Vi ste ovdje: Home Najave i objave Najave događaja Dani industrijske baštine grada Siska [VIDEO]

Sisačko-moslavačka županija

Sisak booked.net
-6...-1° C

Dani industrijske baštine grada Siska [VIDEO]

U utorak, 17. rujna 2013. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena manifestacija "Dani industrijske baštine grada Siska" koja se održava od 20. rujna do 5. listopada 2013. godine.

Na konferenciji, uz sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel, govorili su gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić Baniček, voditeljica Službe za dokumentaciju i promociju kulturne baštine i projekte Europske unije Ministarstva kulture RH Martina Juranović Tonejc, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture RH Ivana Miletić Čakširan, kustosica Gradske galerije Striegl Alma Trauber, viši kustos Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan, redatelj Goran Dević, multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić i project manager u tvrtki Applied Ceramics d.o.o. Krunoslava Kosina- Milutinović.
Konferenciji su prisustvovali i direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije Ivor Stanivuković, ravnateljica Gradskog muzeja Sisak Davorka Obradović te ravnatelj Gradske galerije Striegl Zoran Burojević.
Inicijativom Vijeća Europe i Europske komisije od 1991. u mjesecu rujnu obilježavaju se Dani europske baštine. Hrvatska se toj manifestaciji pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Ta manifestacija odvija se i ove godine bogatim programom. S obzirom na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, kao i činjenicu da su prvi Dani europske baštine 1995. g. obilježeni upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji u Krapju, otvorenje ovogodišnje manifestacije u Sisku od iznimnog je značaja. Manifestacija ''Dani industrijske baštine grada Siska'' započeti će 20. rujna 2013. otvorenjem Dana europske baštine u cijeloj Hrvatskoj upravo u Sisku.
Otvorenje manifestacije odvijat će se na dvije lokacije u Holandskoj kući u Rimskoj 10, te u bivšem Institutu Željezare Sisak, danas tvrtki Applied Ceramics d.o.o.
Cilj organizatora manifestacije, Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine, Gradskog muzeja Sisak i Gradske galerije Striegl prezentacija je iznimnog povijesnog i kulturnog resursa koji je obilježio povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena.
" Ova manifestacija je nešto novo u smislu turističke ponude i cilj nam je da postane važan segmet kojim će se zaokružiti turistička ponuda Sisačko-moslavačke županije. Grad Sisak zahvaljujući svojoj industriji, u jednom dužem razdoblju svoga postojanja bio je važno gospodarsko središte. Industrijska baština stoga je sastavni dio njegove povijesti. Tvornice kao što je Željezara Sisak, Segestica, Rafinerija nafte Sisak odredile su razvojni put ne samo grada Siska već cijele županije i šire regije", rekla je županica Marina Lovrić Merzel.
 

 

Osnovne informacije

Sisačko-moslavačka županija

  • S. i A. Radića 36, Sisak (karta)
  • Tel: +385(0)44-550-111 / Fax: +385(0)44-524-158
  • Email: info@smz.hr / Web:www.smz.hr
  • OIB: 82215698659

Dužnosnici

IVO ŽINIĆ, dipl.ing.arh.
Župan


doc. dr. sc. ROMAN ROSAVEC
Zamjenik župana


IVAN CELJAK, mag. iur.
Zamjenik župana


mr. sc. DUŠAN BJELAJAC, dr. med.
Zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine

Politika privatnosti i Politika kolačića

www.smz.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.smz.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića. (više)


Preuzmite korisne programe koji vam mogu zatrebati prilikom pregleda objavčjenih sadržaja na ovoj web stranici

Kutak za posjetitelje >>