440. obljetnica bitke za Gvozdansko.

Program obilježbe počeo je Svetom misom, koju je u crkvi Sv. Filipa i Jakova predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, a nastavljen je svečanim mimohodom i komemoracijom kod križa u Gvozdanskom svim žrtvama iz 1578., 1941. i 1991. godine.
Komemoraciji su uz brojne hodočasnike nazočili i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Krupec, ministar branitelja Tomislav Medved, 12 hrvatskih generala, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
U svom je svečanom obraćanju župan Ivo Žinić ponovno pozvao na hrabrost i odlučnost kakvu su imali branitelji Gvozdanskog i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, sada u drugačijim bitkama i s drugim opasnostima. Ne smijemo dopustiti da Banovina, Pounje ili bilo koji kraj Hrvatske opusti, da pred prvom poteškoćom odustanemo i otputimo se izvan krvlju obranjene i stečene domovine. Hrvatska može, uz zajednički napor na koji je pozvao župan, biti zemlja blagostanja, a istinu o poštenom, obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu moramo isto tako svi zajedno čuvati, kako povijest nitko ne bi mogao prekrojiti i istinu zanijekati. Stoga u Gvozdansko i na druga mjesta povijesnih bitaka hrvatskog naroda treba dovoditi mlade i učiti ih na ovim slavnim primjerima kako se voli Hrvatska.

Dio izjave, koju je novinarima u Gvozdanskom dao župan Ivo Žinić, možete poslušati ovdje:

Ukoliko ne možete reproducirati zvučni zapis u gornjem playeru isti možete preuzeti ovdje


 

 

Osnovne informacije

Sisačko-moslavačka županija

  • S. i A. Radića 36, Sisak (karta)
  • Tel: +385(0)44-550-111 / Fax: +385(0)44-524-158
  • Email: info@smz.hr / Web:www.smz.hr
  • OIB: 82215698659

Dužnosnici

IVO ŽINIĆ, dipl.ing.arh.
Župan


doc. dr. sc. ROMAN ROSAVEC
Zamjenik župana


IVAN CELJAK, mag. iur.
Zamjenik župana


mr. sc. DUŠAN BJELAJAC, dr. med.
Zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine

Politika privatnosti i Politika kolačića

www.smz.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.smz.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića. (više)


Preuzmite korisne programe koji vam mogu zatrebati prilikom pregleda objavčjenih sadržaja na ovoj web stranici

Kutak za posjetitelje >>