Vi ste ovdje: Home Najave i objave Arhiva objava i vijesti Sjećanje na Gordana Lederera

Sisačko-moslavačka županija

Sisak booked.net
-6...-1° C

Sjećanje na Gordana Lederera

Zamjenik župana Ivan Celjak je u četvrtak, 10. kolovoza 2017. godine, kod Spomen obilježja „Slomljeni pejzaž“, na brdu Čukur u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovao u obilježavanju 26. godišnjice pogibije Gordana Lederera.

Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. godine u 33. godini života na radnome zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Uz članove obitelji pokojnog Gordana Lederera, komemoraciji su nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanici MUP-a i MORH-a, glavni ravnatelj HRT-a, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, kolege, prijatelji i poštovatelji legendarnog snimatelja HRT-a.
U svom je obraćanju zamjenik župana Ivan Celjak uz ostalo rekao: „ Dopustite mi da kratko izreknem pokoju misao o čovjeku koji neće umrijeti dok god ga pamte oni koji ga poštuju i vole.
Gordan Lederer trebao je danas uživati u plodovima svog maestralnog rada, trebao je prenositi svoje prebogato znanje i ljubav prema kameri mladima. Trebao ih je učiti i poslu i odnosu prema poslu, iako je za njega kamera i novinarstvo bila daleko više od pukog obavljanja posla. I to je trebao prenijeti onima koji su ga danas trebali slušati, učiti od njega i naslijediti ga.
U idealnom bi svijetu to bila činjenica i istina, tako bi se dogodilo.
U svijetu u kojem je ubijen Gordan Lederer, u kojem su uništene ljudske sudbine, mladoj, tek stvorenoj, a tako dugo sanjanoj Hrvatskoj, nametnut je rat. Nesmiljen, pogan, bestijalan, agresorski rat!
Hrvatska nije željela rat, nikakav rat, a posve sigurno ne takav rat u kojem se puca na nenaoružane, na starce, na djecu, na nemoćne i one bez obrane i mogućnosti za uzvrat. Naš narod takav rat nije želio i nije vodio. Ali agresor jest. Srušiti svaki trag hrvatske nazočnosti na tlu koje su željeli zauzeti, zapaliti, uništiti, pobiti sve hrvatsko, očistiti prostor od njegovih stanovnika i baštinika. To je bio plan, zločinački, u samoj svojoj biti nepošten i bezuman.
Nasuprot takvom planu i takvom neprijatelju Gordan Lederer je stajao naoružan kamerom, istinom i ljubavlju. Zločinački hitac prekinuo je njegov život, ubili su ga, ali ga nisu pobijedili. Ni njega, ni hrvatski narod. Gordanov je život jedan od tisuća života ugrađenih u naš slobodan život danas i ovdje.
Gordan Lederer ostavio je trag, vječan trag u našem sjećanju.
Ostali su dokumenti, ostali su snimci, ostao je pošten, objektivan i čist zapis vremena stvaranja Republike Hrvatske.
Ostalo je u našim srcima sjećanje na legendarnog, hrabrog i nepobjedivog branitelja istine, Gordana Lederera. Neka živi vječno u našem sjećanju i našim mislima.“

 

Osnovne informacije

Sisačko-moslavačka županija

  • S. i A. Radića 36, Sisak (karta)
  • Tel: +385(0)44-550-111 / Fax: +385(0)44-524-158
  • Email: info@smz.hr / Web:www.smz.hr
  • OIB: 82215698659

Dužnosnici

IVO ŽINIĆ, dipl.ing.arh.
Župan


doc. dr. sc. ROMAN ROSAVEC
Zamjenik župana


IVAN CELJAK, mag. iur.
Zamjenik župana


mr. sc. DUŠAN BJELAJAC, dr. med.
Zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine

Politika privatnosti i Politika kolačića

www.smz.hr koristi anonimizirane kolačiće prve strane (first party cookies) radi ispravnog prikaza stranice, te u svrhu analize prometa na stranici (Google Analytics). www.smz.hr ne koristi kolačiće treće strane (third party cookies) niti sakuplja bilo kakve osobne podatke posjetitelja. Ako nastavite koristiti naše web stranice smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom kolačića. (više)


Preuzmite korisne programe koji vam mogu zatrebati prilikom pregleda objavčjenih sadržaja na ovoj web stranici

Kutak za posjetitelje >>