Vi ste ovdje: Home Najave i objave Arhiva objava i vijesti Početna konferencija projekta „Crna roda“ Osekovo

Sisačko-moslavačka županija

Sisak booked.net
-6...-1° C

Početna konferencija projekta „Crna roda“ Osekovo

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec nazočili su u srijedu, 13. lipnja 2018. godine, u Društvenom domu Osekovo početnoj konferenciji projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo“ financiranog sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 20220. u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Kao primarni cilj projekta prezentirano je povećanje atraktivnosti Parka prirode Lonjsko polje kroz izgradnju posjetiteljskog centra Crna Roda, ali i povećanje obrazovnog kapaciteta ciljanih skupina. To su prije svega zaposlenici Parka, ali i lokalno stanovništvo te ostali relevantni dionici na području Parka. Nositelj projekta je javna ustanova čiji je zadatak povećati i poboljšati svoje kapacitete, uvesti kvalitetan sustav upravljanja posjetiteljima i dobiti novi broj zanimljivih sadržaja koje mogu nuditi posjetiteljima.

PP Lonjsko polje trenutno ima tri ulaza u Krapju, Repušnici i Čigoču, a planom upravljanja predviđeno je osnivanje dodatna dva ulaza. S ukupno pet ulaza, kvaliteta upravljanja posjetiteljima znatno bi se povećala. Projektom se predviđa izgradnja centra za posjetitelje u mjestu Osekovo koji bi sadržavao info centar, prezentacijsku dvoranu, edukativni park, parkiralište te sanitarni čvor. U planu su i novi turistički, edukativni i interaktivni sadržaji poput osam vidikovaca koji bi se izgradili na lokacijama na području cijelog Parka, čamaca na solarnu energiju i električnih bicikala. Izradila bi se studija upravljanja posjetiteljima, postavio bi se sustav za praćenje broja posjetitelja, postavila nova signalizacija, a radilo bi se i na povećanju obrazovnih kapaciteta kroz edukacije i radionice te bi se tako radilo na promidžbi cjelokupnog područja Parka. Park prirode obuhvaća područje nekoliko jedinica lokalnih samouprava te je kvalitetna suradnja s njima vrlo bitna. Stoga su kao partneri na ovom projektu odabrani Sisačko-moslavačka županija, kao regionalna samouprava s velikim iskustvom u provedbi EU projekata i Grad Popovača, na čijem području će se nalaziti novi ulaz, odnosno Centar za posjetitelje.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, potpisali su 24. kolovoza 2017. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ u ukupnoj vrijednosti od 20.315.914,88 kn, od čega su ukupno prihvatljivi troškovi 15.759.437,22 kn, to jest ukupno bespovratna sredstva u iznosu od 12.826.999,00 kn. Sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznose 1.372.641,15 kn, MZOE 1.364.506,51 kn, partnera Grada Popovače 77.668, 24 kn, SMŽ-a 23.415,69 kn te JUPPLP-a 94.206,63 kn. Za upravljanje projektom odabrana je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije „SIMORA“ , a razdoblje provedbe projekta počinje od 11. srpnja 2014. i traje do završetka obavljanja predmetnih aktivnosti odnosno do 11. srpnja 2020.

Ova odobrena EU sredstva doprinijet će poboljšanju i očuvanju prirodnih vrijednosti i kulturne baštine na svrhovit način, povećavajući kapacitete Uprave Parka, lokalnog stanovništva i ostalih dionika. Turizam je na području Parka prirode Lonjsko polje do sada bio relativno slabo razvijen ili razvijen na temelju individualnih inicijativa, a projekt će osim na razvoj tog segmenta utjecati i na održivo korištenje zaštićenog područja stvarajući nove uvjete za upravljanje i praćenje broja posjetitelja. Dodavanjem novih sadržaja povećat će se atraktivnost Parka.

Ovdje poslušajte izjavu župana Ive Žinića novinarima
 

Ukoliko ne možete reproducirati zvučni zapis u gornjem playeru isti možete preuzeti ovdje

 

Osnovne informacije

Sisačko-moslavačka županija

  • S. i A. Radića 36, Sisak (karta)
  • Tel: +385(0)44-550-111 / Fax: +385(0)44-524-158
  • Email: info@smz.hr / Web:www.smz.hr
  • OIB: 82215698659

Dužnosnici

IVO ŽINIĆ, dipl.ing.arh.
Župan


doc. dr. sc. ROMAN ROSAVEC
Zamjenik župana


IVAN CELJAK, mag. iur.
Zamjenik župana


mr. sc. DUŠAN BJELAJAC, dr. med.
Zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine

Politika privatnosti i Politika kolačića

www.smz.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.smz.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića. (više)


Preuzmite korisne programe koji vam mogu zatrebati prilikom pregleda objavčjenih sadržaja na ovoj web stranici

Kutak za posjetitelje >>